Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kittens – kittenvoeding stap voor stap

Ze zijn ontzettend schattig… kittens. Ze worden na zo’n 63 dagen geboren en zijn compleet hulpeloos. Een kitten kan namelijk net na de geboorte niets horen of zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder.

Kittens beginnen heel klein: ze wegen bij de geboorte ongeveer 100 gram. Iedere 2-3 uur drinken ze bij de moeder. In de eerste dagen is het vooral belangrijk om bij te houden of een kitten groeit. Weeg elke kitten minstens 1x per dag, dan kun je zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en goed groeien. Is een kitten erg pieperig en komt hij niet aan in gewicht, dan geeft mama-poes waarschijnlijk niet voldoende melk. Oplossing is simpel; geef hem dan wat extra kittenmelk.

Beginnen met vast voer

Vanaf 3 tot 4 weken na de geboorte kunnen de kittens bijgevoerd worden, liefst met blikvoeding. Dit is zacht en daarom gemakkelijk te eten. Kittens moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. Je kunt het blikvoer op een schoteltje geven. Je kitten zal nog wel moeten leren eten van een schoteltje. Dit kun je doen door een beetje eten op je vinger te doen en dat af te laten likken. Vervolgens leg je je vinger op het schoteltje, totdat de kitten het eten van het schoteltje likt. Op een leeftijd van 6 a 7 weken zijn de meeste kittens aan het vaste voer gewend. Hierna hoeven ze niet meer bij de moeder te drinken, dit wordt spenen genoemd.
Na het spenen is een uitgebalanceerde voeding van belang voor het gezond opgroeien. Te weinig, te veel of verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor de rest van zijn leven.

Welk soort voer geef je?

Zorg dat de moeder genoeg te eten krijgt. Om melk te kunnen geven heeft ze veel energie, dus voer, nodig. De moederpoes moet onbeperkt eten tot haar beschikking hebben (dit heet ad lib voeren). Het beste is om de moederpoes al vanaf 2/3 van de zwangerschap op energierijkvoer over te zetten. Gedurende het einde van de zwangerschap en tijdens het zogen krijgt ze dan het geschikte voer. Een extra voordeel is dat, zodra de kittens vast voer gaan eten, ze gelijk mee kunnen gaan eten met hun moeder.

Gemiddeld eten kittens met 6 a 7 weken hoofdzakelijk vast voedsel en zijn ze niet meer afhankelijk van de moedermelk. Ze kunnen nu langzamerhand ook aan harde brokjes beginnen te wennen. Week de brokjes in het begin dan in wat lauwwarm water, zodat ze wat zachter worden. Yarrah raadt voor kittens van 6 weken en ouder Yarrah Grain-Free kattenvoer aan. Deze graanvrije brokjes hebben een hoger eiwit- en vetgehalte en ondersteunen je kitten in zijn of haar groei.

Speenleeftijd

7 weken is de wettelijke speenleeftijd, vanaf dan mogen ze weg bij de moeder. De kittens zijn nu ook in staat om zonder de moeder te leven. Kittens kunnen met 8-9 weken naar de nieuwe eigenaar gaan, maar later is beter.


Lees meer
Reacties op dit artikel

 1. Trudy Koopmans schreef:

  Ik had een stukje geschreven, maar het floepte wég !! Ik hoop dat dit er nog bij geplakt kan.
  Mijn nestje is 1 1/2 week oud, 3 dames en 1 heertje. Gezond als een vis (haha) Ik heb nu genoeg informatie om verder te gaan met hét grootbrengen van mijn kroost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...