Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Wel of geen granen – over graanvrij voer

KVV, natvoer, droogvoer… er zijn verschillende manieren om je hond of kat te voeren. Daarnaast is barfen in opkomst, waarbij honden botten en rauw vlees te eten krijgen. Iemand die barft, ziet de hond als carnivoor en voert helemaal geen granen. In KVV (Kant en klaar Vers Vlees) zit vaak wat granen verwerkt (rijst bijvoorbeeld); in natvoer vaak niet of een laag percentage. Droogvoer bevat vaak een hoog percentage granen. Graanvrij voer is momenteel de trend, maar zijn granen in het droogvoer nu echt zo schadelijk voor honden en katten?

Productieproces

Voor het maken van een krokant brokje is een zetmeelbron nodig. Veel droogvoerfabrikanten gebruiken tarwe, omdat het gemakkelijk te verkrijgen is. Daarnaast is tarwe, wanneer het ontsloten is, een goede eiwitbron. Ontsloten betekent dat de graankorrel gaargekookt is (eigenlijk voorverteerd), waardoor een groot deel van de plantaardige eiwitten door zowel honden als katten gewoon opgenomen kunnen worden. Een gezonde hond of kat kan dan ook moeiteloos brokjes met granen eten.

Klachten

Pas wanneer je hond of kat klachten krijgt na het eten van tarwe of andere granen, is het raadzaam om op een brok over te stappen die graanvrij is. De klachten zijn uiteenlopend, denk bijvoorbeeld aan jeuk, doffe vacht, algehele lusteloosheid, braken of diarree. Het is verstandig eerst met je dierenarts te overleggen waar de klachten precies vandaan komen. Als granen dan de oorzaak blijken te zijn, dan is een graanvrije brok de oplossing.

Alternatieve zetmeelbron

Een graanvrije brok heeft nog steeds een zetmeelbron nodig om vorm te krijgen. De graanvrije brokjes van Yarrah voor hond en kat bevatten daarom biologische aardappels en erwten. Zoals gezegd kunnen gezonde honden en katten granen verteren, maar heeft jouw dier een granenallergie of geef je jouw dier gewoon liever geen granen, dan is de graanvrije brok een goed en gezond alternatief.


Lees meer
Reacties op dit artikel

 1. Ferron schreef:

  Waarom zou je het risico nemen om je hond op graan gebaseerde brokken te geven als ze daar ziek van zouden kunnen worden? Je geeft je kind toch ook geen elke dag mac donalds eten, met de gedachte als je kind dan ziek word geef je het wel verse groentes en fruit etc.? Want tot die tijd dat je kind niet ziek wordt ben je wel lekker goedkoop en makkelijk uit met fastfood?! Iedereen weet toch ook dat als je groentes en fruit vers eet dat dat veel gezonder is dan als je het eerst kookt en vermaalt. Omdat bij verse producten de vitamines behouden blijven. Dan denk je; “maar als ik mijn hond tomaat geef en een tros druiven dan eet mijn hond het niet?” Dat komt doordat een hond geen eten eet dat hij niet nodig heeft net als een zangvogel geen kip of rund eet en een koe eet geen paard! Een hond zal daarom ook niet uit zichzelf vegatarisch (of laat staan veganistisch!) eten. Wat een hond wel eet is vlees. Niet alleen een kipfileetje, maar ook de rest van het dier, met alle organen want hierin zit alles wat het je hond nodig heeft aan voedingsstoffen. Net als alle andere carnivoren die in het wild leven. Maar ook de dieren in de dierentuin, of geven ze de leeuwen tegenwoordig biologische wortels met aardappels omdat ze in Nederland leven?

  1. yr_admin schreef:

   Dank voor je bericht.

   Graag willen we de verschillende onderdelen van je commentaar toelichten. Als je daarna nog vragen hebt, dan hoor ik dat graag.

   “Waarom zou je het risico nemen om je hond op graan gebaseerde brokken te geven als ze daar ziek van zouden kunnen worden?”
   Granen zijn niet de grootste veroorzaker van allergische klachten. De grootste veroorzakers zijn namelijk kip, rund en zuivelproducten. Vandaar dat we in 1995 een vegetarische brok op de markt hebben gezet om honden met allergische klachten een alternatief te geven. Ook dierenartsen geven een vegetarische brok aan deze honden, maar noemen het niet zo. Reacties op varkensvlees, mais, vis en rijst zijn veel zeldzamer.En ja, allergische klachten veroorzaakt door tarwe(gluten) komt ook voor, vandaar dat we een graanvrije brok hebben ontwikkeld.

   “Je geeft je kind toch ook geen elke dag mac donalds eten, met de gedachte als je kind dan ziek word geef je het wel verse groentes en fruit etc.?”
   Je tweede opmerking aangaande McDonalds: onze hondenbrokken bevatten alle voedingswaarden die een hond dagelijks nodig heeft: het bevat de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten, vitaminen en mineralen en geen toegevoegde suikers. Wanneer aan het voedingsadvies dat op de verpakking staat wordt gehouden, blijft de hond gewoon gezond op gewicht. We geloven niet dat je gezond op gewicht blijft als je elke dag een Big Mac menu opeet, dus die vergelijking gaat volgens ons niet op.

   “Iedereen weet toch ook dat als je groentes en fruit vers eet dat dat veel gezonder is dan als je het eerst kookt en vermaalt.”
   Een appel of peer zo eten is zeker gezond, maar volgens mij worden veel groentes gekookt. En we hebben het hier over granen en die vallen niet onder deze categorie. Wanneer granen ontsloten zijn, dan kan een hond de eiwitten in het graan voor bijna 100% opnemen. Ontsloten wil zeggen dat we de granen openkoken. De granen die wijzelf eten in bijvoorbeeld brood, hebben ook een verhittingsbewerking ondergaan.

   “Wat een hond wel eet is vlees. Niet alleen een kipfileetje, maar ook de rest van het dier, met alle organen want hierin zit alles wat het je hond nodig heeft aan voedingsstoffen.”
   In ons voer gebruiken we juist het orgaanvlees vanwege de vitaminen en mineralen die er van nature inzitten, en zeker geen kipfiletje dus wat dat betreft zitten we op één lijn. Je moet ook niet vergeten dat de 25% gedroogde kip dat op de verpakking staat, in werkelijkheid 1,25kg verse kip is. De kip wordt namelijk met een factor 5 ingedroogd, zodat we er een mooie brok van kunnen maken.

   “of geven ze de leeuwen tegenwoordig biologische wortels met aardappels omdat ze in Nederland leven?”
   Leeuwen vallen onder de katachtigen en de leeuwen in de dierentuinen krijgen vlees. Honden leven al tienduizenden jaren samen met de mens en hebben heel lang ‘met de pot meegegeten’. Hierdoor is de hond in staat zowel dierlijk als plantaardig te eten.

   Wij zijn voorstander om honden biologisch vlees te voeren, maar wanneer alle honden vers vlees te eten krijgen, ligt een ander probleem om de hoek: hoeveel vlees moet er dan wel niet geproduceerd worden om dat voor elkaar te krijgen? Dus ook vanuit een duurzaamheidsbesef adviseren we om een goede afweging te maken hoe je je hond voert. Die keuze ligt niet bij ons, maar bij jou als baasje.

 2. Joke Veenema schreef:

  Hier wordt gesproken over katten en honden alsof deze hetzelfde nodig hebben aan eten.
  Honden zijn echter omnivoren, terwijl katten uitgesproken carnivoren zijn.
  Dat betekend dat katten GEEN granen kunnen verteren, maar ook maar een laag gehalte aan koolydtaten nodig hebben. Deze koolhydraten werken in op o.a de zuurgraat van de urine, waardoor problemen als o.a. blaasgruis kunnen ontstaan. Een gehalte van 8% is het maximun wat in droogvoer zou moeten zitten, 3 of 4 % zou nog beter zijn. Verder mis ik in de ingredienten de toevoegingen.
  Zit er bevoorbeeld L-lysine in? En wat wordt gebruikt om de brokken houdbaar te maken?

  1. Team Yarrah schreef:

   Beste Joke,
   Zowel honden en katten zijn in staat koolhydraten uit granen te verteren en in het lichaam te gebruiken als energiebron, mits deze ontsloten (verhit) zijn.
   De alvleesklier en de dunne darm produceren hiervoor voldoende verteringsenzymen die de afwezigheid van het verteringsenzym amylase in het speeksel van katten compenseren. Energie kan ook uit vet of eiwit gehaald worden (wat gebeurt als je het gehalte koolhydraten heel laag houdt), maar vet heeft per eenheid een veel grotere energiewaarde (kans op obesitas) en een overmaat aan eiwit geeft op lange termijn een verhoogde kans op nierproblemen. Daarom is een balans tussen koolhydraten, vet en eiwit belangrijk.
   Onze brokken bevatten L-lysine, net als Methionine en Cystine. Dit zijn namelijk noodzakelijke aminozuren welke in het voer moet zitten. Bij de ontwikkeling van onze voeren onderzoeken we onze brokken op alle noodzakelijke aminozuren.
   Om onze brokken houdbaar te maken, worden ze geconserveerd met tocopherol, een natuurlijk antioxidant. Dit is de enige toegestane antioxidant in biologisch voer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...