Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Wat mag een kitten eten en drinken?

Goede voeding is heel belangrijk voor de gezondheid en groei van je kitten, maar wat mag een kitten eten en drinken en wat niet? Wij geven tips!

Van moedermelk tot vast voer

De eerste weken van hun leven drinken kittens alleen maar moedermelk. Tot 3 à 4 weken volstaat deze moedermelk, daarna kunnen de katjes bijgevoerd worden met blikvoeding. Vanaf 6 à 7 weken kunnen de meeste kittens over op vast voer en hoeven ze niet meer bij hun moeder te drinken. Vanaf 8 à 9 weken kunnen de kittens het nest verlaten en naar de nieuwe eigenaar (maar later is beter). Waarschijnlijk was jouw kitten bij aanschaf ook al enkele maanden oud.

Wat mag een kitten eten?

Je wilt je kitten natuurlijk een zo goed mogelijk thuis geven en daar hoort goede voeding bij. Een kitten van 6 weken mag zowel droogvoer (brokjes) als natvoer (blikvoeding). Brokjes kunnen nog wel wat te hard zijn voor de kleine tandjes, week ze daarom in het begin even in lauwwarm water. Yarrah Grain-Free kattenvoer is heel geschikt voor kittens. De brokjes hebben een hoger eiwit- en vetgehalte, en dat is belangrijk voor de groei en gezondheid van kittens.

Eiwit en vetten: belangrijke voedingsstoffen in het eten van een kitten

Kittens groeien in hun eerste levensfase het snelst. Eiwitten en vetten zijn onmisbare voedingsstoffen om deze groei te stimuleren. Zorg wel voor de juiste verhouding eiwit en vetten, wij geven het advies van 32% eiwit op 13% vet. Eiwit zorgt voor een verantwoorde groei en vetten geven de kitten energie om voldoende te kunnen bewegen. Naast eiwitten en vetten is het belangrijk om voor voeding te kiezen zonder chemische conserveringsmiddelen en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Hiermee verklein je de kans op allergieën en andere gezondheidsproblemen. Al het voer van Yarrah is volledig biologisch en bevat dus geen chemische conserveringsmiddelen of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Water en natvoer

Katten zijn van nature slechte drinkers, maar net als ieder ander dier en mens hebben ook katten water nodig om te leven. Gemiddeld hebben katten per kg lichaamsgewicht 50 ml water nodig, dat is bij een kitten van 500 gram dus 25 ml. Omdat het lichaam van een kitten voor een groter deel uit water bestaat dan dat van een volwassen kat, is voldoende vocht voor kittens extra belangrijk. Je kunt een kitten helpen om genoeg vocht binnen te krijgen door hem natvoer te geven. Bijna alle katten vinden dat een echte traktatie en doordat het veel vocht bevat, krijgt hij direct wat van het nodige water binnen. Het natvoer van Yarrah is geschikt voor alle leeftijden, van kitten tot senior katten. Zorg naast het natvoer dat er altijd een of meerdere drinkbakjes vers water staan. Zo kan je kat een slokje nemen wanneer hij zin heeft. Water op kamertemperatuur is het beste. Merk je dat je kitten opeens veel meer of juist minder water drinkt? Neem dan contact op met een dierenarts.

Hoeveel maaltijden per dag

Katten staan bekend om hun vele, maar kleine maaltijden per dag. Gemiddeld eet een kitten zo’n 5 à 6 keer per dag. Ze eten steeds maar kleine hoeveelheden, omdat hun maag nu eenmaal niet groot is. Brokjes kun je goed de hele dag laten staan; deze blijven knapperig en vers. Natvoer geef je maximaal een keer per dag of verspreid in twee maaltijden per dag, zodat het niet vies wordt of bederft. Bekijk ons voedingsschema bij de producten voor de aanbevolen hoeveelheid voeding per dag. Onze voercalculator kan je daarnaast helpen uitrekenen hoeveel jouw kat aan droogvoer en natvoer per dag mag hebben..

Overstappen naar andere voeding

Vraag bij het ophalen van je kitten altijd wat voor voer de kitten krijgt, zo weet je waar de kitten aan gewend is. Als je zelf ander voer wilt geven, kun je langzaam maar zeker overstappen door het nieuwe voer gedurende zeven dagen te mengen met het huidige voer. Verminder langzaam de hoeveelheid van het huidige voer en verhoog de hoeveelheid nieuwe voeding. Om de overgang naar biologisch voer van Yarrah makkelijker te maken, kun je voor € 9,99 een Over op Organic pakket voor je kat aanschaffen. Dit pakket bevat droogvoer en natvoer voor 7 dagen en is perfect om je kat te laten wennen aan biologisch voer.


Lees meerReacties op dit artikel

 1. Ina zuman schreef:

  Ik hoor zeggen dat kittens alleen zacht voer in de smaak kip mogen hebben. Is dit waar???

  1. Team Yarrah schreef:

   Beste Ina, kittens kunnen in het begin nog wat moeite hebben met harde brokjes. Daarom is het aan te raden brokjes eerst te weken in lauwwarm water of natvoer te geven, omdat dit zachter is. Qua samenstelling hoeft het voer voor kittens niet enkel kip te bevatten. Het is vooral belangrijk dat het voer voldoende voedingsstoffen bevat met de juiste hoeveelheid eiwitten en vetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...