Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Blaasgruis bij katten. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Zoekt je kat wel héél vaak de kattenbak op of plast hij ook op andere plekken? Duurt het lang als hij plast en miauwt hij er klaaglijk bij? Of zit er bloed bij de urine? Dan is de kans groot dat je kat blaasgruis heeft. Als het niet behandeld wordt, kan het tot een urineweginfectie of blaasontsteking leiden.

Soorten

De twee vaakst voorkomende vormen van blaasgruis zijn (calcium)oxolaat en struviet. Bij oxolaat is de zuurtegraad van de urine te hoog, bij struviet juist te laag. Je dierenarts kan aangeven welke van de twee je kat heeft.

Hoe ontstaat het?

Bij blaasgruis vormen er zich kleine kristallen in de urinewegen die het plassen een pijnlijk gevoel geven. Er zijn verschillende oorzaken van blaasgruis, van pure pech tot te  weinig drinken. Vaak is het een combinatie van de volgende factoren:

1. Aanleg

Als blaasgruis in een kattenfamilie voorkomt, is de kans groter dat broertjes en zusjes het ook hebben. Pure pech dus voor jouw kat.

2. Bankhangen

Heb jij zo’n gezellige bank-hang-kat? Dan heeft hij een groter risico op blaasgruis dan z’n actievere vriendjes.

3. Gewicht

Blaasgruis komt vaker voor bij dikkere katten dan bij katten die op gewicht zijn.

4. Geslacht

Een kater heeft een grotere kans op blaasgruis dan een poes. Katers hebben namelijk een langere en smallere plasbuis, waardoor verstopping eerder voorkomt.

5. Te weinig drinken

Als je kat te weinig drinkt, raakt de urine te geconcentreerd en is de kans op kristalvorming groter. Tips om je kat meer te laten drinken.

6. Verkeerde voeding

Kattenvoer bevat natuurlijke én toegevoegde mineralen. Een teveel aan mineralen (zoals fosfor en magnesium) kan leiden tot blaasgruis. Overigens bevat al het voer van Yarrah, droog en nat, de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Wat kun je eraan doen?

Drinkt je kat slecht? Geef hem dan ook natvoer te eten, want dit bestaat voor zo’n 80% uit vocht. Dit kan blaasgruis voorkomen. Hou je daarnaast aan het gestelde voedingsadvies en geef je kat niet meer dan 10% bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voer op de verpakking.

Krijgt je kat toch blaasgruis, ga dan direct naar de dierenarts. De arts kan aangeven om welke vorm van blaasgruis het gaat: oxylaat of struviet. Is het advies speciaal dieetvoer, dan is het verstandig dit advies op te volgen, totdat de gruis verdwenen is. Daarna kan je kat langzaam weer overstappen op Yarrah, en zich snel weer lekker in z’n vel voelen!


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...