Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Yarrah gebruikt een kip met ‘meerwaarde’

Hoe kun je er echt zeker van zijn dat de dieren die je verwerkt in je voer, ook echt een beter leven hebben gehad? Daar kun je eigenlijk maar één manier achter komen: namelijk zelf kijken. Daarom gaat Arthur Hartman, onze kwaliteitsmanager, persoonlijk op bezoek bij de leveranciers. Zo controleren we dat de dieren echt een beter leven hebben. Dit keer gaat Arthur op bezoek bij een boerderij met biomeerwaardekippen.

Biomeerwaardekip

Dit keer heeft Arthur, samen met een stagiaire (Tessa de Graaf) van de CAH Vilentum te Dronten, twee boerderijen bezocht die lid zijn van de leveranciersvereniging Biomeerwaardekip. Een biomeerwaardekip is een initiatief van bio-boeren om ‘meerwaarde’ te geven aan de biologische leghen.

Kip met meerwaarde - controle van de kippen

Het bezoek

De dag begon met het bezoek aan de eerste biomeerwaarde boer en bestuurslid van de Biomeerwaarde vereniging, Thomassen uit Overberg. In Nederland zijn er totaal 130 biologische meerwaardekipboerderijen. Tessa: “We hebben de stal bekeken, de kippen zelf en het voer gecontroleerd. De controle bestond uit het onderzoek naar de leefomstandigheden, de lichamelijke conditie en het voer van de kippen. Dhr. Thomassen is biologisch en houdt 15.000 Novogen kippen, verdeeld over 5 schuren (3.000 kippen per schuur). Binnen zitten er 6 kippen per vierkante meter en buiten zitten er 2.500 kippen per hectare (= 4 meter per kip). 20% van het volledig biologische kippenvoer moet uit de directe omgeving vandaan komen, dit is een KAT eis. KAT staat voor ‘Verein für kontrollierte alternative Tierhaltung’. In 1995 is KAT opgericht met als doel misleidende etiketten op eieren tegen te gaan. Sindsdien is KAT uitgegroeid tot de belangrijkste instantie voor de herkomst en tracering van eieren uit alternatieve houderij systemen in Duitsland en andere EU-landen.

Het tweede bezoek was bij de biomeerwaarde boer Van den Brandhof met 12.000 Lohman LSL Bruin kippen. Deze legkippen komen op de boerderij als ze ongeveer 18 weken oud zijn. Dan beginnen ze met het leggen van eieren. Na ongeveer 14 maanden leggen, worden de kippen geslacht. Het voer kost dan namelijk meer dan de eieren opleveren. De kippen worden in het donker gevangen; zo zijn de kippen rustig en hebben veel minder stress. Na het vangen worden de kippen in de vrachtwagen gezet. Ook deze rit is aan bepaalde dierwelzijnsregels gebonden: de reis naar het slachthuis is maximaal 120 km.

Vroeger ging het alleen om het ei en was de kip zelf een afvalproduct. Nu wordt de gehele biomeerwaardekip gebruikt en gaat er niks meer verloren.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...