Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Wat kost een kitten? Kosten bij de aanschaf en opvoeding van een kitten

Voer, vaccinaties, een mandje, een kattenbak, speeltjes: aan het aanschaffen en opvoeden van een kitten zijn kosten verbonden. De kosten kunnen enorm variëren. Waar moet je ongeveer op rekenen? Wij geven antwoord op de vraag: wat kost een kitten.

Aanschafkosten kitten

Ten eerste maakt het verschil of je een raskat wilt of niet. De ‘gewone’ huiskat is immers een stuk goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld een Maine Coon. Daarnaast maakt het ook uit waar je je kitten koopt. Aangeboden kittens of volwassen katten via internet zijn vaak goedkoper dan katten die bij professionele fokkers of een asiel vandaan komen. Ter indicatie: een huiskat varieert qua prijs van 0 tot 50 euro, een kat uit het asiel kost rond de 60 euro en een raskat met stamboom kan oplopen van 300 tot circa 900 euro.

Kosten benodigdheden voor een kat

Om de basisbenodigdheden kun je niet heen. Je hebt sowieso een voer- en waterbak, kattenbak, (reis)mand, krabpaal en speeltjes nodig voor jouw kitten of kat. De prijzen lopen enorm uiteen: je kunt voor een eenvoudige kattenbak van 5 euro gaan of een luxe, overdekte kattenbak met geurfilter voor 95 euro. Uiteraard zitten daar nog allerlei mogelijkheden tussen. Gemiddeld ben je voor de basisbenodigdheden zo’n 80 tot 200 euro kwijt.

Kosten voeding

Naast de aanschaf van een kitten en de basisbenodigdheden moet je je kat natuurlijk goed onderhouden. Ook dat brengt kosten met zich mee, want dat voerbakje en die kattenbak moeten nu eenmaal gevuld worden. Er is voldoende goedkope voeding verkrijgbaar, maar let op dat je voor een goede kwaliteit gaat. Het biologisch kattenvoer van Yarrah is vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, chemische antioxidanten, pesticiden, hormonen en GMO. Ook wordt veel waarde gehecht aan dierenwelzijn bij het maken van het voer. Zo weet je zeker dat het voer je aan je kat geeft zuiver is en beter voor je dier en de planeet. Hier kun je meer informatie vinden over Yarrah en ons assortiment kattenvoer.

Geneesmiddelen en dierenartskosten

Voor de gezondheid van je kitten of kat zijn enkele vaccinaties en geneesmiddelen een must. Denk aan regelmatige ontwormingskuren en vlooienmiddelen. De kosten van dergelijke anti-parasitaire middelen kunnen oplopen tot een tientje per maand. Vaccinaties die de dierarts moet toedienen kosten zo’n 20 tot 60 euro, waarbij je rekening moet houden met consultkosten van 30 tot 40 euro. De castratie of sterilisatie van een kat kan erg variëren. Castreren kost ongeveer 60 euro, het steriliseren van een poes is duurder: zo tussen de 100 en 130 euro.

Gemiddelde kosten kitten

Gemiddeld gezien kost het onderhoud van een kitten of kat zo’n 400 tot 500 euro per jaar. Waarbij je het eerste jaar rekening moet houden met extra (eenmalige) kosten.


Lees meerReacties op dit artikel

 1. Eveline schreef:

  Welke kattenbak vulling is het beste voor kittens van ongeveer 8 weken oud en welk voer??

  1. Team Yarrah schreef:

   Beste Eveline, de biologische kattenbakvulling van Yarrah is ook te gebruiken voor kittens. Qua voeding raden we ons Yarrah Grain-Free droogvoer (bruine zak) aan voor kittens en kun je het daarnaast aanvullen met ons natvoer. Alle varianten Yarrah natvoer zijn geschikt voor kittens. Onze paté’s zijn iets hoger in eiwitten en vetten en daarom aan te raden voor kittens en jonge katten die nog in ontwikkeling zijn.

 2. Kisie Merckx schreef:

  Beste

  Ik heb een nestje kittens gevonden toen ze pas geboren waren moederpoes helaas overleden.. heb dus de katjes zelf met het flesje volledig opgevoed .. jammer genoeg hebben het 2 poesjes niet gehaald maar de andere is ondertussen 11 weken en super gezond.. heb alleen 1 probleem ik haar kattenbak verdraagt ze geen kattenkorrels ze eet ze op waardoor ik dus.. houtvezel gebruik is dit normaal ? Mvg Kisie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...