Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Oudere honden en beweging

Beweging is goed voor honden en zeker voor oudere honden. Met je hond wandelen en spelen zorgt ervoor dat hij in goede conditie blijft en spieren en gewrichten zo soepel mogelijk blijven. In dit artikel geven we meer informatie over senior honden en beweging.

Wanneer is een hond senior?

Gemiddeld zijn honden zo’n 7 à 8 jaar oud als ze senior worden genoemd. Toch verschilt het per ras en grootte wanneer een hond de seniorenleeftijd bereikt. Grote hondenrassen hebben een kortere levensduur dan kleine hondenrassen en worden daarom ook sneller oud genoemd. Ook per hond kan het verschillen of een hond senior genoemd kan worden. De ene oudere hond is de andere niet! Het beste is om zelf te kijken naar de gezondheid en activiteit van je hond.

Ouderdomskwalen

Als honden ouder worden, kunnen ze last krijgen van ouderdomskwaaltjes, zoals stijve spieren en gewrichten. Je hond zal daardoor minder soepel gaan bewegen. Sommige aandoeningen zijn moeilijker te herkennen dan andere. Veel voorkomende ouderdomskwalen bij honden zijn:

• Moeite met opstaan
• Minder zin om te wandelen
• Moeilijk, stijf of kreupel lopen
• Buiten adem zijn (sneller hijgen)
• Verminderde eetlust
• Meer drinken en plassen
• Stinken uit de bek
• Zwaar worden of juist afvallen

 

Lichaamsbeweging

Als je senior hond minder goed gaat bewegen, is het verleidelijk om minder met hem te gaan wandelen om hem zo te ontzien. Toch is beweging, in aangepaste vorm, juist heel goed voor oudere honden. Beweging houdt de spieren soepel, de spieren sterk en zorgt voor de vorming van gewrichtsvloeistof, die er weer voor zorgt dat er minder slijtage en artrose optreedt.

Tips voor activiteiten met oudere honden

Ouder worden heeft impact op je hond en daarom is het belangrijk om de beweging aan te passen. Hij kan wellicht niet meer dezelfde dingen doen die hij als pup of jonge hond kon. Een gevarieerd activiteitenprogramma zorgt ervoor dat je hond jong (van geest) blijft. Enkele bewegingstips:

• Wandel meerdere keren per dag met kortere afstanden.
• Beperk springen en korte, snelle bewegingen die veel vragen van de spieren en gewrichten.
• Zwemmen is perfect voor oudere honden. Het belast de spieren en gewrichten minder dan lopen.
• Houd je hond jong van geest door denkspelletjes te doen. Je kunt ook voer of zijn favoriete speeltje verstoppen en hem deze laten zoeken.

Lees hier meer over veilig spelen met je hond.

Wanneer moet ik mijn hond een seniorvoeding gaan geven?

Naast het aanpassen van de lichaamsbeweging van je oudere hond, is het verstandig om ook naar zijn voeding te kijken. Er zijn speciale voersoorten voor oudere honden op de markt. Senior voeding is vaak lager in energie en bevat toevoegingen die geschikt zijn voor oudere honden. Het biologische Senior hondenvoer van Yarrah is daarom lager in energie en vormt een perfecte match met minder actieve, oudere honden. Het voer bevat biologische duivelsklauw, heermoes en rozenbottel. Deze ingrediënten helpen de gewrichten en spieren van oudere honden soepel te houden. Yarrah raadt het Senior droogvoer aan vanaf 7 jaar, maar dit hangt uiteraard volledig af van je hond. Heb jij een 7-jarige hond die nog rondrent en zo actief is als een jonge hond? Dan kun je nog even wachten met het overstappen op senior hondenvoer. Als je merkt dat je hond minder actief wordt, minder makkelijk gaat bewegen en daardoor ook minder energie nodig heeft, dan kun je de overstap maken naar senior hondenvoeding.

Tip: oudere honden kunnen soms minder goed gaan ruiken en daardoor minder eetlust krijgen. Natvoer heeft meer geur dan droogvoer. Het mengen van natvoer met droogvoer kan helpen de eetlust van je oudere hond te stimuleren.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...