Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kat ontwormen: waarom en wanneer?

Wormen, veel mensen krijgen al de kriebels als ze er aan denken. Toch is het belangrijk om er bij stil te staan als je een kat hebt. Een kitten kan door wormen gestoord worden in zijn groei en tekortkomingsverschijnselen gaan vertonen. Volwassen katten hebben er iets minder last van, maar genoeg om te stellen: je kat ontwormen is een must.

Waarom mijn kat ontwormen?

Wormen zijn parasieten die een kitten via de moedermelk en een volwassen kat via besmette vlooieneitjes of contact met andere dieren binnenkrijgt. De spoelworm (rondworm) en de lintworm zijn de meest voorkomende wormen bij katten. Bij een kitten kan een besmetting voor groeivertraging en een aangetast immuunsysteem zorgen, omdat een kitten niet alle benodigde voedingsstoffen uit zijn voedsel kan halen. Wormen zijn daarnaast besmettelijk voor mensen. Je kat ontwormen is dus heel belangrijk.

Hoe zie ik dat mijn kat wormen heeft?

Meestal vertonen besmette katten geen symptomen van een infectie. Soms zie je in de ontlasting of braaksel witte ‘wormpjes’, dit zijn segmenten van de lintworm die vol eitjes zitten. Deze segmenten lijken op witte rijstkorrels. Bij een zware besmetting kan je kat allerlei klachten krijgen, denk aan overgeven, diarree, gewichtsverlies of een gevoelige anus. Bij een kitten kun je het soms zien aan een groeiachterstand of een gezwollen buikje. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Wanneer moet ik mijn kat ontwormen?

Aangezien bijna alle kittens besmet worden met spoelwormen is het belangrijk om je kat al op jonge leeftijd regelmatig te ontwormen. Ontworm een kitten met 4, 6 en 8 weken. Daarna is het verstandig om het ontwormen nogmaals op een leeftijd van 4 en 6 maanden te herhalen. Volwassen katten hebben vaak minder last van wormen dan kittens. Toch is ontwormen ook dan nodig. Het advies is om je kat iedere 2 tot 6 maanden te ontwormen met een middel dat zowel spoel- als lintwormen bestrijdt. Dit is onder meer afhankelijk van of je kat regelmatig buiten komt. Vraag je dierenarts om gericht advies voor jouw kat.

Schema van ontwormen

Kitten

• 4 – 6 – 8 weken
• 4 – 6 maanden

Volwassen kat

• 1 jaar
• 1,5 jaar
• 2 jaar
• Etc.

Vlooien en wormen

Omdat een kat geïnfecteerd kan worden met wormen door besmette vlooieneitjes, is het naast het ontwormen van je kat belangrijk om je kat regelmatig (preventief) tegen vlooien te behandelen. Doe je dit niet, dan houden vlooien en wormen elkaar in evenwicht en blijft je kat vatbaar voor beide parasieten. Ontworm en ontvlooi ook je hond regelmatig, anders worden de parasieten via je hond overgedragen op je kat en andersom.

Gezonde kat

Vind je het lastig om te beoordelen of je kat gezond is? Bekijk de kenmerken van een gezonde kat.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...