Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kitten aanschaffen: waar moet je op letten?

Het pluizige vachtje, de felblauwe ogen, de kleine oortjes: haast iedereen wordt in een oogopslag verliefd op de kleine donsbolletjes. Wil je een kitten aanschaffen? Laat je dan niet alleen verleiden door het schattige uiterlijk. Bedenk ook dat een kitten groot wordt, iedere dag eten en aandacht nodig heeft, dat je de kattenbak regelmatig moet verschonen en een kitten in het begin heel speels is. Van tevoren een lijstje maken met wat je wel en niet wilt, maakt de keuze voor een kitten iets gemakkelijker en voorkomt teleurstellingen.

Een kitten aanschaffen, wordt het een raskat of niet?

Eén van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is of je een raskat wilt of een ‘gewone’ huiskat. Het voordeel van het kiezen voor een raskat is dat er veel over het karakter van het ras bekend is. Er bestaan meer dan veertig geregistreerde kattenrassen van klein (minder dan 2 kg) tot groot (tot wel 13 kg!). Omdat er veel rasloze katten geboren worden, is het bij hen wat lastiger in te schatten hoe groot het dier zal worden en hoe het karakter zal zijn. Welke kat bij je past is afhankelijk van je voorkeur en omstandigheden. Let bij het aanschaffen van een kitten ook op eventuele allergieën.

Waar ga je een kitten kopen?

Kittens worden op veel verschillende plaatsen aangeboden. Denk aan het asiel, bij een fokker of bij een particulier in de buurt of via internet. Ga sowieso altijd eerst kijken bij het nestje voor je een kitten koopt en verzamel voorafgaand aan je bezoek zoveel mogelijk informatie over de aanbieder. Bekijk hier waar je nog meer op moet letten.

Hoeveel geld heb je over voor een kitten?

Een kitten aanschaffen en een kitten onderhouden kost geld. De prijs van een kitten hangt af van welke soort kat je wilt en waar je de kitten koopt. Een huiskat varieert van 0 tot 50 euro, een kat uit het asiel kost rond de 60 euro en een raskat varieert tussen de 300 en 900 euro. Je moet er rekening mee houden dat een goedkope kitten van een particulier meestal niet gevaccineerd en gechipt is. Dit is bij katten in het asiel wel gebeurd. Vraag hier altijd naar voor je een kitten aanschaft. Hoe hoog de kosten van het onderhoud zijn, hangt af van welk voer je koopt, hoeveel speeltjes je hem geeft, wat voor mandje, et cetera. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt op de verplichte kosten van vaccineren na.

Heeft een kitten genoeg bewegingvrijheid?

Denk er van tevoren over na waar je kitten verblijft: is dit in het hele huis, alleen de keuken, woonkamer of bijkeuken of misschien wel voornamelijk buiten? Het is in ieder geval belangrijk dat een kat genoeg bewegingsvrijheid en een veilig plekje heeft om zichzelf terug te trekken. Let er op dat een kat, zeker in het eerste levensjaar, door krabben schade kan aanrichten aan kleding, meubels, behang en vloerkleden. Haal eventuele kostbare meubelstukken of kleden beter even weg als je kat nog klein is, of zorg ervoor dat je kitten hier niet bij kan en bied hem alternatieven, zoals een krabpaal.

Eén of twee kattenbakken?

Voor je een kitten aanschaft moet je sowieso een kattenbak in huis hebben. Iedere kat heeft een eigen kattenbak nodig, dus ga je twee kittens aanschaffen, zorg dan ook voor minimaal twee kattenbakken.
Een kat zindelijk maken kost veel tijd en geduld; het fijnst is als een kitten dit al van jongs af aan leert. Zindelijkheid is daarom een pré als je voor een kitten gaat kijken.

Heb je genoeg tijd om met hem te spelen en je kat te socialiseren?

De ene kat is de andere niet. Zowel het ras als de plek waar de kat opgroeit, speelt sterk mee in zijn sociale vaardigheden. Het feit blijft dat je kitten moet wennen aan een nieuwe omgeving en de bewoners van het huis. Maak tijd vrij voor je kitten, speel regelmatig met hem en geef hem een veilig thuis. Over het algemeen kunnen katten goed alleen zijn, maar ze waarderen het natuurlijk enorm als je niet altijd weg bent. Spelen met je kat of het dier aaien heeft bovendien ook een positieve invloed op de gezondheid van mensen. Dubbel plezier dus!

Zorg voor goede voeding

Een kat heeft beweging en goede voeding nodig om gezond te zijn en te blijven. Niets is zo kostbaar en zo vervelend als een ziek dier, dus zorg voor goede voeding. Wij raden aan te kiezen voor voer zonder chemische conserveringsmiddelen, zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en op basis van hoogwaardige biologische ingrediënten. Onderzoek wijst uit dat 87% van de baasjes positief resultaat ziet na de overstap op biologisch voer van Yarrah. Veelgehoorde reactie zijn een mooiere vacht, minder jeuk, een betere spijsvertering en meer energie. Het graanvrije kattenvoer van Yarrah is geschikt voor kittens vanaf 6 weken en bevat een hoger eiwit- en vetgehalte. Hierdoor kan je kitten uitgroeien tot een mooie en gezonde, volwassen kat. Niet alleen voeding is belangrijk. Let er ook op dat je kat voldoende water drinkt.

Hoelang ben je in staat voor de kat te zorgen?

Ook niet onbelangrijk: denk aan de toekomst! Een kat wordt gemiddeld vijftien tot twintig jaar. Binnenkatten leven over het algemeen langer dan buitenkatten en ook gecastreerde katten schroeven het gemiddelde op; ze worden ouder dan niet-gecastreerde katten. Dus wil je een kitten aanschaffen, denk er dan over na of je al die tijd in staat zult zijn om voor de kat te zorgen.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...