Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Help, mijn kat bijt! – Tips voor een bijtende kat

Een kitten hapt soms bij het spelen in je hand of voet. En al vind je dit in het begin misschien nog best wel schattig, het is toch beter om dit gedrag nooit te accepteren. Als je kat volwassen is, zijn die pijnlijke beten immers echt geen pretje meer. Wat te doen als je kat bijt? Wij geven tips!

Bijten van kitten en instinct

Katten zijn roofdieren en bij jagen hoort bijten. Dit gedag zit diep geworteld en het is ook normaal. Door met elkaar te spelen, oefenen kittens hoe ze later gaan jagen en om op de juiste wijze hun prooi te bespringen en te doden. Wanneer een kitten achter een voet of hand aan jaagt en zijn tandjes erin zet, is hij dus aan oefenen voor later. Ook volwassen katten ‘spelen’ soms nog op die manier; het is puur instinct. Natuurlijk is het voor jou niet zo prettig als je kitten of volwassen kat jou grijpt, maar gelukkig kun je hem dit afleren. Voornamelijk door duidelijk te maken dat jij geen prooi wenst te zijn en door hem alternatieven aan te bieden waar hij wel lekker los op kan gaan.

Kat bijt veel, hoe komt dat?

Het bijtgedrag van je kat kan behalve spelen/oefenen nog verschillende andere redenen hebben:

Alleen opgegroeid

Kittens die alleen opgegroeid zijn, hebben niet van een andere kitten of volwassen kat geleerd dat hard bijten niet bij spelen hoort. In dat geval moeten ze het van hun baasjes leren. Zorg tijdens het spelen dat je handen niet in de buurt van zijn bekje zijn, zodat hij niet in je handen kan bijten. Heeft hij je toch te pakken? Houd dan je hand of voet stil en slap, dan laat je kitten waarschijnlijk vanzelf los. Als je terugtrekt, bestaat de kans dat hij het juist een uitdagend spel vindt en je nog een keer probeert te bijten.

Verveling

Een kitten dat de hele dag alleen is, kan zich gaan vervelen. Dit uiten katten soms door ergens in te bijten wanneer hun baasje weg is, de plinten bijvoorbeeld. Maar ook als je weer thuis bent, door te bijten in je hand. Het betekent eigenlijk niets meer dan dat je kat aandacht wil. Geef hem die aandacht door met hem te spelen tot hij moe is en zorg voor meer uitdaging in huis.

Angst of pijn

Een kat bijt soms ook als hij angstig is of pijn heeft. Vaak gaat dit gepaard met krabben, de oren plat naar achteren of zachtjes miauwen. Ga in het geval van angst na waar deze vandaan kan komen en probeer dit te verhelpen. Denk je dat het bijten te maken heeft met pijnklachten, neem dan meteen contact op met je dierenarts.

Lees meer over het afleren van ongewenst gedrag.


Lees meerReacties op dit artikel

 1. jill schreef:

  Het was ijgenlijk best wel interessant, ik wil wel meer tips over katten. Dit zijn superhandige tips 🙂 ik ga nog meer tips van jullie lezen! Ik heb 5 katten is ook redelijk veel toch? Sorry ik wil niet opscheppen, doei! 🙂

 2. A huizinga schreef:

  Mijn poes roxie begint mij zo.ineens te bijten zoals als mijn telfoon gaat dit doet ze sinds anderhalf jaar daar voor nooit ze is vier jaar nu en echt dit af entoe bijten in mijn enkels daar door met een fikse onsteking en trombose in mijn linker been hier door 14 dagen ziekenhuis wie kan mij uitleggen waarom ze dit in eens doet ook als iemands telefoon gaat probeerd ze mij te gaan bijten wat kan ik hier aan doen.

  1. Team Yarrah schreef:

   Het lijkt erop dat je poes Roxie een angstige ervaring heeft gehad en dit heeft gekoppeld aan het geluid van een telefoon. We raden je aan dit met je eigen dierenarts te bespreken om te achterhalen wat de oorzaak geweest kan zijn en wat je eraan kunt doen.

 3. greet schreef:

  mijn kat bijt mij ,hij gaat mij likjes geven en dan gaat die ineens bijten hij is 2 jaar

 4. Tanja J. Otten-Tramper schreef:

  Bij ons is likken inderdaad ook vaak de voorbode van bijten. Maar onze poes kan ook plotseling gaan bijten als je haar aait, of plotseling je voeten aanvallen en niet stoppen. We weten niet goed hoe dan te reageren. Ook als we haar ergens weg willen halen (b.v. van een bank of als we willen gaan slapen) en ze daar geen zin in heeft kan ze behoorlijk van zich afbijten en krabben. We weten dan niet goed hoe haar te hanteren, zodat het zowel voor haar als voor ons minder dramatisch verloopt.

 5. Katleen Houben schreef:

  Onze kat van 8 maanden gaat soms naar mijn zoon van 9 toe en begint hem zomaar te bijten. Eigenlijk bijt ze hem heel vaak. Ook als hij haar gewoon even aait.
  Wij weten of ze graag met hem speelt en dit wil aangeven of omdat ze hem niet leuk vindt om één of andere reden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...