Gratis verzending vanaf € 30,- (in Nederland en België)
arrowTerug naar de blog

Wat kost een kitten? Kosten bij de aanschaf en opvoeding van een kitten

twee katten in een mand

Voer, vaccinaties, een mandje, een kattenbak, speeltjes: aan het aanschaffen en opvoeden van een kitten zijn kosten verbonden. De kosten kunnen enorm variëren. Waar moet je ongeveer op rekenen? Wij geven antwoord op de vraag: wat kost een kitten.

Aanschafkosten kitten

Ten eerste maakt het verschil of je een raskat wilt of niet. De ‘gewone’ huiskat is immers een stuk goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld een Maine Coon. Daarnaast maakt het ook uit waar je je kitten koopt. Aangeboden kittens of volwassen katten via internet zijn vaak goedkoper dan katten die bij professionele fokkers of een asiel vandaan komen. Ter indicatie: een huiskat varieert qua prijs van 0 tot 50 euro, een kat uit het asiel kost rond de 60 euro en een raskat met stamboom kan oplopen van 300 tot circa 900 euro.

Kosten benodigdheden voor een kat

Om de basisbenodigdheden kun je niet heen. Je hebt sowieso een voer- en waterbak, kattenbak, (reis)mand, krabpaal en speeltjes nodig voor jouw kitten of kat. De prijzen lopen enorm uiteen: je kunt voor een eenvoudige kattenbak van 5 euro gaan of een luxe, overdekte kattenbak met geurfilter voor 95 euro. Uiteraard zitten daar nog allerlei mogelijkheden tussen. Gemiddeld ben je voor de basisbenodigdheden zo’n 80 tot 200 euro kwijt.

Kosten voeding

Naast de aanschaf van een kitten en de basisbenodigdheden moet je je kat natuurlijk goed onderhouden. Ook dat brengt kosten met zich mee, want dat voerbakje en die kattenbak moeten nu eenmaal gevuld worden. Er is voldoende goedkope voeding verkrijgbaar, maar let op dat je voor een goede kwaliteit gaat. Het biologisch kattenvoer van Yarrah is vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, chemische antioxidanten, pesticiden, hormonen en GMO. Ook wordt veel waarde gehecht aan dierenwelzijn bij het maken van het voer. Zo weet je zeker dat het voer je aan je kat geeft zuiver is en beter voor je dier en de planeet. Hier kun je meer informatie vinden over Yarrah en ons assortiment kattenvoer.

Geneesmiddelen en dierenartskosten

Voor de gezondheid van je kitten of kat zijn enkele vaccinaties en geneesmiddelen een must. Denk aan regelmatige ontwormingskuren en vlooienmiddelen. De kosten van dergelijke anti-parasitaire middelen kunnen oplopen tot een tientje per maand. Vaccinaties die de dierarts moet toedienen kosten zo’n 20 tot 60 euro, waarbij je rekening moet houden met consultkosten van 30 tot 40 euro. De castratie of sterilisatie van een kat kan erg variëren. Castreren kost ongeveer 60 euro, het steriliseren van een poes is duurder: zo tussen de 100 en 130 euro.

Gemiddelde kosten kitten

Gemiddeld gezien kost het onderhoud van een kitten of kat zo’n 400 tot 500 euro per jaar. Waarbij je het eerste jaar rekening moet houden met extra (eenmalige) kosten.

Reacties

3 oordelen over “Wat kost een kitten? Kosten bij de aanschaf en opvoeding van een kitten

  1. Beste

    Ik heb een nestje kittens gevonden toen ze pas geboren waren moederpoes helaas overleden.. heb dus de katjes zelf met het flesje volledig opgevoed .. jammer genoeg hebben het 2 poesjes niet gehaald maar de andere is ondertussen 11 weken en super gezond.. heb alleen 1 probleem ik haar kattenbak verdraagt ze geen kattenkorrels ze eet ze op waardoor ik dus.. houtvezel gebruik is dit normaal ? Mvg Kisie

    1. Beste Eveline, de biologische kattenbakvulling van Yarrah is ook te gebruiken voor kittens. Qua voeding raden we ons Yarrah Grain-Free droogvoer (bruine zak) aan voor kittens en kun je het daarnaast aanvullen met ons natvoer. Alle varianten Yarrah natvoer zijn geschikt voor kittens. Onze paté’s zijn iets hoger in eiwitten en vetten en daarom aan te raden voor kittens en jonge katten die nog in ontwikkeling zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.6 van 5

418 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil