Let op: levertijden kunnen langer zijn in aanloop naar de feestdagen.
arrowTerug naar de blog

Je hond castreren: wanneer en waarom?

zittende hond in de natuur met op de achtergrond een kleine hond

Je hond laten castreren is een manier om hem of haar onvruchtbaar te maken. Er zijn verschillende voordelen aan het castreren van je hond, maar het wordt vanaf een bepaalde leeftijd pas aangeraden. Wij leggen je meer uit over de castratie van de hond.

Wat is castratie?

Bij een castratie wordt ervoor gezorgd dat een hond niet meer vruchtbaar is door het weghalen van de zaadballen (de reu) of de eierstokken en eventueel de baarmoeder (teef). De ingreep wordt onder algehele narcose uitgevoerd door een dierenarts. In principe worden bij teefjes alleen de eierstokken verwijderd, maar mocht er een afwijking zijn aan de baarmoeder, dan kan deze ook weggehaald worden.

Wat is sterilisatie?

Een castratie is een vorm van sterilisatie. Sterilisatie bij een hond wil zeggen: het onvruchtbaar maken van het dier. Dit kan ook op andere manieren dan alleen castreren. Denk bijvoorbeeld aan:

• Het onderbreken van de zaad- of eileiders.

• Tijdelijke castratie door middel van een prikpil, implantaat of een hormoon onderdrukkende injectie.

Van alle mogelijke vormen van sterilisatie is castratie het meest ingrijpend en ook definitief. Het is ingrijpend omdat het van invloed is op de productie van geslachtshormonen, waardoor het gedrag van het dier kan veranderen.

Vanaf welke leeftijd hond castreren?

Voor teefjes wordt geadviseerd hen twee tot drie maanden na de eerste loopsheid te castreren. Een te vroege castratie kan leiden tot incontinentie, maar wanneer de castratie op jonge leeftijd wordt uitgevoerd is het beschermende effect tegen borstkanker wel groter. Voor reutjes is er geen voorkeursleeftijd; gangbaar is om de hond op de leeftijd van een jaar te laten castreren.

Waarom hond castreren?

Meestal laten mensen hun hond castreren zodat hij of zij zich niet meer kan voortplanten. Maar er zijn nog meer redenen voor een castratie. Zo kan het tegengaan van ongewenst gedrag of het voorkomen van loopsheid ook een reden zijn om je hond te laten castreren. Twee keer per jaar is een teefje loops, tijdens deze periode is zij een aantal dagen vruchtbaar en verliest zij bloed. Reutjes reageren bijzonder heftig op de geur van een loops teefje en gaan soms aan de wandel. Ten slotte kunnen er ook nog medische redenen voor een castratie zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tumor. Door het castreren van een teefje voorkom je baarmoederontsteking en schijnzwangerschap en verklein je de kans op melkkliertumoren.

Nadelen van castreren

We hebben al wat voordelen genoemd, maar er kunnen ook nadelen kleven aan een castratie. Castreren is een routineprocedure voor veel dierenartsen, maar het blijft een operatie en dus zijn er risico’s aan verbonden. Er kunnen bijvoorbeeld problemen met de narcose of wondgenezing ontstaan. Dit risico is echter klein. Honden kunnen daarnaast incontinent voor de urine worden. De kans hierop verschilt per ras, waarbij grote rassen hier over het algemeen gevoeliger voor zijn dan kleine rassen.
Ook kan het gedrag van je hond veranderen. Dit kan in positieve zin, maar ook in negatieve zin. Wanneer een hond erg onzeker is en uit deze onzekerheid bijvoorbeeld uitvalt, kan dit versterkt worden als de hormoonspiegel daalt door castratie, terwijl in andere gevallen ongewenst gedrag, zoals bijvoorbeeld ongewenst ergens tegenaan rijden, juist kan afnemen. Het is belangrijk om per geval te bekijken of een castratie de juiste oplossing is voor jouw hond. Heb je hier twijfels of vragen over, overleg dan zeker ook met je dierenarts. Tenslotte kan het zijn dat je hond na de castratie minder actief is. In dit geval heeft hij ook minder (calorierijke) voeding nodig.

Lees meer over hoeveel je je hond mag voeren.

Reacties

11 oordelen over “Je hond castreren: wanneer en waarom?

 1. Ik vind het heel verwarrend ik heb een Engelse Bulldog een reu negen maand men zegt vanaf zes maand mag het veearts zegt een jaar tot vijftien maand wachten ik weet een ding de hond is erg onhandelbaar bespringt alles

  1. Hoi Robert,
   Ik laat mijn hond ook castreren ivm ongewenst gedrag springt tegen mensen op en bijt ik krijg het er met training niet uit en het wordt alleen maar erger dus op advies van mijn dierenarts wordt hij volgende maand gecastreerd dit moet ervoor gaan zorgen dat de omgang met mensen beter gast en dat hij buiten beter te hanteren is en ik heb een labrador, maar ja je weet wat ze zeggen een hond is een hond maakt niet uit welk ras je hebt dus gewoon laten dien us beter voir de hond en voor jou als baasje,
   Sterkte en succes.

 2. we hebben een puppy reutje. [ pomchi ] maar hebben een vrouwtje chihuahua van 3 en daar rijd hij de hele dag op en bijt ook in haar nek en gezicht. misschien gaat dat weg met chemische castratie? kunt u me raad geven ?

 3. hey,
  wij hebben een lieve chihuahua pup van 20 weken is het een goed idee om die nu al te laten castreren of kunnen we beter nog even wachten?

 4. Hallo, mijn Engelse Cocker-spaniel Guus is nu 8 jaar, hij doet vrijwel altijd heel lelijk naar andere honden…kan daar een castratie tegen helpen?? Chemische castratie heb ik een paar keer geprobeerd, 1e keer hielp iets,2e keer helemaal niks…En tot welke leeftijd kan hij gecastreerd worden??? Bvd.

 5. Waarom worden mannen niet gecastreerd?
  Ik vind castratie van honden een ernstige vorm van geestelijk en lichaamelijk verminking.
  Ik had een hond die zonder overleg met mij chemisch gecastreerd werd door mijn dierenarts. Mijn hond werd een schaduw van wie hij was.
  Probleem honden kunen misschien baat hebben bij castratie.
  Maar het lijkt mij dat reuen bijna automatisch gecastreerd worden.

 6. Ik ben een voorstander om een trouw maatje reu of teefje te laten helpen. Het is beter voor de hond en als jij/jullie geen puppies willen zeker beter. De hond wordt rustiger, wordt ook wat dikker en de vacht kan wat verranderen, maar met goed voer los je dit wel weer op en de hond merkt er zelf weinig van. De seksdrift gaat weg en je krijgt er een trouw maatje voor terug.

  Als je je teefje en reu niet laat helpen kan je hond ook K krijgen en ontstekingen, bij de teef haar tepels en de reu waar ik ervaring mee heb kreeg een gezwel onder de staart. Ben er mee naar een dierenarts gegaan, die zei: kan geen kwaad gaat vanzelf weg, is een vetbult en kan geen kwaad waren de woorden… Geloof het niet meteen, laat het na kijken. Ik ben vrijwiliiger bij de dierenambulance en vertrouwde het niet. Heb ook een punctie laten uitvoeren bij het dierenziekenhus in amsterdam osdorp. Nou, wat kwam er uit: goedaardig. Ik heb de hond kort na de punctie laten opereren en hij geneesde goed en is 19 jaar en 3 maanden oud geworden. Helaas deze maand moeten laten inslapen.

  Heb nu zeer lieve honden gered uit een kennel en er een meegenomen naar huis, die heeft een gouden mandje gekregen. Nu een paar dagen in huis en gaat heel goed. Kan zelfs alleen blijven en doet echt niets in huis. Eet goed en staat op dure brokken wat de vacht ten goede komt. Laat je hem castreren? Ja, dit jaar is ie aan de beurt. Beter voor hem en zeker voor de gezondheid. Ik sta zeker positief tegenover castratie. Je helpt een teefje en reu er mee gezond te blijven. Of jij of jullie het willen castreren dat is aan jullie de beslissing. Ik sta er zeker achter; elke teefje en reu die ik als huisdier neem wordt geholpen .

  Je huisdier verrandert niet zo veel. Hij wordt rustiger in de omgang, de seksdrift/het rijen gaat weg en het bespringen van een teefje valt weg.
  Maar hoe je het went of keert aan jullie jou de keuze …

 7. Mijn reutje is 8maanden begint met rijden op teven maar 1bal is nog steeds niet ingedaald. Mag hij dan wel al gecastreerd worden?

  1. Beste Atie, een niet-ingedaalde bal hoeft geen reden te zijn om te wachten met castratie. Het beste is om met de dierenarts te overleggen of jouw reutje in aanmerking komt voor castratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.6 van 5

400 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil