Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Natvoer of brokken: wat is duurzamer?

Om ons steentje bij te dragen aan een betere wereld kunnen we ook onze huisdieren zo duurzaam mogelijk houden. Wist je dat hun voer van invloed is op de ecologische voetafdruk van huisdieren? En kies je dan beter voor natvoer of voor brokken?

Duurzaamheid huisdier

We letten steeds meer op het milieu en wat we kunnen doen om het te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van afval of de aankoop van duurzamere producten. Je kunt hier niet alleen op letten bij producten die je voor jezelf koopt, maar ook bij producten die je voor je huisdier koopt. Door hierop alert te zijn, kun je de ecologische voetafdruk van je huisdier verkleinen. We vertellen er meer over in de blog ‘Hoe duurzaam leeft mijn huisdier en wat kan ik hieraan bijdragen?’

Type voeding

Je kunt je dier natvoer of brokken geven. Er zit een verschil in de twee soorten voer als je kijkt naar de milieubelasting. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert om te kiezen voor brokvoer. Dit advies is er om twee redenen: brokken zijn in de productie minder belastend voor het milieu en ze zijn vaak langer houdbaar, waardoor je minder weggooit en dus minder verspilt. Kies je wel voor natvoer, geef dan niet te veel voer tegelijk om verspilling te voorkomen en bewaar aangebroken blikjes en pakjes in de koelkast. Door het goed af te dekken voorkom je dat het voedsel snel bederft.

Tip: natvoer bevat meer vocht dan brokken. Wanneer je dus kiest voor brokken, let er dan wel goed op dat je hond of kat nog voldoende vocht binnenkrijgt en geef indien nodig extra water. Voor dieren die te weinig drinken, wordt natvoer wel aangeraden.

Waar je nog meer op kunt letten

Behalve nat- of droogvoer zijn er nog meer zaken waar je op kunt letten bij de keuze voor diervoeding. Denk bijvoorbeeld aan:

Keurmerken – Net als bij levensmiddelen voor mensen, kan diervoeding ook keurmerken hebben. Zo maakt Yarrah voor haar voer uitsluitend gebruik van biologische producten, vlees met een Beter Leven keurmerk en vis met een MSC-keurmerk. Door te letten op keurmerken van diervoeding kun je een bewustere keuze maken. Yarrah’s diervoeding is daarnaast ook proefdiervrij.

Type vlees – Voor diervoer kan zowel bijproductvlees als spiervlees gebruikt worden. Spiervlees wordt ook door mensen gegeten, bijproductvlees is restvlees dat overblijft en minder geschikt is voor menselijke consumptie. Yarrah gebruikt dit vlees voor haar voeding, zodat er geen extra dieren geslacht hoeven worden en al het beschikbare vlees optimaal benut wordt. Bovendien bevat restvlees nog veel waardevolle voedingsstoffen.

Tip: Sommige baasjes willen hun dier op een vegetarisch dieet zetten. Dit kan vanuit  overtuiging zijn, maar ook omdat hun hond mogelijk allergisch is voor dierlijke eiwitten. Yarrah biedt vegetarisch voer voor honden aan, maar niet voor katten. Dit komt omdat katten vlees nodig hebben. Yarrah doet wel onderzoek naar de mogelijkheden voor vegetarisch kattenvoer. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan verder in het artikel Waarom katten vlees nodig hebben’.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...