Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Je pup zindelijk maken in vijf simpele stappen

Het is niet moeilijk om je pup zindelijk te maken, het vergt alleen tijd en aandacht. Met behulp van deze tips weet je waar je op moet letten en hoe je te werk gaat.

Stap 1: Herkennen

Wanneer je pup zijn behoefte wil doen, kun je dit herkennen aan een aantal signalen. Zo snuffelt hij op de grond, loopt hij rondjes en/of hurkt hij. Wanneer je dit ziet, til je je puppy meteen op en zet je hem buiten neer. Hierdoor leert hij dat hij buiten moet plassen. Door je pup op te tillen, houdt hij zijn behoefte namelijk op. Het remt zijn drang om te plassen.

Stap 2: Creëer vaste plekken

Door je pup op vaste plekken te laten plassen of poepen, weet hij wat er van hem verwacht wordt. Kies voor meer dan één plek om te voorkomen dat hij later slechts op één plek zijn behoefte doet. Blijf tijdens een wandeling wat langer bij deze plekken staan. Op een gegeven moment zal je hond de plekken herkennen. Beloon hem wanneer hij zijn behoefte doet en wandel nog een stukje verder. Wanneer je direct na het ontlasten naar huis zou gaan, is de kans groot dat je hond zijn ontlasting zal ophouden. Hij zal dan namelijk denken dat de wandeling stopt wanneer hij gepoept of geplast heeft.

Stap 3: Bench

Honden zijn van nature heel hygiënische dieren die hun eigen nest niet bevuilen. Je pup zal zijn bench proberen schoon te houden en hier dus bij voorkeur niet in plassen of poepen. Dit geldt overigens niet als je hem er uren in laat zitten. Daarom is je pup in de bench houden ’s nachts, zonder onderbreking, geen goede oplossing.

Stap 4: Ga vaak naar buiten

Het is belangrijk om regelmatig een wandeling te maken met je hond, ook ’s nachts! Zeker in het begin zul je regelmatig met je hond naar buiten moeten voor een kleine wandeling. Laat je pup in het begin elke twee uur uit en ga voor én na iedere maaltijd, voor én na het slapen en direct na het spelen naar buiten. Naarmate je puppy ouder wordt, kan hij zijn plas langer ophouden. Een grove richtlijn is dat een pup van acht weken kan zijn plas twee uur ophouden, een pup van zestien weken zo’n vier uur en een pup die een half jaar oud is kan zijn plas zes tot acht uur ophouden, al is het natuurlijk verre van ideaal als hij dit moet.

Stap 5: Niet straffen, wél belonen

Een ongelukje kan natuurlijk gebeuren. Het is dan ook belangrijk om je hond niet te straffen. Je hond krijgt hierdoor alleen maar het gevoel dat hij niet mag plassen of poepen in de buurt van zijn baasje. Hij legt namelijk geen verband tussen het plasje en zijn straf. Het is beter om je hond nadrukkelijk te belonen wanneer hij zijn behoefte wél op de juiste plek doet. Bijvoorbeeld nadat je hem naar buiten hebt getild of tijdens de wandeling. Belonen stimuleert je pup en helpt hem te begrijpen wat je van hem wilt.

Tip: niet iedere hond is even snel zindelijk. Is je hond na vijf maanden nog niet zindelijk, dan kan het dat er lichamelijk iets mis is. Breng een bezoekje aan de dierenarts. Hij kan onderzoeken wat er aan de hand is.

Je pup zindelijk maken en puppycursus

Wanneer je met je hond naar een puppycursus gaat, kun je de trainer ook om tips en advies vragen over het zindelijk maken van je hond. Daarnaast kun je tijdens deze cursus ook leren hoe je om moet gaan met ongewenst gedrag, zoals blaffen, bijten, bedelen of andere problemen.


Lees meerReacties op dit artikel

 1. Dick Knetemann schreef:

  Mijn hondje 10 jaar is compleet zindelijk 4 x per dag uit , vaste route 15 min.Maar plast de laatste tijd om 17.00 na zijn eten in zijn Bens ???

 2. Lars schreef:

  Hallo,
  Mijn pup (labrador reutje) van 5 maanden is gewoon echt niet zindelijk. Wat ik ook probeer hij blijft binnen zijn behoeften doen, en laatst besloot hij ook gewoon nonchalant op de bank te plassen. En als hij boos of gefrustreerd is gaat ie juist overal pissen. Ik ben vrij radeloos en weet niet wat te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...