Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kat castreren of steriliseren?

Ieder jaar belanden er veel kittens in het asiel of erger: op straat. Door je kat op tijd te laten castreren of steriliseren voorkom je dat dit probleem groter wordt. Meer voor- en nadelen van kat castreren en steriliseren zetten we voor je op een rij.

Wat is het verschil tussen een castratie en een sterilisatie bij poezen en katers?

Over een castratie of sterilisatie bestaat veel onduidelijkheid. Er wordt vaak gedacht dat castratie alleen bij katers plaatsvindt en sterilisatie alleen bij poezen. Dat is niet het geval. Beide ingrepen kunnen bij beide geslachten gedaan worden, maar over het algemeen wordt zowel een kat als poes bijna altijd gecastreerd.

• Castratie

Castratie is het verwijderen van de zaadballen bij een kater of eierstokken bij een poes. Door deze ingreep wordt de hormoonhuishouding verstoord en kan het gedrag veranderen.

• Sterilisatie

Bij een sterilisatie wordt de zaadleider bij mannetjes en eileiders bij vrouwtjes afgesneden, dichtgebrand of afgebonden. Een bevruchting kan niet meer plaatsvinden, maar verder verandert er niets. De hormoonproductie en de voorplantingsdrang blijven in stand. Dit zorgt ervoor dat er geen gedragsverandering plaatsvindt na de operatie en gewichtstoename niet zo duidelijk is als na castratie.

Waarom een kat castreren?

Na een castratie zorgt je kat niet meer voor (ongewenste) nakomertjes. Ook voorkom of verminder je eventueel sproeien van een kater door hem te laten castreren. Als je kat nog niet sproeit voor de castratie, gaat hij dat hoogst waarschijnlijk na de castratie helemaal niet meer doen. Ook is het territorium kleiner bij loslopende gecastreerde katers, omdat de hormoonhuishouding hen niet dwingt te gaan zoeken naar een krolse poes. Het kleine territorium verlaagt de kans op ongelukken en het vechten met andere katten. Ook zijn gecastreerde katten over het algemeen wat minder agressief en aanhankelijker, maar dit is per kater weer anders. Wel worden veel katten rustiger na de castratie.

Waarom een poes castreren?

Het castreren van een poes zorgt ervoor dat je poes niet ongewenst zwanger thuiskomt en dat ze niet langer krols wordt. Ook verkleint het de kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en eventuele geslachtsziekten.
De levensverwachting bij zowel de poes als de kater is hoger na castratie. Ook kan de ingreep ten goede komen aan de gezondheid van je kat.

Nadelen castreren

Hoewel castreren een routineprocedure is voor veel dierenartsen, blijft het een operatie en dus zijn er risico’s aan verbonden. Zo kunnen er bijvoorbeeld problemen met de narcose of wondgenezing ontstaan. Toch is dit risico heel klein. Casteren is daarnaast een permanente ingreep en daarmee onomkeerbaar. Na de castratie verandert de stofwisseling en neemt de kans op overgewicht toe. Geef katers daarom na de castratie minder voer of voer met minder calorieën om overgewicht te voorkomen. Zorg ook voor voldoende beweging door regelmatig met je dier te spelen.

Wanneer kan ik mijn kater of poes later castreren of steriliseren?

Een kat of poes kan gecastreerd of gesteriliseerd worden wanneer hij/zij geslachtsrijp is, ongeveer op een leeftijd van 6 tot 8 maanden. Bij zwerfkatten wordt soms aan vroegcastratie gedaan als de katten nog maar 8 tot 14 weken oud zijn. Dit voorkomt het probleem van explosieve vermeerdering van zwerfdieren. Ook sommige asielen doen aan vroegcastratie bij hun beschermelingen.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...