Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kwaliteitsbezoek biologische kalkoenen- en kippenboerderij

In het voer van Yarrah verwerken we biologische kalkoen en biologische kip. Als producent vinden we het, naast het hebben van een biologisch keurmerk, belangrijk om met eigen ogen te kunnen zien dat het vlees dat wij in ons voer verwerken ook daadwerkelijk van biologische kalkoenen en kippen komt en dat deze dieren een beter leven hebben gehad. Kwaliteitsmanager Arthur bracht daarom begin september een bezoek aan een Duitse kalkoenen- en kippenboerderij en het slachthuis voor biologische kalkoenen.

Kip in honden- en kattenvoer
Yarrah gebruikt aardig wat kip in haar producten; meer dan andere vleessoorten. Kip is een duurzamere keuze dan bijvoorbeeld rund. Voor het produceren van één kilo kip is ongeveer drie kilo voer nodig; voor één kilo rundvlees is dat gemiddeld 5 a 6 kg (m.u.v. de runderen die compleet gras gevoerd zijn, zoals de runderen die Yarrah uit Uruguay haalt). Honden en katten vinden kip heerlijk, wat naast de hoge kwaliteit van de overige ingrediënten in ons voer zorgt voor een goede acceptatie.

Biologische kippenboerderij
De eerste stop van Arthur is de biologische kippenboerderij. Hier houden ze het langzaam groeiende kippenras JA757. De boerderij heeft een binnenruimte, een buitenuitloop en een wintertuin, oftewel een overdekte buitenruimte. De kippen hebben hiermee de mogelijkheid om zowel binnen als buiten rond te scharrelen. Er zijn twee stallen aanwezig van elk 600m2. Buiten heeft elke kip gemiddeld zo’n 4m2 ruimte. In totaal lopen er zo’n 9600 kippen rond, waarvan de helft hen is en de helft haan. Arthur controleert tijdens het bezoek ook de voerbron. Het voer voor de kippen is volledig biologisch en wordt door de boer zelf geproduceerd, waarbij 50% van de ingrediënten lokaal wordt ingekocht.

Biologische kalkoenenboerderij
De biologische kalkoenenboerderij die Arthur bezoekt, houdt het oud Engelse ras ‘Black Auburn’. Net als de kippen gaat het hier om een langzaam groeiend ras en lopen hanen en hennen door elkaar. In totaal zo’n 5000 stuks. De boer beschikt over twee stallen van elk 1300m2 en heeft naast de binnenruimte ook een overdekte buitenruimte en een buitenuitloop. Buiten heeft elke kalkoen zo’n 10m2 ruimte. Ook hier wordt de voerbron gecontroleerd: deze is volledig biologisch. Net als de kippenboer produceert de kalkoenenboer het voer zelf met 50% lokale, biologische ingrediënten.

Slachten
Ook met een beter en langer leven komt er voor de kippen en kalkoenen een moment dat ze geslacht worden. De kippen- en kalkoenboerderij die Arthur bezoekt laten het slachten ergens anders doen, omdat ze zelf te weinig dieren hebben voor een eigen slachterij. De kippen worden na 70 dagen geslacht. Dit is bijna twee keer zo lang als een plofkip. De kalkoenen worden na 140 dagen (hennetjes) of 154 dagen (haantjes) geslacht. Belangrijk is dat het transport naar het slachthuis zo stressvrij en kort mogelijk is. Er wordt daarom door Arthur gecontroleerd of het transport naar het slachthuis niet langer dan drie uur is. Dit is in orde. Bij de kippen is dit zelfs maar één uur.
Het vlees van de kippen en kalkoenen wordt voor verwerking geanalyseerd op de aanwezigheid van genetisch gemanipuleerde soja. Het vlees van de biologische kippen en kalkoenen van de bezochte boerderijen is gegarandeerd GMO-vrij.

Een geslaagd kwaliteitsbezoek
Na het bezoeken van de biologische kippenboerderij, biologische kalkoenenboerderij en het slachthuis kan Arthur zijn controle naar tevredenheid afronden. De kippen en kalkoenen zien er goed uit, hebben voldoende ruimte en de dieren hebben een zo stressvrij mogelijk transport naar het slachthuis. Alle activiteiten verlopen volgens de biologische richtlijnen. Een geslaagd bezoek!


Lees meerReacties op dit artikel

 1. Truus schreef:

  Waar kan ik de geslachte kalkoenen kopen . Mvg Truus

  1. yr_admin schreef:

   Hallo Truus,

   Wij kopen als bedrijf biologisch kalkoenvlees in voor ons voer. Ik neem aan dat je voor particuliere inkoop bij een biologische slager terecht kan.

   Met vriendelijke groet,

   Jolanda van Yarrah

 2. Herman schreef:

  Heb ik het goed begrepen dat dierenvoer een bijproduct is, en niet, een volledig eindproduct?

  1. Team Yarrah schreef:

   Hallo Herman,
   In onze voeding wordt vlees gebruikt dat overblijft nadat de delen voor menselijke consumptie zijn verwijderd. Voor onze voeding worden dus niet expliciet dieren gedood. Wel is ons voer een volledig en compleet voer, met alle voedingsstoffen die een hond of kat nodig heeft. In die zin is onze voeding gewoon een volledig eindproduct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...