Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Biologische veeteelt – een beter leven voor álle dieren

Dierwelzijn is voor Yarrah één van de belangrijkste redenen waarom we biologisch honden- en kattenvoer produceren. Het voer moet niet alleen goed zijn voor hond en kat. Ook de dieren die uiteindelijk in het voer terecht komen, moeten een beter leven hebben gehad. Wat houdt een beter leven voor een biologisch gehouden dier dan precies in?

Voeding

Biologische kippen en kalkoenen eten voor minimaal 95% ook biologisch. De granen die ze krijgen, zijn zuiver en niet met schadelijke pesticiden besproeid. Ze zijn vrij van chemische antioxidanten, kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen en niet genetisch gemanipuleerd. Aangezien biologische kippen en kalkoenen veel tijd buiten kunnen zijn, scharrelen ze zelf een deel van hun voedsel bij elkaar, zodat ze minder bijgevoerd hoeven te worden dan hun soortgenoten in kleine hokjes.

Een groot deel van het rundvlees dat Yarrah gebruikt, komt uit Uruguay. Dit vlees komt van runderen die puur grass fed zijn. Ze worden niet bijgevoerd worden met granen en dat ze op compleet natuurlijke manier gevoerd worden. Ook drinken de runderen water uit natuurlijke bronnen. De voordelen hiervan zijn dat er geen voedsel (granen) en water verspild wordt dat voor menselijke consumptie geschikt is. Het vlees bevat bovendien meer gezonde omega 3-vetzuren dan dat van graangevoerde runderen.

Huisvesting

Het zo goed mogelijk nabootsen van natuurlijke gedrag is belangrijk in de biologische veeteelt. Alle dieren moeten daarom zoveel mogelijk buiten kunnen zijn, maar wel met goede schuilmogelijkheden en comfortabele slaapplekken. Ook is wettelijk bepaald hoeveel ruimte ieder dier minimaal moet hebben. Een biologische kip zit binnen samen met 9 soortgenoten op 1 vierkante meter en hebben samen buiten 36 m2 tot hun beschikking. Ter vergelijking: een kooikip zit samen met 20 kippen de gehele dag binnen op diezelfde vierkante meter.

Als biologische runderen op stal gezet worden, is er voldoende schone en droge ligruimte, ingestrooid met natuurlijk materiaal zoals stro. Eten de dieren het stro, dan moet dit ook biologisch zijn. De dieren staan vrij en mogen niet vastgebonden worden. De runderen uit Uruguay, waarvan we het vlees gebruiken, hebben het nog beter: zij zijn 24 uur per dag buiten, hebben per dier minimaal 100 vierkante meter ruimte en er staan diverse bomen als natuurlijke schuilplek.

Gezondheid

In de biologische veeteelt wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke en homeopathische geneesmiddelen. Preventief antibiotica, hormonen of reguliere geneesmiddelen toedienen is verboden. Als een dier toch behandeld moet worden met een antibioticum, dan mag dat maximaal drie keer en is de wachttijd voor de slacht verdubbeld ten opzichte van dieren in de regulier veeteelt. Als een dier vaker wordt behandeld, mag het niet meer als biologisch worden verkocht.

Aangezien het couperen van varkensstaarten en het kappen van snavels geen enkele bijdrage levert aan de gezondheid van de dieren in de biologische veeteelt, is het bij wet verboden dit te doen. Onthoornen van koeien mag, maar alleen onder verdoving en strikte begeleiding van een dierenarts.

Controle

Vertrouwen is goed, maar controle moet. Niet alleen de officiële landelijke certificeerders voeren controlerondes uit, ook de kwaliteitsmanager van Yarrah controleert jaarlijks de eigen leveranciers. Gelukkig is de sector zeer betrouwbaar en hebben de biologische boeren veel passie voor hun dieren en hun welzijn. Lees hier over het kwaliteitsbezoek van Yarrah aan een leverancier van kippenvlees.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...