Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kwaliteitscontrole biologische producten

Wanneer op de verpakking van een product vermeld staat dat het biologisch is, dan voldoet dit product aan strenge biologische regels. De term ‘biologisch’ is namelijk wettelijk beschermd. Nagenoeg ieder land heeft z’n eigen biologische keurmerk en overkoepelend bestaat er het Europese keurmerk in de vorm van het groene blaadje. Zeker wanneer dit laatste keurmerk op de verpakking staat, weet de consument dat het product écht gecertificeerd biologisch is.

Lands wijs, lands eer

Hanteert ieder land dezelfde regels als het gaat om biologische certificering? Nee, per land kunnen er verschillen zijn en er zijn landen die meerdere biologische keurmerken erkennen. De overkoepelende Europese regels (voor het groene blaadje keurmerk) zijn wel voor ieder land gelijk. Het kan dus zijn dat een product meerdere biologische keurmerken draagt, namelijk één of meerdere landelijke keurmerken en het Europese keurmerk.

Controle

Vertrouwen is goed, maar controle moet. Ieder land heeft één of meerdere instanties aangesteld met ieder hun eigen audit-systeem, maar over het algemeen worden alle leveranciers jaarlijks gecontroleerd. Deze controles worden grotendeels vooraf aangekondigd, maar ook onverwachte controles vinden plaats.

Om controles goed uit te kunnen voeren, moet de gehele biologische keten transparant zijn. Een voorbeeld: in biologisch honden- en kattenvoer wordt o.a. kippenvlees verwerkt. De boer die dit vlees levert, moet bijvoorbeeld tijdens een controle kunnen aantonen dat zijn kippen biologische granen te eten krijgen. De leverancier van die granen moet op zijn beurt weer kunnen aantonen dat zijn granen niet bespoten zijn met schadelijke pesticiden of genetisch gemanipuleerd zijn.

Kwaliteitscontrole Yarrah

Ook al zijn de controles van de diverse landelijke instanties zeer uitgebreid en betrouwbaar, toch wil de kwaliteitsmanager van Yarrah zelf met eigen ogen zien dat de leveranciers volgens onze normen en waarden werken. Het kan namelijk zijn dat landelijke regels niet ver genoeg gaan op bijvoorbeeld het gebied van dierenwelzijn. Als een buitenlandse leverancier zich aan deze landelijke regels houdt en een varken hierdoor nauwelijks buiten komt, dan zoeken we een leverancier die zijn dieren wel meer vrijheid biedt.

Ieder jaar bezoekt de kwaliteitsmanager de vleesleveranciers. Hij checkt dan o.a. de leefomstandigheden van de dieren, de herkomst van het voer, het medicijngebruik en hoe het slachtproces verloopt. Zeker dit laatste is een belangrijke schakel in de keten: ook al worden de dieren uiteindelijk geslacht, dit moet dan wel op een humane en zo stressvrij mogelijke manier gebeuren. Alle certificaten worden doorgenomen en waar nodig stelt de kwaliteitsmanager aanvullende vragen.

Iedere twee jaar worden de overige leveranciers bezocht, zoals de leveranciers van biologisch zeewier, granen of diegenen die de kruiden leveren.

Keurmerken Yarrah

Alle producten van Yarrah voldoen aan de Nederlandse, Duitse, Franse én Europese biologische regelgeving. Dit houdt dus in dat elk biologisch ingrediënt meerdere keren gecontroleerd en goedgekeurd is. Niet alleen door de diverse instanties, maar ook door Yarrah zelf.

Lees hier over het kwaliteitsbezoek van Yarrah aan een leverancier van kippenvlees.


Lees meerReacties op dit artikel

 1. Debora schreef:

  Goed verhaal. Mijn hond heeft een mooie glimmende vacht gekregen. Mijn hond heeft jaren in een Spaans asiel gezeten. Een magere hond met een doffe vacht kwam bij ons wonen. Nu is het een prachtig dier. Lief en ziet er mooi en gezond uit.

 2. Sabine schreef:

  Ik wil best overstappen maar mijn katten lusten het nat kattenvoer van dit merk al niet. Ze laten het gewoon staan! Heb nu al 5 ongeopende kuipjes staan, ik durf dus geen droogvoer aan te schaffen straks zit ik hier ook mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...