Gratis verzending vanaf € 30,- (in Nederland en België)
arrowTerug naar de blog

Kun je een kat beter alleen of samen houden?

twee katten lopen samen naast elkaar

Van katten wordt wel eens gezegd dat het solitaire dieren zijn, die zich in hun eentje prima redden. Maar klopt dit wel? Wat is beter: een kat alleen of samen houden? Wij geven antwoord.

Karakter van de kat

Katten staan bekend als einzelgängers. Hoewel zij misschien niet zo aanhankelijk zijn als honden, zijn ze niet per definitie eenlingen. Of een kat beter alleen of met een soortgenootje gehouden kan worden, is een lastige vraag die van verschillende factoren afhangt. Zo spelen leeftijd en karakter een rol, maar ook is van belang hoeveel aandacht jij als baasje aan je kat schenkt.

Kittens en socialisatie

Voor kittens is een maatje van groot belang. Hoe een kat later op zijn soortgenoten reageert, wordt mede bepaald tijdens de socialisatiefase van een kitten. Dit is tijdens de eerste weken van zijn leven. Kittens die goed gesocialiseerd zijn, zullen beter op andere katten reageren op latere leeftijd. Het is voor kittens dan ook goed om met elkaar en de moederpoes op te groeien. Wil je meerdere katten, kies dan bij voorkeur voor twee kittens uit hetzelfde nestje.

Later een kat erbij

Wanneer je merkt dat je kat toch wel vaak alleen is en wat aanhankelijker wordt, kun je er op latere leeftijd een kat bij zetten. Het is dan belangrijk om een back-upplan te hebben, voor het geval er geen match is tussen jouw kat en zijn nieuwe maatje. Laat de katten voorzichtig aan elkaar wennen en geef ze de tijd om elkaar te leren kennen. Wanneer de katten elkaar niet tolereren, zorg er dan voor dat je de kat bijvoorbeeld terug kunt brengen naar het asiel of regel een ander goed thuis.

Wat kun je doen voor een kat alleen?

Is je kat vaak alleen? Maak het hem dan zo aangenaam mogelijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij naar buiten kan en zich daar kan vermaken. Katten houden van entertainment. Er bestaat zelfs heuse katten-tv; denk aan een video van vogeltjes bij een voederplank. Een dergelijke video is ook leuk om zelf te maken. Een andere optie is om de radio zachtjes aan te zetten wanneer je van huis bent, maar kies liever voor de combinatie van beeld én geluid. Katten vinden het ook heerlijk om te kijken naar wat er zich buiten afspeelt. Zorg bijvoorbeeld voor een plekje in de vensterbank waar jouw kat kan genieten van het uitzicht.

Kat alleen of samen houden?

Op de vraag of je een kat beter alleen of samen kunt houden, is dus geen eenduidig antwoord. Kijk goed naar het gedrag van je kat en wees ook kritisch naar jezelf. Wanneer jij veel van huis bent en weinig aandacht hebt voor jouw dier, overweeg dan een maatje, zodat je kat zich niet hoeft te vervelen. Hiermee kun je ook ongewenst gedrag voorkomen. Vertoont jouw kat ongewenst gedrag, bedenk dan of dit door eenzaamheid zou kunnen komen. Katten die lang alleen zijn kunnen bijvoorbeeld je meubels kapot krabben of andere vernielingen aanrichten.

Reacties

3 oordelen over “Kun je een kat beter alleen of samen houden?

  1. Wij hadden twee katten ene was sociaal en de andere bang Wij hebben de bangerik andere gezin gebracht maar de eerste kat sociale kat best wel iets voorzichtiger geworden Weet iemand hoe lang dat duurt voordat je terug gewoon is alleen zonder de tweede katje

  2. Hallo allen,

    Ik heb gisteren 1 van mijn 2 katten moeten laten inslapen.
    De kat die over is, is na 11 jaar samen te zijn geweest haar maatje kwijt. Ze waren best goed samen. Ik vind mijn kat nu gewoon zo zielig alleen. Op wat onrustig gedrag af en toe na lijkt ze er niet veel last van te hebben. Ze is 12 jaar en om nou daar een kitten naast te zetten lijkt me niks voor haar. Wat is jullie visie?

  3. Heb 2 katten smokey en blacky wonen al ruim 10 jaar bij ons ze moeten elkaar niet smokey is nog het ergst die is ook heel dominant blacky durft er dan niet langs te lopen gewoon zielig terwijl ze apart van elkaar superlief zijn ik ben na 10 jaar wel een beetje einde raad word ook regelmatig gesproeit in huis ze komen ook buiten lopen veel katten in deze buurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.6 van 5

418 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil