Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Je hond castreren: wanneer en waarom?

Je hond laten castreren is een manier om hem of haar onvruchtbaar te maken. Er zijn verschillende voordelen aan het castreren van je hond, maar het wordt vanaf een bepaalde leeftijd pas aangeraden. Wij leggen je meer uit over de castratie van de hond.

Wat is castratie?

Bij een castratie wordt ervoor gezorgd dat een hond niet meer vruchtbaar is door het weghalen van de zaadballen (de reu) of de eierstokken en eventueel de baarmoeder (teef). De ingreep wordt onder algehele narcose uitgevoerd door een dierenarts. In principe worden bij teefjes alleen de eierstokken verwijderd, maar mocht er een afwijking zijn aan de baarmoeder, dan kan deze ook weggehaald worden.

Wat is sterilisatie?

Een castratie is een vorm van sterilisatie. Sterilisatie bij een hond wil zeggen: het onvruchtbaar maken van het dier. Dit kan ook op andere manieren dan alleen castreren. Denk bijvoorbeeld aan:

• Het onderbreken van de zaad- of eileiders.

• Tijdelijke castratie door middel van een prikpil, implantaat of een hormoon onderdrukkende injectie.

Van alle mogelijke vormen van sterilisatie is castratie het meest ingrijpend en ook definitief. Het is ingrijpend omdat het van invloed is op de productie van geslachtshormonen, waardoor het gedrag van het dier kan veranderen.

Vanaf welke leeftijd hond castreren?

Voor teefjes wordt geadviseerd hen twee tot drie maanden na de eerste loopsheid te castreren. Een te vroege castratie kan leiden tot incontinentie, maar wanneer de castratie op jonge leeftijd wordt uitgevoerd is het beschermende effect tegen borstkanker wel groter. Voor reutjes is er geen voorkeursleeftijd; gangbaar is om de hond op de leeftijd van een jaar te laten castreren.

Waarom hond castreren?

Meestal laten mensen hun hond castreren zodat hij of zij zich niet meer kan voortplanten. Maar er zijn nog meer redenen voor een castratie. Zo kan het tegengaan van ongewenst gedrag of het voorkomen van loopsheid ook een reden zijn om je hond te laten castreren. Twee keer per jaar is een teefje loops, tijdens deze periode is zij een aantal dagen vruchtbaar en verliest zij bloed. Reutjes reageren bijzonder heftig op de geur van een loops teefje en gaan soms aan de wandel. Ten slotte kunnen er ook nog medische redenen voor een castratie zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tumor. Door het castreren van een teefje voorkom je baarmoederontsteking en schijnzwangerschap en verklein je de kans op melkkliertumoren.

Nadelen van castreren

Castreren kan ook nadelen hebben. Castreren is een routineprocedure voor veel dierenartsen, maar het blijft een operatie en dus zijn er risico’s aan verbonden. Er kunnen bijvoorbeeld problemen met de narcose of wondgenezing ontstaan. Dit risico is echter klein. Honden kunnen daarnaast incontinent voor de urine worden. De kans hierop verschilt per ras, waarbij grote rassen hier over het algemeen gevoeliger voor zijn dan kleine rassen.
Door castratie kan het gedrag van je hond veranderen. Zo worden reutjes vaak wat minder fel naar andere reuen en kan ook ander ongewenst gedrag zoals het ongewenst ergens tegen aan rijden of veel kleine plasjes afnemen. Ook kan het zijn dat je hond na de castratie minder actief is. In dit geval heeft hij ook minder (calorierijke) voeding nodig.

Lees meer over hoeveel je je hond mag voeren.


Lees meerReacties op dit artikel

 1. Atie van der kogel schreef:

  Mijn reutje is 8maanden begint met rijden op teven maar 1bal is nog steeds niet ingedaald. Mag hij dan wel al gecastreerd worden?

  1. Team Yarrah schreef:

   Beste Atie, een niet-ingedaalde bal hoeft geen reden te zijn om te wachten met castratie. Het beste is om met de dierenarts te overleggen of jouw reutje in aanmerking komt voor castratie.

 2. sander schreef:

  Ik ben een voorstander om een trouw maatje reu of teefje te laten helpen. Het is beter voor de hond en als jij/jullie geen puppies willen zeker beter. De hond wordt rustiger, wordt ook wat dikker en de vacht kan wat verranderen, maar met goed voer los je dit wel weer op en de hond merkt er zelf weinig van. De seksdrift gaat weg en je krijgt er een trouw maatje voor terug.

  Als je je teefje en reu niet laat helpen kan je hond ook K krijgen en ontstekingen, bij de teef haar tepels en de reu waar ik ervaring mee heb kreeg een gezwel onder de staart. Ben er mee naar een dierenarts gegaan, die zei: kan geen kwaad gaat vanzelf weg, is een vetbult en kan geen kwaad waren de woorden… Geloof het niet meteen, laat het na kijken. Ik ben vrijwiliiger bij de dierenambulance en vertrouwde het niet. Heb ook een punctie laten uitvoeren bij het dierenziekenhus in amsterdam osdorp. Nou, wat kwam er uit: goedaardig. Ik heb de hond kort na de punctie laten opereren en hij geneesde goed en is 19 jaar en 3 maanden oud geworden. Helaas deze maand moeten laten inslapen.

  Heb nu zeer lieve honden gered uit een kennel en er een meegenomen naar huis, die heeft een gouden mandje gekregen. Nu een paar dagen in huis en gaat heel goed. Kan zelfs alleen blijven en doet echt niets in huis. Eet goed en staat op dure brokken wat de vacht ten goede komt. Laat je hem castreren? Ja, dit jaar is ie aan de beurt. Beter voor hem en zeker voor de gezondheid. Ik sta zeker positief tegenover castratie. Je helpt een teefje en reu er mee gezond te blijven. Of jij of jullie het willen castreren dat is aan jullie de beslissing. Ik sta er zeker achter; elke teefje en reu die ik als huisdier neem wordt geholpen .

  Je huisdier verrandert niet zo veel. Hij wordt rustiger in de omgang, de seksdrift/het rijen gaat weg en het bespringen van een teefje valt weg.
  Maar hoe je het went of keert aan jullie jou de keuze …

 3. Peter Tholen schreef:

  Waarom worden mannen niet gecastreerd?
  Ik vind castratie van honden een ernstige vorm van geestelijk en lichaamelijk verminking.
  Ik had een hond die zonder overleg met mij chemisch gecastreerd werd door mijn dierenarts. Mijn hond werd een schaduw van wie hij was.
  Probleem honden kunen misschien baat hebben bij castratie.
  Maar het lijkt mij dat reuen bijna automatisch gecastreerd worden.

 4. Myriam schreef:

  Hallo, mijn Engelse Cocker-spaniel Guus is nu 8 jaar, hij doet vrijwel altijd heel lelijk naar andere honden…kan daar een castratie tegen helpen?? Chemische castratie heb ik een paar keer geprobeerd, 1e keer hielp iets,2e keer helemaal niks…En tot welke leeftijd kan hij gecastreerd worden??? Bvd.

 5. mieke schreef:

  hey,
  wij hebben een lieve chihuahua pup van 20 weken is het een goed idee om die nu al te laten castreren of kunnen we beter nog even wachten?

 6. Katelijne schreef:

  Mijn reutje is twee en een half jaar is hij al niet te oud om te casteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...