Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Hoe duurzaam leeft mijn huisdier en wat kan ik hieraan bijdragen?

We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een betere wereld. Bijvoorbeeld door afval te scheiden, vaker de fiets te pakken en duurzame producten te kopen. Niet alleen mensen, maar ook dieren laten een ecologische voetafdruk achter. Hoe zit het met de klimaatimpact van je huisdier  en wat kun jij doen om dit te beperken?

Klimaatimpact huisdier

Dat een huisdier invloed heeft op het klimaat, is eigenlijk heel logisch. Je hond of kat heeft voeding nodig en je hebt spulletjes nodig om je dier te verzorgen. Na het paard worden honden en katten gezien als de huisdieren met de grootste ecologische voetafdruk. Dit zit in verschillende aspecten, waarvan voeding de belangrijkste is.

Duurzame voeding

Aangezien voeding de grootste factor is van de klimaatimpact van jouw huisdier, is het goed om hiermee te beginnen. Honden en katten eten vaak vlees, één van de redenen dat hun voeding een groter effect heeft op het klimaat. Sommige baasjes zetten hun hond om die reden op een vegetarisch dieet. Bij katten is dit echter niet volledig mogelijk. Daarnaast zijn er andere redenen om je hond een vegetarisch dieet te geven, zoals een voedselallergie. In het artikel Vegan, Vega of Flex dieet voor je hond wijden we uit over dit onderwerp. Wil je weten waarom katten geen vegetarisch dieet kunnen volgen? Je leest het in het artikel ‘Waarom katten wél vlees nodig hebben’

Waar let je op bij voeding?

Wanneer je voer uitkiest voor je hond of kat, zijn er verschillende duurzame keuzes die je kunt maken. Wat voorbeelden van zaken waar je op kunt letten:

Keurmerk – Diervoeding kan keurmerken bevatten. Zo maakt Yarrah voor haar voer uitsluitend gebruik van biologische producten, vlees met een Beter Leven keurmerk en vis met een MSC-keurmerk. Door te letten op keurmerken van diervoeding kun je een bewustere keuze maken. Yarrah’s diervoeding is daarnaast ook proefdiervrij.

Verpakkingen – Ook de verpakking van de diervoeding heeft invloed. Het is lastig om een goed alternatief te vinden voor plastic verpakkingen, maar Yarrah voeding beschikt bijvoorbeeld over een zipper bovenaan de 2kg en 2,4kg zak, waarmee je de zak kan hersluiten en het voer langer goed kunt houden.

Type vlees dat gebruikt wordt – Voor diervoer kan zowel bijproductvlees als spiervlees gebruikt worden. Spiervlees wordt ook door mensen gegeten, bijproductvlees is restvlees dat overblijft en minder geschikt is voor menselijke consumptie. Yarrah gebruikt dit vlees voor haar voeding, zodat er geen extra dieren geslacht hoeven worden en al het vlees optimaal benut wordt. Bovendien bevat restvlees nog veel waardevolle voedingsstoffen.

Brok of blik – Er zit een verschil tussen brok- en blikvoer. Over het algemeen worden brokken als duurzamer gezien dan blikvoer omdat brokken langer houdbaar zijn en omdat de productie van natvoer een grotere milieu-impact heeft dan droogvoer. Soms is het echter wenselijk om toch natvoer te geven, bijvoorbeeld aan katten die te weinig drinken.

Aanschaf van producten

Natuurlijk stopt het niet bij voeding. Wanneer je een puppy of een kitten aanschaft, zul je waarschijnlijk veel spullen moeten kopen. Denk bijvoorbeeld aan een mand, bench, kattenbak en speeltjes. Je kunt deze spullen nieuw kopen, maar kunt er ook voor kiezen tweedehands spullen voor jouw dier te kopen. Vaak kun je producten, zeker als ze goed gereinigd zijn, nog een tweede leven geven. Speeltjes kun je ook zelf maken. In het artikel ‘Zelf speeltjes maken voor je huisdier’ geven we tips.

Kattenbak

Wie een kat heeft, heeft ook te maken met de kattenbak. Deze wordt doorgaans gevuld met kattengrit of kattenbakkorrels. Niet alle kattenbakvulling is composteerbaar en niet alles kan in de groene bak of in de tuin. De kattenbakvulling van Yarrah is gemaakt van 100% biologische klei. De vulling kun je na het verschonen door de grond in je tuin mengen. Duurzamere opties voor kattenbakvulling zijn materialen van hernieuwbare grondstoffen zoals hout, mais- of tarwestengels. Lees het artikel:Waar laat ik mijn kattenbakvulling en wat zijn duurzame alternatieven?voor meer informatie over dit onderwerp.

Adopteer een dier

Tot slot nog een aandachtspunt. Veel mensen willen een bepaald ras of type hond of kat. Hoewel de karaktereigenschappen van een ras je erg kunnen aanspreken en je daarom graag dat type wilt, is het ook goed om bij die keuze stil te staan. In Nederlandse asielen zitten veel (ras)honden en -katten die geen baasje hebben. Overweeg dus om een dier te adopteren in plaats van voor een dier van een fokker te kiezen. Lees meer over het adopteren van asieldieren.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...