Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Je hond opspringen afleren in drie stappen

Springt je hond tegen jou of anderen op? Dan ben je niet de enige. Vele baasjes ervaren dit als ongewenst gedrag, maar er is gelukkig wel iets aan te doen. Zo kun je je hond opspringen afleren.

Waarom springt je hond tegen je op?

Om je hond dit gedrag af te kunnen leren, is het fijn als je begrijpt waar het vandaan komt. Het opspringen is een manier van je hond om jou of een ander te begroeten. Volwassen honden die opspringen, hebben waarschijnlijk als pup geen correctie gehad. Wanneer een puppy tegen iemand opspringt, wordt dit nog als schattig ervaren, maar wanneer deze pup volwassen is en een stuk zwaarder en groter is geworden, is dit gedrag niet meer zo schattig.

Je hond opspringen afleren

Stap 1:

Wanneer je hond tegen je opspringt, blijf dan rechtop staan. Houd je handen voor je borst. Beweeg niet en zeg niets tegen je hond. Je kijkt de andere kant op. Op deze manier negeer je zijn negatieve gedrag. Als rechtop staan geen optie is, omdat je een flinke hond hebt, draai dan van hem weg zodra hij tegen je opspringt en negeer hem.

Stap 2:

Het is belangrijk positief gedrag te belonen. Pas wanneer je hond weer op vier poten staat, buk je en zeg je met een lieve stem. ‘Braaf, dat is goed!’. Geef hem een aai.

Stap 3:

Springt je hond weer op, zeg dan ‘Nee’ met een lage stem en herhaal bovenstaande stappen.

Het zal wat tijd vergen, maar door deze stappen te blijven herhalen kun je je hond het opspringen afleren. Voor dit ongewenste gedrag geldt hetzelfde als voor bijvoorbeeld blaffen, bijten, bedelen en baknijd: ongewenst gedrag wordt genegeerd en positief gedrag beloond.

Tips bij het afleren van opspringen

Om je hond dit gedrag succesvol af te leren, is het vooral belangrijk dat je consequent blijft en geduld hebt. Het vergt nu eenmaal tijd om ongewenst gedrag af te leren. Besef dat het de ene keer wel goed zal gaan, maar de volgende keer misschien weer fout. Wees dus consequent en blijf positief gedrag belonen. Mocht je er zelf niet uitkomen, overweeg dan een trainer te raadplegen of een (puppy)cursus te volgen.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...