Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kan een hond of kat jaloers zijn?

Smekende ogen, steeds bij je komen zitten, achter je aan lopen, veel blaffen, miauwen, tegen je op springen of zelfs in huis plassen. Zijn dit kenmerken van een jaloerse hond of kat? Of schrijven wij deze menselijke kenmerken onterecht toe aan onze dieren? Wij geven antwoord op de vraag of een hond of kat jaloers kan zijn.

Jaloers gedrag bij hond of kat na verandering

Vaak herkennen wij jaloers gedrag bij onze hond of kat na een verandering. Bijvoorbeeld als er een nieuwe huisgenoot bij is gekomen; denk aan een partner, baby of een huisdier. Deze verandering heeft een grote invloed op jou en daardoor dus ook op jouw relatie met je hond of kat. Waar je hond of kat vroeger alle de aandacht kreeg, moet hij deze nu verdelen. Heel logisch dat je hond of kat merkt dat jij minder tijd met hem doorbrengt en daardoor ander gedrag vertoont.

Kan een hond of jaloers zijn?

Of dit veranderde gedrag een vorm van jaloezie is, is niet duidelijk. Het is meer een vorm van aandacht vragen – een logisch gevolg van de nieuwe situatie. Voorheen kreeg je dier waarschijnlijk veel meer aandacht dan nu. Of hij niet wil dat jij die aandacht aan een ander geeft, is niet te onderbouwen. Maar wellicht zijn ook andere emoties gerelateerd aan het veranderde gedrag van je dier, zoals boosheid of frustratie. (Lees hier hoe je lichaamstaal van je hond en kattengedrag leert begrijpen.) Je dier moet met deze verandering leren omgaan en jij bent de enige die hem daarbij kan helpen!

Is jouw gedrag ook veranderd?

Het is goed om eerst bij jezelf na te gaan wat er precies veranderd is. Bracht je voor de verandering meer tijd door met je hond of kat? Waarschijnlijk is dit wel het geval. Nu heb je immers een ander mens of dier waar je ook je aandacht aan moet besteden. Komt je hond of kat er altijd bij zitten als jij op de bank zit met de baby? Misschien is dit wel de enige keer dat je die dag op de bank zit, terwijl je eerder uren met je hond of kat op de bank doorbracht. Niet zo gek dus dat je dier erbij komt zitten. Of plast je kat opeens buiten de kattenbak? Bedenk dan eens of je de bak eerder vaker schoonmaakte. Misschien vind je kat de kattenbak gewoon te vies en is dat de reden voor het veranderende gedrag. Een nieuwe kat erbij? Zorg dan ook altijd voor een extra kattenbak, slaapplek, voer- en waterbakje. Dieren zijn nu eenmaal heel erg gewend aan routine en patronen; juist als er een nieuwe huisgenoot bij komt houden ze hier graag aan vast.

Aandacht op vaste tijden

Boos worden op veranderend gedrag heeft geen enkele zin. Hierdoor ontstaat er alleen maar frustratie en boosheid, waardoor de relatie nog minder goed wordt en het ongewenste gedrag van je hond of kat verergert. Probeer je dier op vaste tijden aandacht te geven en geef hem op tijd zijn eten; je dier heeft hier behoefte aan. Ga lekker met je hond wandelen en aai je kat uitgebreid. Hij snapt er niets van dat jij dat eerst wel deed en nu niet meer of veel minder. Laat hem rustig wennen aan de nieuwe huisgenoot of de nieuwe situatie. Zorg daarnaast altijd dat zijn eigen plekje niet het nauw komt; dat is zijn plekje waar hij zich veilig voelt en ongestoord kan rusten.

Pup of kitten en ongewenst gedrag

Vooral een pup of kitten kun je veel leren. Leer je dier om te gaan met jouw huisgenoten en de mensen en dieren van wie je houdt en met wie je veel tijd doorbrengt. Door een goede socialisatie van een pup of kitten voorkom je angstig of agressief gedrag. Leer je pup of kitten ook alleen te zijn. Dit voorkomt verlatingsangst en zo leert je dier dat het zich ook kan vermaken als je er niet bent. Het helpt ook om je hond of kat zijn eigen plekje te geven. Hier voelt hij zich veilig en kan hij altijd naartoe als hij even rust wil.

Lees ook:

Zo maak je een veilige leefomgeving voor je kat
Kan ik mijn hond alleen thuis laten en hoe lang?
Een hondvriendelijk huis: hier moet je op letten
Kat alleen thuis laten, kan dat?


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...