Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Je hond ongewenst gedrag afleren

Van blaffen tot opspringen; je hond kan ongewenst verdrag vertonen tegenover jou of anderen. Gelukkig kun je je hond ongewenst gedrag ook afleren. We geven je tips en advies.

Je hond ongewenst gedrag afleren

Er zijn verschillende manieren om ongewenst gedrag af te leren. Hoe je precies te werk gaat, hangt natuurlijk af van welk ongewenst gedrag jouw hond vertoont. Ons belangrijkste advies is om gewenst bedrag te belonen en ongewenst gedrag zo veel mogelijk te voorkomen. Mocht je hond toch ongewenst gedrag vertonen, negeer het dan en corrigeer waar nodig. Laat hem zien wat hij juist wél mag doen en als hij dit gewenste gedrag vertoont, beloon dit dan. Besef ook dat je geduld zult moeten hebben. Je hond zal niet in één keer begrijpen wat je van hem verlangt en je zult het dus vaker moeten herhalen.

Enkele voorbeelden van ongewenst gedrag en bijbehorende tips:

Opspringen

Wanneer je hond tegen je opspringt, kun je het best rechtop blijven staan en je handen voor je borst houden. Beweeg niet en zeg ook niets. Wanneer je hond weer op vier poten staat, geef je hem een aai en zeg je met een lieve stem ‘Braaf, laag!’. Wanneer hij weer opspringt, zeg je ‘Nee’ met een lage stem en herhaal je de vorige stappen. Als je een grote hond hebt en rechtop staan is geen optie, kun je je van je hond wegdraaien als hij tegen je opspringt.

Bijten

Wanneer je hond ongewenst in spullen bijt, pak deze dan af en zeg ‘Nee, dat is niet voor jou!’ met een lage stem. Geef je hond daarna een speeltje. Bijt hij hier wel in? Beloon hem dan door met een hogere, lieve stem te zeggen ‘Braaf, die is voor jou!’.

Bedelen

Ze kunnen met nog zo’n lieve blik naar je kijken: bedelen valt ook onder ongewenst gedrag. Je kunt het afleren door consequent te zijn en vooral niet toe te geven aan die smekende ogen. Wanneer je één keer toegeeft, leert je hond dat hij door te bedelen zijn zin kan krijgen. Wees geduldig en houd vol.

Blaffen

Overmatig blaffen kan als zeer storend worden ervaren, niet alleen voor de baas maar ook voor de omgeving. Het lastige is dat vaak niet duidelijk is wat het blaffen veroorzaakt. Een hondentrainer kan je hond observeren en je helpen de oorzaak te vinden en het probleem op te lossen. Je kunt hiervoor ook terecht tijdens een puppycursus. De meest voorkomende oorzaken van blaffen zijn alleen zijn (verlatings)angst, territoriumbewaking en onzekerheid.

Baknijd

Wanneer je hond zijn voerbak of een ander bezit agressief verdedigt, noemen we dat baknijd. Hij zal bijvoorbeeld grommen, happen of zelfs bijten als iemand bij zijn voerbak in de buurt komt. Je kunt baknijd voorkomen door hem eerst een paar keer droogvoer met de hand te voeren en het daarna in de bak te doen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je hond regelmatig stoort tijdens het eten.

Wanneer je een oudere hond adopteert of je pup al baknijd heeft, is er een manier om dit af te leren. Je doet dit door je hond voor een lege bak te zetten. Strooi er wat voer in en moedig je pup met een hoge, lieve stem aan om dit op te eten. Wanneer hij dit gedaan heeft, herhaal je deze stap. Op deze manier laat je je hond zien dat jouw hand en de voerbak een positieve combinatie vormen.

Algemene tips om ongewenst gedrag te voorkome

1. Wees geduldig.

2. Beloon goed gedrag, negeer slecht gedrag.

3. Voorkom ongewenst gedrag door je huis hondvriendelijk te maken. Dit geldt ook voor een hondvriendelijke tuin.

4. Besteedt veel tijd aan je pup en neem de opvoeding serieus.

5. Volg een (puppy)cursus om ongewenst gedrag te voorkomen en indien nodig af te leren.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...