Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kat verzorgen, waar moet je op letten

Een goede verzorging draagt bij aan de gezondheid van je kat. Over het algemeen zijn katten zelf een ster in hun lichamelijke verzorging, maar soms moet je een beetje helpen. Hoe je kat verzorgen? Wij geven antwoord.

Vacht en huid

Het grootste deel van de kat verzorgen bestaat in onze ogen uit de kat voeren en de kattenbak schoonhouden. Voor de kat zelf bestaat dit voor een groot deel uit het verzorgen van de vacht. Katten kunnen er uren zoet mee zijn. Een kattentong heeft harde papillen waarmee ze hun vacht schoonhouden en losse haren eruit halen. Omdat er veel verschillende kattenrassen en kruisingen bestaan, is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoe een gezonde vacht eruit ziet. Voor een Ragdoll is een pluizige vacht bijvoorbeeld gezond, terwijl een Bengaal juist een gladde en zijdeachtige vacht hoort te hebben.

Kenmerken van een ongezonde vacht

Een ongezonde vacht van een kat is te herkennen aan de volgende punten:

• Kale plekken
• Vervilten haren
• Klitten
• Schilfers
• Rode plekken
• Wondjes door veel krabben

Heeft je kat bovenstaande kenmerken? Neem dan contact op met je dierenarts. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je kat geen gezonde vacht en huid heeft. Je dierenarts kan je helpen bepalen wat de oorzaak is.

Kat verzorgen: moet ik mijn kat borstelen?

Bij het verzorgen van een kat met lange haren is borstelen een vast onderdeel. Kam de vacht met een speciale kattenborstel om klitten te voorkomen. Katten met een kortharige vacht hebben hier geen last van, maar wanneer een kat in een verharingsperiode zit, is borstelen wel aan te raden. De kat krijgt zo veel minder haren binnen tijdens het schoonlikken en het geeft minder haaroverlast in huis.

Moet ik mijn kat wassen?

De meeste katten hoeven niet gewassen te worden, maar als je dat toch doet, gebruik dan een biologische of natuurlijke kattenshampoo. Goed en zuiver voer waar geen onnodige en kunstmatige toevoegingen inzitten, draagt ook bij aan een gezonde huid en vacht.
Ook de ogen, neus, oren, nagels en het gebit moeten schoon zijn. Lees op onze blog meer over een kat verzorgen en de kenmerken van een gezonde kat.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...