Gratis verzending vanaf € 30,- (in Nederland en België)
arrowTerug naar de blog

Kat ontwormen: waarom en wanneer?

Kat ontwormen: waarom en wanneer?

Wormen, veel mensen krijgen al de kriebels als ze er aan denken. Toch is het belangrijk om er bij stil te staan als je een kat hebt. Een kitten kan door wormen gestoord worden in zijn groei en tekortkomingsverschijnselen gaan vertonen. Volwassen katten hebben er iets minder last van, maar genoeg om te stellen: je kat ontwormen is een must.

Waarom mijn kat ontwormen?

Wormen zijn parasieten die een kitten via de moedermelk en een volwassen kat via besmette vlooieneitjes of contact met andere dieren binnenkrijgt. De spoelworm (rondworm) en de lintworm zijn de meest voorkomende wormen bij katten. Bij een kitten kan een besmetting voor groeivertraging en een aangetast immuunsysteem zorgen, omdat een kitten niet alle benodigde voedingsstoffen uit zijn voedsel kan halen. Wormen zijn daarnaast besmettelijk voor mensen. Je kat ontwormen is dus heel belangrijk.

Hoe zie ik dat mijn kat wormen heeft?

Meestal vertonen besmette katten geen symptomen van een infectie. Soms zie je in de ontlasting of braaksel witte ‘wormpjes’, dit zijn segmenten van de lintworm die vol eitjes zitten. Deze segmenten lijken op witte rijstkorrels. Bij een zware besmetting kan je kat allerlei klachten krijgen, denk aan overgeven, diarree, gewichtsverlies of een gevoelige anus. Bij een kitten kun je het soms zien aan een groeiachterstand of een gezwollen buikje. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Wanneer moet ik mijn kat ontwormen?

Aangezien bijna alle kittens besmet worden met spoelwormen is het belangrijk om je kat al op jonge leeftijd regelmatig te ontwormen. Ontworm een kitten met 4, 6 en 8 weken. Daarna is het verstandig om het ontwormen nogmaals op een leeftijd van 4 en 6 maanden te herhalen. Volwassen katten hebben vaak minder last van wormen dan kittens. Toch is ontwormen ook dan nodig. Het advies is om je kat iedere 2 tot 6 maanden te ontwormen met een middel dat zowel spoel- als lintwormen bestrijdt. Dit is onder meer afhankelijk van of je kat regelmatig buiten komt. Vraag je dierenarts om gericht advies voor jouw kat.

Schema van ontwormen

Kitten

• 4 – 6 – 8 weken
• 4 – 6 maanden

Volwassen kat

• 1 jaar
• 1,5 jaar
• 2 jaar
• Etc.

Vlooien en wormen

Omdat een kat geïnfecteerd kan worden met wormen door besmette vlooieneitjes, is het naast het ontwormen van je kat belangrijk om je kat regelmatig (preventief) tegen vlooien te behandelen. Doe je dit niet, dan houden vlooien en wormen elkaar in evenwicht en blijft je kat vatbaar voor beide parasieten. Ontworm en ontvlooi ook je hond regelmatig, anders worden de parasieten via je hond overgedragen op je kat en andersom.

Gezonde kat

Vind je het lastig om te beoordelen of je kat gezond is? Bekijk de kenmerken van een gezonde kat.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.6 van 5

415 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil