Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

De zin en onzin van vegetarisch hondenvoer

Kan een hond vegetarisch eten? Stel deze vraag in een groep met hondenliefhebbers en allerlei meningen, aannames en verwijten vliegen over tafel. Tegenstanders zijn van mening dat een hond een echte carnivoor is; voorstanders geven aan dat een hond vega-voer prima kan verwerken.

Waar komt het vandaan?

Het is het jaar 1995 en de oprichter van Yarrah merkt dat veel honden jeuk, doffe vacht, algehele lusteloosheid en andere vage klachten hadden. Zelfs enkele honden die het biologische voer van Yarrah aten, kregen klachten. Na overleg met diverse dierenartsen werd de oorzaak gevonden: de honden reageerden slecht op bepaalde dierlijke eiwitten. Yarrah ontwikkelde daarop een vegetarische brok waardoor bij veel honden de klachten verdwenen.

Is een hond een echte carnivoor?

Ja en nee. Ja, in de zin dat het gebit en maag-darmstelsel goed is ingericht op het eten en verteren van vlees. Nee in de zin dat de hond na tienduizend jaar samenwonen met de mens geleerd heeft ‘met de pot’ mee te eten. Hierdoor is de maag ook in staat geworden plantaardig voedsel te verteren.

Kunnen alle honden vegetarisch eten?

Nee, er zijn honden die het niet goed doen op vega-voer. Zij nemen te weinig voedingsstoffen op en hebben gewoon vlees nodig. Ook is het af te raden om puppy’s (tot één jaar) vegetarisch te voeren. Puppy’s zijn nog volop in de groei en hebben eiwitten nodig om te groeien. Na een jaar kan langzaam overgeschakeld worden op vega-voer.

Is het een compleet voer?

In de loop der jaren is er veel onderzoek naar vegetarisch voer gedaan, onder andere door de Peta. Na toevoeging van L-Carnitine, Taurine en B12 en vervanging van D3 in D2 is het voer nu een compleet vegetarisch voer dat voldoet aan alle eisen.

Heeft je hond vage klachten en denk je dat een allergie voor dierlijke eiwitten hier de oorzaak van zou kunnen zijn? Probeer dan eens ons Vega droogvoer of Vega Tarwevrij droogvoer voor de hond.


Lees meer
Reacties op dit artikel

 1. Saerwen schreef:

  Helaas is mijn hond juist voor iets in de Yarrah vega voeding allergisch, dus weer terug op de oude brok. Erg jammer, had graag helemaal diervriendelijke willen gaan. Lijkt me verder een goed product. Top dat ’t bestaat

 2. Anja schreef:

  We hebben van alles geprobeerd van allerlei soorten brokken tot een eliminatie dieet met vers vlees maar onze herder bleef ernstige jeuk over haar hele lichaam houden en zich ernstig kapot bijten. Haar hele huid was vuurrood. Echte wonden beet ze waar ze maar kon. In 1 nacht had ze een grote wond op haar achterste gebeten. Als enige nog resterende middel voor we aan de corticosteroïden zouden moeten hebben we Yarrah vega geprobeerd en tot onze verbazing was de extreme jeuk al na 2 dagen volledig verdwenen. De wonden genazen enorm snel en haar huid had weer een gezonde kleur. Krijgt ze weer vlees dan is de jeuk na 2 dagen weer volledig terug en bijt ze wederom in een periode van 1 nacht ernstige wonden. Ondanks dat soja geen optimale voeding zou zijn en honden er ook op kunnen reageren volgens velen is dit voor ons het enige voedsel waar onze hond geen problemen door heeft en medicijnvrij mee door het leven kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...