Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Je hond castreren: wanneer en waarom?

Je hond laten castreren is een manier om hem of haar onvruchtbaar te maken. Er zijn verschillende voordelen aan het castreren van je hond, maar het wordt vanaf een bepaalde leeftijd pas aangeraden. Wij leggen je meer uit over de castratie van de hond.

Wat is castratie?

Bij een castratie wordt ervoor gezorgd dat een hond niet meer vruchtbaar is door het weghalen van de zaadballen (de reu) of de eierstokken en eventueel de baarmoeder (teef). De ingreep wordt onder algehele narcose uitgevoerd door een dierenarts. In principe worden bij teefjes alleen de eierstokken verwijderd, maar mocht er een afwijking zijn aan de baarmoeder, dan kan deze ook weggehaald worden.

Wat is sterilisatie?

Een castratie is een vorm van sterilisatie. Sterilisatie bij een hond wil zeggen: het onvruchtbaar maken van het dier. Dit kan ook op andere manieren dan alleen castreren. Denk bijvoorbeeld aan:

• Het onderbreken van de zaad- of eileiders.

• Tijdelijke castratie door middel van een prikpil, implantaat of een hormoon onderdrukkende injectie.

Van alle mogelijke vormen van sterilisatie is castratie het meest ingrijpend en ook definitief. Het is ingrijpend omdat het van invloed is op de productie van geslachtshormonen, waardoor het gedrag van het dier kan veranderen.

Vanaf welke leeftijd hond castreren?

Voor teefjes wordt geadviseerd hen twee tot drie maanden na de eerste loopsheid te castreren. Een te vroege castratie kan leiden tot incontinentie, maar wanneer de castratie op jonge leeftijd wordt uitgevoerd is het beschermende effect tegen borstkanker wel groter. Voor reutjes is er geen voorkeursleeftijd; gangbaar is om de hond op de leeftijd van een jaar te laten castreren.

Waarom hond castreren?

Meestal laten mensen hun hond castreren zodat hij of zij zich niet meer kan voortplanten. Maar er zijn nog meer redenen voor een castratie. Zo kan het tegengaan van ongewenst gedrag of het voorkomen van loopsheid ook een reden zijn om je hond te laten castreren. Twee keer per jaar is een teefje loops, tijdens deze periode is zij een aantal dagen vruchtbaar en verliest zij bloed. Reutjes reageren bijzonder heftig op de geur van een loops teefje en gaan soms aan de wandel. Ten slotte kunnen er ook nog medische redenen voor een castratie zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tumor. Door het castreren van een teefje voorkom je baarmoederontsteking en schijnzwangerschap en verklein je de kans op melkkliertumoren.

Nadelen van castreren

Castreren kan ook nadelen hebben. Castreren is een routineprocedure voor veel dierenartsen, maar het blijft een operatie en dus zijn er risico’s aan verbonden. Er kunnen bijvoorbeeld problemen met de narcose of wondgenezing ontstaan. Dit risico is echter klein. Honden kunnen daarnaast incontinent voor de urine worden. De kans hierop verschilt per ras, waarbij grote rassen hier over het algemeen gevoeliger voor zijn dan kleine rassen.
Door castratie kan het gedrag van je hond veranderen. Zo worden reutjes vaak wat minder fel naar andere reuen en kan ook ander ongewenst gedrag zoals het ongewenst ergens tegen aan rijden of veel kleine plasjes afnemen. Ook kan het zijn dat je hond na de castratie minder actief is. In dit geval heeft hij ook minder (calorierijke) voeding nodig.

Lees meer over hoeveel je je hond mag voeren.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...