Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

6 tips om kattengedrag te herkennen

Een kat die je met grote ogen aankijkt, heerlijk tegen je aankruipt of je overlaadt met kopjes. Kattengedrag is fascinerend en soms verbazingwekkend. Wat wil je kat toch duidelijk maken? Met deze zes tips leer je meer over je kat en ga je het bijzondere kattengedrag herkennen.

1. Kattengedrag herkennen? Leer je kat kennen!

Om kattengedrag te herkennen, moet je eerst je kat leren kennen. Iedere kat is anders, en soms heeft het gedrag van je kat veel met het karakter of ras van je kat te maken. Gaapt jouw kat bijvoorbeeld tijdens het eten, dan kan dit zijn omdat hij gewend is ook iets te lekkers te krijgen en dus jouw aandacht vraagt. Maar in andere gevallen kan gapen ook wijzen op stress. Het is dus belangrijk om jouw kat te leren kennen voor je een bepaald label op zijn gedrag plakt.

2. Probeer te denken als een kat

Bij het leren kennen van je kat, moet je proberen te kijken door de ogen van je kat. Onthoud hierbij dat katten solitaire dieren zijn en dus over het algemeen goed alleen kunnen zijn. Dit geldt vooral voor oudere katten; in de eerste levensfase is een maatje namelijk heel belangrijk voor onder meer de socialisatie. Daarnaast zijn katten echte jagers. Om dit instinct te kunnen uiten, hebben ze voldoende uitdaging nodig. Katten zonder voldoende uitdaging krijgen eerder last van stress en vertonen vaker agressief gedrag. Zorg dus, vooral voor een binnenkat, voor voldoende uitdaging in huis.

3. Onthoud dat katten een neus voor kwaliteit hebben

Typerend kattengedrag is het eten laten staan, of alleen een hapje nemen van verse brokjes. Dit heeft alles te maken met de scherpe neus van katten. Katten ruiken wanneer het voedsel niet vers of niet goed meer is. Ook heeft een kat niet veel voedsel nodig. Dit komt door zijn kleine maag. Katten eten daarom steeds kleine beetjes. Ze gaan dus niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit. Van deze voeding wordt je kat vast heel blij!

4. Let op de lichaamstaal van je kat

Staart omhoog, staart omlaag, oren plat, snorharen naar achteren, grote ogen, hoge rug. Lichaamstaal is heel belangrijk om kattengedrag te herkennen. Een gelukkige kat herken je bijvoorbeeld aan de stand van de staart; in dat geval zou hij als een antenne omhoog staan met bovenaan een kleine krul (een soort vraagteken). Een zwiepende staart betekent dat een kat niet op zijn gemak is; hij waarschuwt hiermee dat hij een situatie niet leuk vindt en we moeten dan ook oppassen. En wie kent hem niet: de kat met een hoge rug en een dikke staart? Een typisch geval van een geschrokken of erg boze kat. Lees meer over lichaamstaal van je kat.

5. Laat katten langzaam wennen aan veranderingen

Katten zijn echte routinedieren en enorm stressgevoelig. Een verandering in hun omgeving kan dan ook voor veel stress zorgen. Denk aan een nieuwe huisgenoot, partner, baby of nieuwe kat. Een kat heeft tijd nodig om hieraan te wennen. Ook de vakantieperiode kan voor een kat stressgevoelig zijn. Bereid je kat en de eventuele oppas daarom zo goed mogelijk voor op de veranderde situatie, ook als is het maar voor even.

6. Vreemd gedrag? Neem contact op met je dierenarts!

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Toch zijn er enkele gedragingen die kunnen wijzen op pijn, onder andere: angstig gedrag, weinig bewegen, onzindelijkheid en plotsteling agressief reageren. Neem bij deze en andere opvallende gedragingen (die je kat niet eerder vertoonde) altijd contact op met je dierenarts.

Vertoont je kat ongewenst gedrag? Lees hier wat je eraan kunt doen en hoe je jouw kat ongewenst gedrag afleert.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...