Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kleintjes worden groot. Wanneer stap je over op Adult voer?

Het leven van een hond en kat verloopt – grofweg – in drie fases. Het begint bij puppy of kitten, loopt door in volwassenheid en eindigt in de senioriteit. Maar er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten honden en katten. Wanneer praat je dan van een kitten of pup? Hoe oud is een volwassen dier? Wanneer is een kat of hond echt senior? En, samenhangend daarmee, wanneer moet je dan precies omschakelen op het juiste voer?

Richtlijnen

Het is inderdaad lastig om op de dag af exact aan te geven of je pup of kitten zich volwassen of senior mag noemen. Toch zijn er wel enkele richtlijnen opgesteld.

Van kitten/puppy naar Adult

Bij katten is het vrij duidelijk: na ongeveer twaalf maanden is een kitten uitgegroeid en noemen we het een volwassen kat. Het bolletje wol dat het eens was, is nu een volgroeid dier. Tot 6-7 weken drinken kittens bij hun moeder. Na 4 weken kunnen ze al beginnen met wat natvoer en na 6 weken met droogvoer. Speciaal kittenvoer is niet echt nodig, omdat de groei van een kitten rustig verloopt. Wel is het aan te raden het eerste jaar droog- en natvoer te geven met een wat hoger eiwitgehalte, bijvoorbeeld Yarrah Grain free droogvoer in combinatie met Paté met zalm. Meer weten over het voeden van kittens? Lees dan onze blog ‘Kittens – kittenvoeding stap voor stap’.

Bij honden is het lastiger, omdat het ene ras eerder uitgegroeid is dan het andere. Een richtlijn is dat kleine rassen rond de tien tot twaalf maanden uitgegroeid zijn, middelgrote tot grote rassen tussen de twaalf en achttien maanden. Hele grote honden kunnen zelfs na die leeftijd nog groeien.

Van Adult naar senioriteit

Katten blijven over het algemeen redelijk soepel in de gewrichten en kunnen eigenlijk tot het einde Adult-voer blijven eten. Vanaf acht jaar kunnen katten wel wat problemen krijgen met de vertering van tarwe. Dan is een graanvrije variant een goed alternatief. Mist je kat wat tandjes en kiezen op latere leeftijd, dan is natvoer een goede aanvulling. Droogvoerbrokjes kunnen in een beetje lauwwarm water geweekt worden, zodat ze wat zachter worden.

Bij honden is de richtlijn dat kleine hondjes (< 15kg) rond de acht à negen jaar als senior worden gezien. Middelgrote en grote honden (>15kg) zijn met zeven jaar senior. Toch is het ook belangrijk dat je naar je hond kijkt. Is je hond nog lekker actief, heeft hij geen problemen met z’n gewrichten en smaakt het Adult-voer hem goed? Dan kan hij prima nog een jaartje extra Adult zijn.


Lees meer


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...