Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

De krokante brok

Honden zijn al jaren het gezelschapsdier van de mens. Honden kregen vroeger vlees te eten of aten met de pot mee. In 1850 werd in Engeland gestart met het voeren van honden met een soort hondenkoek. Een makkelijke manier van voeren. Andere landen volgden daarom al snel en ook in Nederland werden honden na de jaren ’30 gevoerd met brokjes in combinatie met vlees. Het waren toen nog niet de krokante brokjes die nu te koop zijn, maar geperste brokjes.

In de jaren ’70 kwam de krokante brok in opkomst. Het proces om zo’n brok te maken heet extruderen.  Yarrah startte in 1992 met het produceren van hondenbrokjes en kwam voor de keuze te staan: moest dit een geperst of krokant brokje zijn?  Beide soorten waren geschikt, maar het feit dat krokante brokjes beter voor de tanden zijn, gaf de doorslag. Yarrah koos voor extruderen.

Extruderen
Extruderen is een proces van brokjes maken dat onder hoge temperatuur plaatsvindt, op zo’n 130 graden Celsius. Gaan er dan geen vitaminen verloren? Ja, tot op zeker hoogte wel, maar in het eindproduct zitten genoeg vitaminen en mineralen om de brokjes compleet te maken met alle benodigde voedingsstoffen. Vitamine A zit bijvoorbeeld in lever en in de ingrediënten zit dusdanig veel lever dat er aan het eind van het proces voldoende vitamine A overblijft.

Na mengen en garen, worden de ingrediënten onder hoge druk door een mal geduwd. Voor kleine brokjes wordt een mal met kleine gaatjes gebruikt, voor grotere brokjes één met grotere gaten. Met een mes worden de brokjes van de mal gesneden en als de druk wegvalt, ontstaan krokante brokjes. Als laatste stap worden de brokjes besproeid met biologische vetten of oliën o.a. ter bescherming en voor de smaak.

Energie in het brokje
Krokante brokjes bevatten de energiebronnen eiwitten, koolhydraten en vetten. Biologisch vlees wordt gedroogd toegevoegd en is de belangrijkste eiwitbron.  Extruderen gebeurt onder een hoge temperatuur, waardoor de gebruikte koolhydraten gegaard worden. Gegaard, of ontsloten, kunnen zetmelen als energiebron opgenomen worden door honden en katten. Tenslotte wordt biologisch kippenvet of plantaardige olie toegevoegd.

Krokant vs geperst
Zowel de krokante als de geperste brok zijn als compleetvoer prima maaltijden voor hond en kat; de één is niet beter dan de ander. Er zijn verschillen, maar nutritioneel voldoen ze beide aan de gestelde regels voor complete maaltijden.

Wil je meer weten over de krokante honden- en kattenbrokken van Yarrah? Bekijk het volledige assortiment in onze webshop.

 

 

 


Lees meer


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...