Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Alles over allergieën bij katten

Niest je kat veel of krabt hij zich een ongeluk? Grote kans dat je viervoeter ergens allergisch voor is. Hieronder vind je een overzicht van de symptomen en de zaken waar katten allergisch voor kunnen zijn.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van een allergie zijn:

• Niezen, hoesten
• Geïrriteerde huid
• Vuile ogen
• Jeukerige oren/oorinfecties
• Overgeven
• Snurken door een geïrriteerde keel
• Bijten op de pootjes/opgezette pootjes
• Diarree

Oorzaken allergie

Katten kunnen voor de meest bijzondere dingen allergisch zijn:

• Voedingsstoffen (bijvoorbeeld gluten)
• Bomen, gras, schimmel en pollen
• Vlooien en vlooienbestrijdingsmiddelen
• Medicijnen
• Parfum/geurstoffen
• Schoonmaakproducten
• Sigarettenrook
• Materialen zoals rubber en plastic

Omgaan met allergieën

Je wilt je kat natuurlijk zo snel mogelijk gezond hebben. Het beste is dan om de boosdoener te elimineren. Maar ja, een boom omhakken omdat je kat er slecht op reageert, is wel een erg drastische maatregel. Andere tips zijn:

1. Gebruik stofvrije, ongeparfumeerde kattenbakvulling. De kat kan een allergie hebben voor de geurstoffen.

2. Wanneer huisstofmijt de oorzaak is van de allergie, maak dan de slaapplaats van de kat tenminste een keer per week goed schoon. Stofzuig minstens twee keer per week.

3. Soms is het niet mogelijk een bepaalde stof uit de omgeving van de kat te verwijderen (denk aan de boom) of blijft de allergie lang aanhouden. Raadpleeg dan de dierenarts. Heeft je kat erge jeuk, probeer dan eens omega 3&6; veel kattenvoer met vis bevat deze omega’s.

4. Voorkom dat je kat vlooien krijgt door hem regelmatig na te kijken. Test ook voor welk middel hij niet allergisch is; raadpleeg hiervoor de dierenarts.

Voedselallergie

Voedselallergie komt regelmatig voor bij katten. Meestal zijn het de eiwitten (dierlijke of plantaardige producten) waar de kat allergisch voor is. Laat eiwitten nu net tot de onmisbare voedingstoffen voor katten behoren. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken voor welk eiwit je kat allergisch is. Dit kan namelijk van verschillende producten zijn; denk aan rundvlees, lamsvlees, kippenvlees, vis maar ook eieren. Plantaardige producten kunnen eveneens eiwitten bevatten. Let op de reactie van je kat op het eten van bepaald voedsel. Geeft hij veel over, heeft hij onregelmatige ontlasting of laat hij veel windjes? Dan kan dat een vorm van allergie zijn, maar ook overmatige jeuk kan een symptoom zijn van voedselallergie. Laat het gangbare voedsel een tijdje achterwege en vervang het door een ander product met een andere samenstelling. Ontdek zo op welk voedsel je kat allergisch reageert. Raadpleeg je dierenarts voor advies om te ontdekken of jouw kat een voedselallergie heeft.

Speciale voeding

Mocht een specifieke allergie eenmaal zijn vastgesteld, dan kun je kiezen voor speciale voeding. Heeft jouw kat bijvoorbeeld last van een allergie of intolerantie voor granen? Kies dan voor Yarrah Grain-Free voer. Bekijk het complete assortiment van verschillende voersoorten om te ontdekken welk voer jij het beste voor jouw kat kunt aanschaffen.

Allergieën bij honden

Ook bij honden komen (voedsel)allergieën voor. Je leest er hier meer over.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...