Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Help, mijn kat is te zwaar! Tips voor afvallen en overgewicht bij katten

Lijkt jouw kat nooit uitgegeten en blijft hij maar bedelen om lekkers? Of is hij zo lief dat je hem graag verwent met een extra lekkernij? Let op, verwen je kat met mate! Naar schatting is een derde van de katten in Nederland te zwaar. Wij geven tips hoe je overgewicht bij katten kunt voorkomen en hoe je ze kunt laten afslanken. 

Oorzaken overgewicht bij katten

De oorzaak van overgewicht bij katten is meestal teveel eten en te weinig bewegen. Katten zijn dol op lekker eten. Verveling en gedragsproblemen kunnen ook een oorzaak zijn van buitensporig veel eten. Bovendien slapen katten van nature veel en vaak. Daarnaast heeft de ene kat er meer aanleg voor dan de andere kat. Raskatten zijn bijvoorbeeld minder gevoelig voor overgewicht dan ‘gewone’ huiskatten. Ook leeftijd speelt een rol: een kat tussen de 2 en 10 jaar heeft meer kans op overgewicht dan katten tot 2 jaar en katten vanaf 10 jaar. Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je kat sneller aankomt, denk aan Prednison. En wellicht niet onbekend: bij een gecastreerde kat verandert de stofwisseling is en is er meer kans op overgewicht. Let bij deze katten extra op de hoeveelheid voeding die je geeft. Gemiddeld neemt de energiebehoefte van een gecastreerde kat af met 30 procent.

Wil je hulp bij het berekenen van de juiste hoeveelheid voeding voor jouw kat? Maak dan gebruik van onze voercalculator.

Hoe weet ik of mijn kat overgewicht heeft?

Als baasje is het vaak lastig te zien of een dier overgewicht heeft, omdat dit geleidelijk ontstaat. Gelukkig kun je het heel gemakkelijk checken: door je hand op zijn borstkast te leggen weet je het al. Het is in orde als je zijn ribben voelt. Voel je ze niet, dan heeft je kat waarschijnlijk overgewicht. Ook aan het gedrag van je kat kun je herkennen of je dier overgewicht heeft. Te zware dieren zijn vaak lui, hebben een slecht humeur, lopen moeilijk, hebben moeite met springen en zijn snel uitgeput.

3 Tips bij het afvallen

Overgewicht kan veel gezondheidsproblemen opleveren. Naast gewrichtsproblemen liggen ook hartaandoeningen en suikerziekte op de loer. Daarom is het belangrijk om je kat er vanaf te helpen of nog beter, om overgewicht bij je kat te voorkomen. Drie tips die daarbij helpen:

Laat je kat geleidelijk afvallen

Het is belangrijk om bij een kat niet direct over te gaan op een streng dieet. Door te snel gewichtsverlies kan er leververvetting (feline hepatische lipidose) optreden. Vet wordt dan in de lever afgezet als gevolg van een plotselinge wijziging in de energiehuishouding. Een kat kan hieraan overlijden. Zorg dus voor een geleidelijke afname van voeding; denk aan het halveren van het aantal snacks.

Geef het juiste voer

Het juiste voer geven is bijna net zo belangrijk als de hoeveelheid voer. Katten hebben een goed gebalanceerd voer nodig met de juiste verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten. Let ook op de leeftijd en activiteit van je kat. Yarrah biedt verschillende soorten kattenvoer aan.

Bekijk de onmisbare voedingsstoffen die een kat nodig heeft.

Zorg voor voldoende beweging

Beweging is onmisbaar om je kat te helpen bij het afvallen. Stimuleer je kat te bewegen door zijn brokjes hoog weg te zetten, of koop een voerbal. Al bewegend vindt hij dan zijn eten. Daag hem daarnaast regelmatig uit voor een spel.

Lees meer over hoe je een binnenkat kunt uitdagen en stimuleren tot bewegen


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...