Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Waarom katten vlees nodig hebben

Katten zijn carnivoren; dit betekent dat zij vlees eten. Je kat heeft dierlijke eiwitten nodig voor een goede gezondheid. Wij leggen je uit waarom katten vlees nodig hebben.

Wel of geen vlees

We onderscheiden grofweg carnivoren en herbivoren. Dat wil zeggen vleeseters en planteneters. Mensen, beren en varkens zijn weer omnivoren en eten alles. Hoewel katten en honden allebei carnivoren zijn, denken veel mensen ten onrechte dat deze dieren ook ongeveer dezelfde voeding nodig hebben. Hoewel honden ook af kunnen met plantaardige voeding en soms zelfs een allergie hebben voor dierlijke eiwitten, is dit bij katten niet het geval. Katten zijn obligate carnivoren, wat wil zeggen dat zij vlees nodig hebben en echte vleeseters zijn.

Een carnivoor herkennen

De kat heeft typische kenmerken die bij carnivoren horen. Zo zijn z’n ogen naar voren gericht, wat helpt zijn prooi te lokaliseren. Ook is zijn lichaam gebouwd om te jagen. Katten hebben kenmerkende hoektanden en knipkiezen die helpen bij het doden en verorberen van een prooi.

Waarom heeft een kat vlees nodig?

Je zou je kunnen afvragen waarom een kat wel vlees nodig heeft, maar een hond zonder kan. Dit heeft te maken met het feit dat katten een hogere behoefte hebben aan eiwitten en aminozuren. Deze worden in hun lichaam sneller afgebroken dan bij honden. Taurine is een belangrijk aminozuur voor katten. Het komt voornamelijk voor in eiwitrijk dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, schaaldieren, gevogelte, biergist, eieren wn andere zuivelproducten. Honden kunnen dit zelf aanmaken, maar katten moeten het dus via hun voeding binnenkrijgen. Een tekort aan taurine kan ernstige gevolgen hebben, zoals blindheid en hartfalen. Ook de vitaminen A en B12, die in dierlijke producten zitten, zijn van groot belang voor katten. Honden kunnen dit zelf aanmaken, maar katten doen dit niet of nauwelijks. Soms stellen mensen voor hun kat supplementen van deze vitaminen te geven, maar dat is geen goed idee. Een overschot aan vitaminen, wat met supplementen een risico is, kan ook nadelige gevolgen hebben.

Vegetarisch kattenvoer

Er zijn enkele voermerken op de markt die vegetarisch kattenvoer aanbieden. De voeding die wordt aangeboden is compleet voer dat alle voedingsstoffen bevat die een kat nodig heeft, waaronder de toevoegde taurine en vitaminen. Hoewel er katten zijn die het hier goed op doen, is er nog geen wetenschappelijke onderbouwing dat vegetarische voeding voor katten ook op lange termijn goed is voor een kat. Vandaar dat Yarrah wel vega hondenvoer, maar nog geen vega kattenvoer in het assortiment heeft. Wel wordt er momenteel onderzoek naar gedaan, want er zijn al veel katten die elke dag vegetarisch of veganistisch kattenvoer voorgeschoteld krijgen, jaarlijks getest worden (heel belangrijk) en heel gezond zijn.

Welk voer geef je je kat?

Het is belangrijk dat je de juiste kattenvoeding kiest voor de leeftijd van je dier. In elke leeftijdsfase verschillen de voedingsbehoeften namelijk van elkaar. Stem het voer dat je geeft daarom af op de juiste fase. Zo drinkt een kitten de eerste weken van zijn leven moedermelk en schakel je daarna langzaam over op vaste voeding. Kittens hebben veel behoefte aan eiwitten en vetten. Yarrah Grain-Free bevat een hoog eiwit- en vetgehalte, wat uitermate geschikt is voor kittens. Voor volwassen katten zijn er verschillende soorten voer te verkrijgen. Bekijk het assortiment kattenvoer om de diverse varianten te vergelijken. Oudere katten hebben niet per se ander voer nodig; bij hen is het vooral belangrijk om te kijken naar hun behoeften. Zo gaan oudere katten vaak minder bewegen en krijgen ze een trager metabolisme. Mogelijk krijgen oudere katten ook gebitsproblemen. Dan kan het fijn zijn voor hen om natvoer te eten. Dit zachte voer is makkelijker om te vermalen dan bijvoorbeeld brokjes.

Om te weten hoeveel voer jij je kat moet geven, kun je gebruik maken van de handige voercalculator. Zo geef je nooit te veel of te weinig.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...