Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Je huisdier en vakantie: gaat je dier mee?

Of het nu ver of dichtbij is, we genieten allemaal van een welverdiende vakantie. Misschien wil je je hond of kat wel meenemen op reis. Gaat je dier mee op vakantie? Dan vertellen wij je waar je rekening mee moet houden.

Mee naar het buitenland

Gaat je reis voorbij de grenzen van ons land? Dan moet je wat extra zaken rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties en een honden- of kattenpaspoort. De eisen waar je aan moet voldoen kunnen per land verschillen. Enkele voorbeelden van zaken waar je op kunt letten:

Europees dierenpaspoort – reis je binnen de EU en neem je je hond of kat mee? Dan heb je voor hen ook een paspoort nodig. Het EU-paspoort voor dieren wordt uitgegeven door de dierenarts.

Chip – wanneer je je dier meeneemt naar het buitenland is een chip verplicht. Zorg ervoor dat deze ook goed geregistreerd is op jouw naam en huidige adres.

Inentingen – Honden en katten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet door een dierenarts geregistreerd zijn in het paspoort.

Tip: check altijd wat de exacte regels zijn in het land van bestemming. Landen die buiten de Europese Unie vallen kunnen aanvullende of andere eisen stellen. Ook mogen niet alle hondenrassen zonder problemen mee naar het buitenland. Zo mag een Pitbull niet mee op reis in veel landen, net als Rottweilers en Staffords. Zoek dit van tevoren goed uit. Doorkruis je met de auto meerdere landen? Zorg er dan voor dat je aan de eisen voor al deze landen voldoet. Je kunt je dierenarts om advies vragen.

Mee in het vliegtuig

Je kunt je hond of kat meenemen in het vliegtuig. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt wat hiervoor de regels zijn. Soms kan het dier mee als handbagage, maar meestal gaat het dier in een speciale kennel/bench mee in een apart deel van het vliegtuig. Ook de maatschappij waarmee je vliegt kan eisen stellen, zoals een behandeling tegen wormen of vlooien of een minimumleeftijd. Informeer hier goed naar. Bij het aanschaffen van de kennel is de maat van groot belang. Niet te groot, maar wel ruim genoeg om te kunnen staan, liggen en om te draaien. Laat je dier van tevoren alvast aan de kennel wennen. Zorg dat je dier 24 uur voor vertrek alleen wat licht verteerbaar eten op heeft. Wees voorzichtig met voer, sommige dieren kunnen last krijgen van reisziekte. Zorg wel voor onbeperkt water voor en tijdens de vlucht.

Mee in de auto

Ga je op vakantie met de auto? Zorg dan dat je dier gewend is aan reizen met de auto. Het is belangrijk om te zorgen voor een veilige plek in de auto. Zo kun je kiezen voor een bench of reismand. Voor je hond kun je ook kiezen voor een hondengordel. In Nederland zijn geen eisen voor het vervoeren van dieren in de auto. In sommige landen is dit wel het geval, zoals Duitsland. Informeer hier goed naar. Zorg er tijdens de rit voor dat het in de auto niet te warm wordt, maar voorkom ook tocht. Je kunt een raampje openzetten, maar laat je hond niet met zijn hoofd uit het raam steken. Dit vergroot het risico op een oog- en/of oorontsteking. Houd tijdens de rit regelmatig een pauze waarin je dier even kan lopen en water kan drinken. Laat je dier nooit alleen in de auto achter; de temperatuur kan hier razendsnel oplopen en dat is levensgevaarlijk!

Benodigdheden op reis

Als je je dier meeneemt, moet je ook denken aan wat extra bagage. Dit heb je bijvoorbeeld nodig:

• Voldoende voer
• Water voor onderweg
• Speeltjes
• De juiste papieren
• Tekentang
• Telefoonnummers van je dierenarts en de dierenarts op de bestemming
• Water- en voerbakken
• Een mand en voor katten een kattenbak
• EHBO-doos
• Indien nodig, medicatie
• Verzorgingsproducten zoals een borstel, shampoo en een nagelschaartje
• Hondenpoepschepje en -zakjes

Het LICG heeft een complete checklist, die je gemakkelijk kunt downloaden. Hiermee ga je goed voorbereid op reis.

Wat als je huisdier niet mee kan?

Natuurlijk is het leuk als je dier mee kan op reis, maar dit is niet altijd mogelijk. In dit geval zijn er verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen op je hond of kat naar het pension te brengen. Hier wordt er tijdens je afwezigheid goed voor je dier gezorgd. Een andere optie is een oppas aan huis. Je dier blijft dan in zijn vertrouwde omgeving en krijgt daar goede zorg.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...