Gratis verzending vanaf € 30,- (in Nederland en België)
arrowTerug naar de blog

Kittens inenten: tegen wat, waarom en wanneer?

langharige kat geniet in de zon

Om je kitten te beschermen tegen ziektes is het goed om hem te laten vaccineren. In zo’n geval is het goed om te weten hoe dat in z’n werk gaat, waarom je je kitten moet inenten en wanneer je dit het beste kan doen. Meer informatie vindt je daarom in dit artikel.

Hoe kan ik mijn kitten inenten?

Je kitten vaccineren kan alleen de dierenarts. Je maakt hiervoor een afspraak bij je dierenarts of dierenkliniek. Behandelen tegen wormen en vlooien doe je zelf met een wormenkuur en anti-vlooienmiddel.

Wat is een vaccinatie?

Een vaccinatie is een middel (soms een lage dosis van de ziekteverwekker), waardoor afweerstoffen opgewekt worden zonder dat het dier daarvan ziek wordt. Als de gevaccineerde kat later in aanraking komt met een besmetting, dan is hij of zij beter bestand tegen de ziekteverwekkers. Het lichaam kan de boosdoeners sneller en effectiever bestrijden, waardoor de kans dat het dier ziek wordt minimaal is.

Waarom een kitten inenten?

Een kitten krijgt via de moedermelk afweerstoffen binnen, maar dit is na enkele weken niet genoeg meer om hem volledig te beschermen. Om je kitten zo goed en gezond mogelijk te laten opgroeien, is het daarom absoluut aan te raden hem te laten vaccineren. Vooral tegen kattenziekte (feline herpesvirus) en niesziekte (feline calicivirus). Dit zijn veelvoorkomende en levensbedreigende ziekten bij katten. Ze kunnen vooral een dodelijke afloop hebben bij jonge katten.

Titeren

Met vaccineren hoort het immuunsysteem van je kat antilichamen aan te maken, maar dat gebeurt helaas niet bij alle vaccinaties. Vaccinaties kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Om er zeker van te zijn dat dit niet gebeurt, kun je je kat of kitten laten titeren. Met titeren wordt er bloed afgenomen om te kijken hoeveel antilichamen in het bloed van je kat aanwezig zijn. Door te titeren en het lichaam van je kat te controleren op antilichamen kunnen onnodige vaccinaties voorkomen worden.

Wanneer een kitten inenten?

De basisvaccinatie bestaat uit een enting tegen katten- en niesziekte. Hieronder staat precies wanneer je je kat moet laten vaccineren en wanneer de herhaalvaccinatie moet worden gegeven:

De vaccinatie tegen niesziekte moet jaarlijks herhaald worden. Voor kattenziekte is om de drie jaar voldoende. Deze vaccinaties zijn verplicht als je je kat wegens een vakantie of afwezigheid naar een pension brengt.

Waartegen kan ik mijn kat nog meer laten inenten?

Naast de basisvaccinaties tegen katten- en niesziekte kun je je kat ook laten inenten tegen: rabiës, kattenleukemie (leukose), besmettelijke buikvliesontsteking bij de kat (FIP) en chlamydiose (of chlamydophila felis). Omdat rabiës (hondsdolheid) via katten (en andere dieren) op mensen overgedragen kan worden, is het ook voor je eigen gezondheid goed om je (buiten)kat hier preventief tegen te laten inenten.

Let op: Als je met je kat naar het buitenland gaat, moet je kat altijd gevaccineerd zijn tegen rabiës. Dit wordt geregistreerd in het dierenpaspoort.

Moet je een binnenkat ook laten inenten?

Een binnenkat komt minder in aanraking met andere katten en andere (wilde) dieren; daarom hoef je deze katten niet tegen alle ziekten te laten vaccineren. Maar de basisvaccinaties tegen de katten- en niesziekte zijn ook voor binnenkatten zeker aan te raden. Je kunt als baasje immers de ziekteverwekkers mee naar binnen dragen, bijvoorbeeld onder je schoenen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.7 van 5

355 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil

      

Centrum voor privacyvoorkeuren

Noodzakelijk

Deze cookies zorgen ervoor dat je kunt inloggen op je persoonlijke Yarrah account, gebruik kunt maken van het winkelwagentje en wij je advies kunnen tonen op de adviespagina en dit kunnen onthouden voor je bestelling.

WooCoomerce, WordPress

Adverteren

Deze cookies zorgen voor het gericht kunnen aanbieden van advertenties aan jou als websitebezoeker.

Facebook Custom Audience, DoubleClick
Facebook Custom Audience
DoubleClick

Analytics

Deze cookies zorgen voor het analyseren van jouw websitegebruik en dat van andere bezoekers, bijvoorbeeld hoeveel bezoekers er op onze site komen en hoe onze site wordt gebruikt.

Google Analytics, GA4, GA Audiences
Google Analytics, GA4, GA Audiences

Social Media

Onze website bevat Facebook-producten (zoals de knop Vind-ik-leuk of de knop Delen). Door middel van cookies kan Facebook de Facebook-producten aan je aanbieden en kan Facebook inzicht krijgen in de gegevens die we over je ontvangen, waaronder gegevens over je gebruik van andere websites en apps, of je nu wel of niet bent geregistreerd of aangemeld.

Facebook Connect
Facebook Connect