Let op: levertijden kunnen langer zijn in aanloop naar de feestdagen.
arrowTerug naar de blog

Giftige planten voor katten

kat kijkt naar een giftige plant

Je denkt er niet direct bij na als je je huis of tuin opfleurt met mooie bloemen en planten. Zijn deze bloemen en planten geschikt als je een kat in huis hebt? Welke bloemen en planten zijn ongevaarlijk en welke kunnen schade aanrichten? Wij geven je meer informatie over de bloemen en planten die giftig zijn voor katten én welke juist niet.

Waar loopt je kat risico?

We worden omringd door bomen, planten en bloemen. Alles weghalen om je kat te beschermen is onmogelijk en ook helemaal niet nodig. Katten zijn kieskeurige eters en zullen niet alles zomaar in hun bek stoppen. Ook hebben veel giftige planten een bittere smaak die katten zullen afschrikken. Kittens, jonge katten en nieuwsgierige viervoeters zullen sneller geneigd zijn een hapje uit een plant te nemen. Of als je kat last van haarballen heeft en geen gras in de buurt heeft, kan hij een plant als alternatief gebruiken. Komt je kat buiten, dan is er niet direct reden tot paniek. Buitenkatten hebben het druk genoeg met andere activiteiten. Wel kan het zo zijn dat er blaadjes, naalden of zaadjes van een plant in de vacht blijven hangen, die je kat vervolgens onbedoeld binnen krijgt bij het wassen en schoonlikken van de vacht.

Naast bloemen en planten zijn er ook andere dingen die schadelijk voor je kat kunnen zijn.

Reacties op het eten van planten

Als je vermoed dat je kat van een giftige plant of bloem heeft gegeten, is het belangrijk om direct de dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan dan zo snel mogelijk tegengif toedienen of je kat behandelen. Geef, als het mogelijk is, door van welke plant of bloem je kat heeft gegeten. Als je niet weet hoe de plant of bloem heet, kun je ook een deel ervan meenemen naar de dierenarts. Alle informatie met betrekking tot het eten van de plant of bloem, zoals wanneer het is gebeurd en de reactie van je kat, zijn van belang voor de dierenarts. Reacties hoeven niet direct na het binnen krijgen van de giftige plant op te treden. Let op: hier kunnen zelfs enkele dagen tussen zitten! Reacties op het eten van giftige planten of bloemen kunnen zijn:

• Lusteloosheid
• Verminderde eetlust
• Huidirritatie, oogirritatie en niezen (opgezwollen slijmvliezen, blaren, rauwe huid)
• Herhaaldelijk overgeven en ernstige diarree

Planten en bloemen

Sommige planten en bloemen kunnen irritaties geven bij je kat, zoals huidirritatie, oogirritatie en niezen. Andere planten en bloemen zorgen juist voor braken en diarree. Hieronder geven we een overzicht van veelvoorkomende planten en bloemen die giftig zijn voor je kat. Deze lijst is niet compleet. Een uitgebreidere, Engelstalige lijst met giftige planten en bloemen inclusief foto’s is online te vinden.

Giftige bloemen

Bloemen in huis zijn prachtig. Toch zijn er enkele veel voorkomende bloemen die giftig zijn voor katten en die je beter uit hun buurt kunt houden:

• Amaryllis
• Anjer
• Chrysant
• Cyclaam
• Hyacint
• Kerstster
• Lelie
• Narcis
• Tulp

 Giftige kamerplanten

Naast bloemen zijn er ook kamerplanten die schadelijk kunnen zijn voor je kat. Kamerplanten die je beter niet in huis kunt hebben als je katten hebt, zijn:

• Caladium
• Croton / Codiaeum
• Dieffenbachia
• Dracaena
• Ficus
• Kamerpalm (Cycas Revoluta)
• Sansevieria

 

Giftige tuinplanten

Sommige planten die schadelijk zijn voor katten bevinden zich buiten in de natuur. Dit valt niet te voorkomen. Over het algemeen geven planten geen problemen, omdat katten geen planteneters zijn. Bij het aanleggen of inrichten van je tuin kun je rekening houden met de plantkeuze en het risico op vergiftiging beperken. De volgende planten zijn giftig voor katten:

• Aronskelk
• Azalea
• Buxus
• Oleander
• Hortensia
• Hulst
• Lelietje-van-dalen
• Maagdenpalm
• Rhodondendron
• Ridderspoor
• Taxus
• Vogelmelk

Veilige bloemen en planten

Zijn er naast giftige bloemen en planten ook soorten die wel veilig zijn als je een kat hebt? Jazeker. Hieronder geven we enkele suggesties van katvriendelijke bloemen en planten die je zonder problemen in huis of in de tuin kunt neerzetten.

• Bamboe
• Bromelia
• Camellia
• Dwergpalm
• Fuchsia
• Gerbera
• Goudpalm
• Graslelie
• Hertshoorn
• Jasmijn
• Maranta
• Orchidee
• Peperomia
• Zonnebloem

Wil je weten welke bloemen en planten giftig zijn voor honden? Ook hiervan bestaat een uitgebreide, Engelstalige lijst.

Reacties

10 oordelen over “Giftige planten voor katten

  1. Hallo,

    Ik krijg binnenkort mijn eerste kat (kitten), en heb een grote Monstera staan. Is deze giftig voor de kat of kan er irritatie voorkomen bij de kat?

    Dank alvast voor de reactie.

    1. Hallo Laura, de Monstera staat op de lijst van de ASPCA van giftige planten voor katten. Zodra je kitten in huis komt, zorg er dan voor dat je de plant verwijdert of op een plek zet waar je kitten er niet bij kan.

    1. Hallo Daphne, nepplanten kunnen een voordeel zijn ten opzichte van echte planten, omdat je kat wellicht minder behoefte heeft om eraan te knabbelen. Uiteraard is het goed om dit in de gaten te houden, want plastic is niet goed voor katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.7 van 5

404 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil