Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Checklist bij de aanschaf van een kitten

Je wilt een kitten adopteren en kan waarschijnlijk niet wachten tot je hem of haar op mag halen. Wanneer je voor het eerst kennis gaat maken met je kitten is het belangrijk om goed op een aantal zaken te letten. Bekijk de thuissituatie van de kitten goed. Met deze checklist weet je wat belangrijk is.

Je hebt een nestje gevonden, bij een particulier of fokker, en gaat voor het eerst kijken. Er zijn helaas soms malafide fokkers, die vooral via internet actief zijn. Het is daarom belangrijk om goed op de thuissituatie van de kitten te letten. Houd onder andere de volgende dingen in het oog:

Checklist

• Moederpoes

Het is heel belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat je met haar kan kennismaken. Kittens leren veel van hun moeder en mogen daarom wettelijk gezien pas op een leeftijd van zeven weken bij haar weg, al is negen tot dertien weken beter. Let op of de moeder en de rest van het nestje er gezond uitzien. Kijk ook goed naar het gedrag van de moederpoes. Het is belangrijk dat zij rustig is en niet agressief of bang op bezoekers reageert. Als de moeder goed gesocialiseerd is, is de kans groot dat de kittens dat ook voor een groot deel van haar meekrijgen.

• Thuissituatie

Kijk goed naar de omgeving. Is de omgeving van het nestje schoon en goed verzorgd? Hoeveel nestjes zijn er aanwezig? Als er veel nestjes zijn, kan het dat je te maken hebt met broodfok, dat de kittens niet genoeg aandacht en verzorging krijgen en dat de moederpoes verwaarloosd is.

• Gedrag kitten

Van het gedrag van een kitten kun je ook het nodige afleiden. Een kitten dat al redelijk gesocialiseerd is, is niet angstig of schuw, maar juist nieuwsgierig en speels. Let ook op hoe de kleintjes reageren op omgevingsgeluiden. Hier zouden ze niet te veel van slag van moeten raken.

• Papieren

Vraag de fokker naar de inentingsbewijzen en eventuele papieren van de ouders met de medische geschiedenis. Vraag of de katten geen ziekten als kattenleukemie en kattenaids hebben en of de ouders hier ook op getest zijn. Vraag bij een raskitten altijd naar de juiste papieren en stamboom.

Betrouwbare fokker

Op de website van LICG vind je een uitgebreide checklist die je mee kunt nemen naar je bezoek aan het nestje. Bij een betrouwbare fokker horen bovenstaande zaken allemaal in orde te zijn. Daarnaast geeft een betrouwbare fokker je de tijd om te kiezen en vragen te stellen en zal hij zelf ook vragen stellen om er zo achter te komen of zijn kitten wel goed terechtkomt.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...