Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Een kattenluik: katvriendelijk of niet?

Een kattenluik zorgt ervoor dat je kat zelf naar buiten en naar binnen kan zoals het hem uitkomt. Eigenlijk is het een soort reservesleutel voor je kat: handig als jij de hele dag of voor een langere tijd weg bent. Maar is een kattenluik altijd katvriendelijk? Wij vertellen waar je op moet letten.

Verschillende soorten kattenluiken

Er zijn verschillende soorten kattenluiken verkrijgbaar. Vooral de afgelopen jaren is het assortiment kattenluikjes enorm gegroeid, van heel eenvoudig tot superslim. Zo zijn er kattenluiken die enkel bestaan uit een luik in de deur, kattenluiken met een magneet, luiken die reageren op een infraroodsleutel en kattenluiken die werken op een unieke chipcode. Zowel kattenluiken die reageren op een magneet, infraroodsleutel als chip zijn ingesteld op enkel het binnenlaten van jouw kat(ten). Ook verschillen de luiken in grootte; afhankelijk van de grootte van jouw kat en jouw eigen voorkeur kies je de beste optie.

Voordelen van een kattenluik

Het naar buiten en naar binnen lopen zonder dat je zelf steeds de deur open en dicht hoeft te doen, is het grootste voordeel aan een kattenluik én is heel katvriendelijk. Ook als jij op vakantie bent – terwijl je kat thuis is – kan je kat zelf in en uit lopen. Hij is hiervoor dan niet afhankelijk van de oppas. (Uiteraard moet hij in deze periode wel voorzien worden van eten, vers water en een schone kattenbak). Je kat kan op ieder moment zelf bepalen wanneer hij naar buiten of juist naar binnen wil. Het voordeel van een kattenluikje met magneet-, infrarood- of chipfunctie is dat er geen andere katten jouw huis en dus het territorium van je kat kunnen binnendringen. Het nadeel van een luik met een magneet of infraroodsleutel is dat je kat een speciaal halsbandje moet dragen. Een kattenluik werkend op een chip is het meest katvriendelijk.

Nadelen van een kattenluik

Een kattenluik betekent een gat in je deur of muur. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar let hier wel op als je in een huurwoning woont. Je mag niet overal zomaar een gat in maken en een luik plaatsen. Overleg dit dus eerst met de verhuurder. Nog een nadeel van een kattenluik kan het binnendringen van andere katten zijn. Je kat kan hierdoor veel stress ervaren en zich niet meer veilig voelen; op die manier zijn kattenluiken dus niet zo katvriendelijk. Zoals we al eerder aangaven is dit echter met een ‘slim’ kattenluik gemakkelijk verholpen. Naast katten vinden ook inbrekers een kattenluik een mooie manier om een huis binnen te komen, let daarom altijd op dat je inbraakbestendig luik koopt en dat je het op een plek monteert waar je onmogelijk (bijvoorbeeld met je arm of een stok) bij een deur/slot of opening in huis kunt komen.

Je kat laten wennen aan een kattenluik

De ene kat benadert het nieuwtje waarschijnlijk heel onderzoekend, terwijl de ander het alleen maar eng en spannend vindt. Toch moet iedere kat wennen aan het feit dat hij zelf in en uit het huis kan via een luik, terwijl hij dit voorheen niet kon. Heb je al vanaf het begin een kattenluik? Dan is het slim om je kat er zo jong mogelijk gebruik van te leren maken. Wanneer je een goed en bruikbaar kattenluik hebt en je kat eraan gewend is, is een kattenluik zeker katvriendelijk te noemen.

Stap voor stap je kat laten wennen aan een kattenluik

• Beweeg het luikje open en dicht terwijl je kat toekijkt.
• Leg een brokje of speeltje aan de andere kan van het luik en kijk wat je kat doet
• Durft hij er niet doorheen? Ga dan zelf aan de andere kant van het luik zitten en lok de kat middels eten of een speeltje naar je toe.
• Plak het geopende luikje in het begin eventueel vast met plakband, zodat je kat snapt dat hij er doorheen kan lopen.
• Zorg aan de zijkanten van het kattenluik aan de buitenzijde voor beschutting; dan ziet je kat niet direct ‘bedreigingen’ als hij zijn hoofd door het luik steekt.

 

 


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...