Gratis verzending vanaf € 30,- (in Nederland en België)
arrowBack to the blog

Hoe laat ik mijn kat voldoende drinken? Tips en tricks

Katten moeten water drinken. Er staat niet voor niets altijd op een kattenvoer-verpakking “Zorg dat er voldoende vers drinkwater beschikbaar is voor uw kat.” Goed drinken kan heel wat problemen voorkomen; denk bijvoorbeeld aan blaasgruis of nierproblemen. Wij geven je enkele tips om ervoor te zorgen dat je kat voldoent drinkt.

Verschil nat- en droogvoer

Natvoer bevat gemiddeld zo’n 80% vocht, droogvoer slechts 9%. Je kat alleen droogvoer geven kan, maar dan is het echt heel noodzakelijk dat je goed in de gaten houdt, hoeveel hij drinkt. Ons advies is dan ook om een combi te geven: 50% natvoer met 50% droogvoer.

Van nature zijn katten slechte drinkers, de volgende adviezen bevorderen het drinken (bron: Feline Welfare Foundation):

Tips & tricks

• Niemand eet graag vlak naast zijn toilet, ook een kat niet. Plaats daarom de etensbak niet bij de kattenbak.
• Katten drinken van nature niet nabij de plaats waar ze eten. Als je de waterkom op minstens een halve meter bij de voerbak vandaan zet, dan drinken katten 50% meer;
• Zet een waterkom op de looproute neer;
• Het gebruik van een waterfontein stimuleert tot meer drinken;
• Plaats meerdere waterkommen door het huis heen;
• Voeg wat bouillon getrokken van vlees door het water.

Reactions

3 thoughts on “Hoe laat ik mijn kat voldoende drinken? Tips en tricks

 1. Dank voor de tips. Mijn kat heeft nierinsufficientie. De dierenarts wil liever niet dat ik kookwater van kip of vis geef. Kan het kwaad als ik een beetje kookwater vermeng met water van drinkbakje?

  1. Beste Ghada, normaal gesproken kan het geven van kookwater van kip of vis geen kwaad. Het is belangrijk dat een kat met nierproblemen voldoende drinkt en het geven van water met een smaakje kan dit stimuleren. Wij kennen alleen niet het volledige verhaal van je kat en daarom raden we aan het advies van de dierenarts te volgen.

 2. Dag Ghada, mijn kat heeft recent een acuut nierfalen gehad en heeft er nu ook een nierinsufficiëntie aan over gehouden. Onze dierenarts raad kookwater van vlees of zelfs gewoon vers vlees ten sterkste af omdat er teveel eiwitten en fosfor inzitten. Een gezonde kat scheidt dit teveel via de nieren uit, een kat met “slechte” nieren krijgt dit teveel niet verwerkt en de eiwitten en fosfor gaan zich opstapelen in het bloed wat een vergiftiging van het bloed geeft. De kat zal zich hierdoor misselijk voelen en dan minder gaan eten en/of drinken. Door niet voldoende te eten en te drinken gaat de kat zich vrij snel nog misselijker voelen waardoor hij/zij helemaal niet meer eet en drinkt en dan is het eigenlijk al 5 na 12. De nierwaardes zullen dan meestal al torenhoog staan en dan zal er weer een nierspoeling nodig zijn.
  Maar de gouden regel voor nierkatten is; als je merkt dat ze te weinig drinken of eten, je beter iets kan geven wat “minder goed” is voor de nieren dan de kat te “dwingen” iets te eten of te drinken dat hij niet wil. Dus als je kat echt te weinig drinkt kan je beter opteren naar wat vleesbouillon dan helemaal niets. Ik doe ongeveer een 50ml water per dag tussen mijn kat haar nat en droogvoer, dan bevat het natvoer dat ze eet ook nog eens een 150ml vocht. Een kat heeft ongeveer een 50ml / per kg gewicht nodig, dus ze heeft in totaal 200ml vocht per dag binnen zonder zelf nog bij te drinken. Ze weegt 3,5kg dus dat is voldoende.

  Je moet nu vooral opletten dat als je iets met eiwitten geeft dat het eiwitten zijn van hoogwaardige kwaliteit (elk kwaliteits niervoer heeft hoogwaardige eiwitten en een laag fosfor gehalte ) want deze worden volledig door de nieren opgenomen en er blijven geen afvalstoffen van over. Dus ook geen opstapeling van afvalstoffen in je kat zijn bloed en dan kunnen de eiwitten geen kwaad.
  Ook geen voer geven dat granen bevat, een kat heeft geen granen nodig en verwerkt de stof ook via de nieren. Bij een kat met nierproblemen is dit verwerkingsproces veel te belastend voor hun nieren.
  Check ook regelmatig het tandvlees na van je kat als hij ineens minder eet en/of drinkt, ontstoken tandvlees is 1 van de voorkomende symptomen die je opmerkt wanneer de nierwaardes te hoog staan, doffe vacht en veel haarverlies, slechte eetlust,… want eer de kat zelf iets laat merken is het meestal al heel erg want ze zijn serieus koppig als het aankomt op “het laten zien van ziek zijn”.

  Veel succes nog,
  Groetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.6 of 5

343 reviews

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil