Gratis verzending vanaf € 30,- (in Nederland en België)
arrowTerug naar de blog

Kies het juiste kattenvoer voor elke leeftijd

Van kitten tot senior; je kat maakt verschillende levensfasen door. In elke levensfase van je kat zijn er verschillende voedingsbehoeften. Het is daarom goed om voor elke leeftijd het juiste kattenvoer te kiezen. Wij vertellen hoe je dit doet en waar je op moet letten.

Verschillende levensfasen van een kat

Een kat wordt gemiddeld zo’n 14 jaar. In zijn leven maakt een kat verschillende fasen door, die elk hun unieke eigenschappen hebben. Dit zijn de levensfasen van een kat:

Kitten – Van zo’n 0 tot 6 maanden oud spreken we van een kitten. Deze fase kenmerkt zich door een snelle groei en ontwikkeling.

Junior – Na de fase van kitten volgt, tot een leeftijd van zo’n 2 jaar, de juniorfase. Tijdens deze fase groeit je kat verder op en wordt hij volwassen.

Volwassen – Een kat is volwassen als hij ongeveer 3 jaar oud is. Volwassen katten zijn nog steeds heel actief.

Middelbaar – Van zo’n 7 tot 10 jaar oud spreken we van een middelbare leeftijd bij katten. Het gaat nu langzaam richting de senior en in deze fase loopt de kat een hoger risico op ouderdomskwaaltjes als diabetes, nieraandoeningen en een hoge bloeddruk.

Senior – Vanaf zo’n 11 jaar oud is de kat een senior. Mogelijk krijgt je kat last van verschillende ouderdomskwaaltjes, gaat bewegen minder soepel en wordt je kat minder actief.

Kattenvoer per levensfase

Zoals je ziet, zit er nogal een verschil tussen de levensfasen die een kat doormaakt. Om in iedere levensfase te kunnen voorzien in de juiste voedingsstoffen, kies je voor verschillende soorten voer. Yarrah biedt een uitgebreid assortiment kattenvoer aan:

• Grain-free kattenvoer voor kittens en actieve volwassen katten
• Grain-free kattenvoer voor gesteriliseerde katten
• Adult voer – voor volwassen (en senior) katten in de smaken kip en vis
• Verschillende soorten blikvoer voor alle leeftijden
Verschillende soorten alu-packs voor alle leeftijden

Wat eet een kitten?

Een kitten drinkt de eerste weken van zijn leven moedermelk. Wanneer een kitten zo’n vier weken oud is, kun je hem gaan bijvoeren met blikvoer en vanaf 6 á 7 weken kunnen de meeste kittens volledig overstappen op vast kattenvoer. Voor kittens en junior katten is het Yarrah Grain-Free droogvoer erg geschikt, omdat dit een hoger eiwit- en vetgehalte heeft, wat goed is voor de groei en gezondheid van kittens. Daarnaast kunnen alle varianten natvoer aan kittens gegeven worden.

Lees meer over het juiste voer voor kittens in het artikel ‘Wat mag een kitten eten en drinken?’

Wat eet een volwassen kat?

Voor een volwassen kat kun je uit verschillende soorten kattenvoer kiezen. Er zijn brokjes en er is natvoer in blik en kuipje. Ook is er speciaal droogvoer voor gesteriliseerde katten. Gesteriliseerde of gecastreerde katten lopen een hoger risico op overgewicht en dit voer is speciaal ontwikkeld voor deze katten. Af en toe kun je je kat verwennen met een lekkere en gezonde snack.

Wat eet een senior kat?

Wanneer katten ouder worden, worden ze minder actief en krijgen ze een trager metabolisme. Omdat ze minder actief worden, hebben ze ook minder energie nodig. Het graanvrije droogvoer voor gesteriliseerde katten is daarom ook geschikt voor oudere katten vanwege het lagere vetgehalte. Ook het Adult droogvoer in de smaken kip en vis kunnen aan senior katten gegeven worden. Natvoer kan prettig zijn voor oudere katten met een slecht gebit, omdat het zachte voer makkelijker is om te eten. Let goed op het gedrag van je kat en houd in de gaten of hij voldoende of juist niet te veel voer krijgt. De voercalculator kan je helpen om te ontdekken hoeveel voedsel jij je kat moet geven.

Reacties

2 oordelen over “Kies het juiste kattenvoer voor elke leeftijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.7 van 5

355 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil