Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kat bedelt? 5 tips om dit af te leren!

Begint je kat al te miauwen wanneer jij maar een stap in de keuken zet, of is hij niet meer te houden als de koelkastdeur opengaat? Een kat die bedelt of continu op eten is gefixeerd, kan heel storend zijn. Daarom vijf tips om bedelen bij je kat af te leren.

1. Wees consequent

Als een kat bedelt komt dit vaak grotendeels door de eigenaar of verzorger – hoe confronterend dit misschien ook is. Heb je een keer toegegeven tijdens het eten? Je kat zal die ene keer voor altijd onthouden en probeert nu iedere keer als jij wat te eten pakt ook iets voor hem bij je los te peuteren. Je kunt dit alleen maar afleren door consequent te zijn en hem niet telkens eten te geven als jij ook eten pakt. Het kan daarnaast helpen om je kat op vaste tijden te voeren.

2. Laat je kat ergens aan wennen

Moet je kat op dieet, of wil je overstappen op ander voer? Dan is het goed om dit rustig aan te pakken. Van iedere dag een snoepje naar geen snoepjes zou je kat niet begrijpen. Het is dan geen verrassing dat je kat gaat bedelen. En ook van een ad libitum dieet (wanneer hij zelf wil), naar voer krijgen op vaste tijden is voor je kat onverklaarbaar. Pak dit dus stap-voor-stap aan.

3. Zorg voor uitdaging

Het klagende miauwen van een kat hoeft niet per se te wijzen op bedelen om voedsel; hij kan ook gewoon om aandacht vragen. Geef je kat daarom niet alleen aandacht door middel van eten, maar probeer ook regelmatig met hem te spelen en te knuffelen. Ook uitdaging tijdens het eten kan helpen – met een voerbal of een voerpuzzel bijvoorbeeld. Hierbij moet je kat actief op zoek naar het lekkers. Uitdagend en gezond!

4. Geef goede voeding

Katten hebben een neus voor kwaliteit; ze hebben liever wat minder goed eten, dan veel kwalitatief slechte voeding. Dit is ook de reden waarom sommige katten zo enorm kieskeurig zijn. Kies daarnaast voeding die de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen bevat. Op die manier heeft je kat minder snel een hongergevoel en zal hij minder snel bedelen om een extra snoepje of meer brokken.

5. Laat je kat schrikken

Als je kat bedelt of ander ongewenst gedrag vertoont – zoals op het aanrecht of op tafel springen als daar eten staat – dan is boos worden misschien voor de hand liggend, maar het is absoluut geen oplossing! Je kat wordt bang, krijgt stress en jullie onderlinge band kan eronder lijden. Het is beter om je kat te belonen als hij gewenst gedrag vertoont. Of hem de ongewenste acties te laten associëren met iets vervelends. Maar dit gevoel moet niet gekoppeld worden aan jou. Laat een kat bijvoorbeeld kort schrikken als hij boven op het aanrecht wil springen door een sleutelbos op de grond te gooien, maar doe het zo dat hij niet ziet dat jij dat doet.

Bekijk hier meer tips voor het afleren van ongewenst gedrag.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...