Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

Een kitten zindelijk maken is over het algemeen niet moeilijk. Dit komt doordat katten van zichzelf heel schone dieren zijn en omdat kittens van de moederpoes leren hoe je gebruik maakt van een kattenbak. Om je kitten nog sneller en gemakkelijker zindelijk te maken, geven we je een aantal tips!

Zorg voor een toegankelijke kattenbak

Om een kitten zindelijk te maken, is een kattenbak natuurlijk essentieel. Zoek met zorg een geschikte plek uit voor de kattenbak. Kijk vanuit het oogpunt van een kitten; is de kattenbak niet te hoog en staat hij wel op een toegankelijke plek en niet in de buurt van voerbakjes? Haal in het begin het deksel van een overdekte kattenbak af. Dit maakt de bak toegankelijker voor je kitten. Zorg er ook voor dat een kitten altijd bij de kattenbak kan komen. Ook als jij weggaat, moet je kitten bij de bak kunnen. Als er een deur dichtvalt (tijdens het spel van je kitten bijvoorbeeld) en je kitten niet meer bij de kattenbak kan, zal hij ergens anders een plekje moeten vinden en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Help je kitten zindelijk te worden

Voor een kitten zindelijk is, moet hij soms eerst even geholpen worden, vooral als het diertje te vroeg bij de moeder is weggehaald of als het zonder moederpoes moet opgroeien. Zet je kitten in de ochtend, de avond en na het eten op de kattenbak. Dit zijn vaak momenten dat een kitten zijn behoefte doet. Het kan ook helpen als je zachtjes over zijn buikje te wrijft, zo stimuleer je de spijsvertering. Let verder op tekenen van miauwen en onrustig rondlopen. Zet hem in dat geval even op de kattenbak om te kijken of hij zich zo gedraagt omdat hij ‘moet’. Tip: Laat geen kleding of plastic tassen op de grond slingeren. Een kitten kan denken dat hij daar zijn behoefte op mag doen.

Maak de kattenbak schoon

Schep de ontlasting elke dag uit de kattenbak en maak de kattenbak regelmatig schoon met water, waarna je het kattengrit vervangt. Katten zijn schone dieren en houden van een schone bak. Gebruik bij het schoonmaken geen geurtjes, daar houden katten niet van. Schoonmaken met soda of een geurloos schoonmaakmiddel is geen probleem.

Zorg voor voldoende kattenbakken

Er wordt aangeraden per kat één kattenbak plus één kattenbak extra te rekenen, dus bij één kat zijn dit twee kattenbakken. Bij twee katten ga je uit van drie, en bij drie katten van vier. Maar als je kat van begin af aan gewend is aan één kattenbak, is dit in de meeste gevallen ook geen probleem. Als iedere kat maar een eigen kattenbak heeft.

Kitten al zindelijk

Soms is een kitten zindelijk gemaakt door zijn moeder. Dat is voor jou als nieuw baasje natuurlijk heel fijn. Vraag in dat geval welk kattengrit de fokker in de kattenbak doet. Door hetzelfde kattengrit te gebruiken, weet je kitten dat hij hier zijn behoefte moet doen.

Kat niet meer zindelijk

Plast of sproeit je kat opeens buiten de kattenbak, terwijl hij eerst altijd heel netjes naar de kattenbak ging? Onzindelijkheid kan meerdere oorzaken hebben. Raadpleeg in het geval van plotselinge onzindelijkheid altijd eerst een dierenarts. Je kat kan immers ook medische problemen hebben, zoals een blaasontsteking of blaasgruis.

Lees ook: Kattenbak kopen: waar moet je op letten


Lees meerReacties op dit artikel

 1. Lisa schreef:

  Hallo ik heb 2 katten. Een kater en een katin. We hebben ook 3 kattenbakken die dagelijks worden proper gemaakt, we hebben al veel soorten grind geprobeerd, de bakken staan ook in afgezonderde plaatsen maar met nog steeds vrij zicht en we hebben ook 1 open kattenbak. Maar niets lijkt te helpen om onze katin zindelijk te krijgen. We hebben de katin ook nooit zindelijk gekregen. Onze kater is wel zindelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...