Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Artrose bij hond en kat, wat is het en hoe ontstaat het?

Pijn in de gewrichten bij bewegen: artrose is een vervelende aandoening. Bijna een kwart van alle honden krijgt ermee te maken en bij katten ligt het percentage nog hoger. Hoe artrose bij hond en kat precies ontstaat en wat het is, lees je hier.

Wat is artrose?

Om soepel te kunnen bewegen zijn boteinden bekleed met kraakbeen. Wanneer er geen kraakbeen meer aangemaakt wordt – vanwege verschillende oorzaken – ontstaat er artrose. Dit gaat vaak heel geleidelijk en kan een proces zijn van een aantal jaren; maar dit is per dier verschillend. Doordat het kraakbeen slijt, wordt het bot steeds minder beschermd en kunnen er botwoekeringen ontstaan aan het einde van het bot. Deze botwoekeringen zorgen ervoor dat het gewricht minder mobiel is en bewegen pijnlijk is.

Hoe ontstaat het?

Artrose ontstaat door een ontsteking (artritis) in het bot. De ontsteking kan verschillende oorzaken hebben, denk aan: overgewicht, infectie, losse fragmenten in het gewricht, een breuk, zware kneuzing of reuma. Voor behandeling is het goed je dier te laten onderzoeken om te kijken wat de precieze oorzaak is. Artrose bij hond of kat kan in alle gewrichten voorkomen.

Artrose en beweging

Artrose wordt verergerd door beweging; het gewricht slijt hierdoor meer. Je hond of kat gaat door de pijn uit zichzelf minder bewegen. Hoe langer je dier met artrose blijft rondlopen, hoe erger die pijn wordt. Omdat je hond of kat door de pijn minder beweegt, neemt de spiermassa ook af. Dit heeft als gevolg dat de kraakbeenafbraak versnelt en de ontstekingen verergeren. Er ontstaat zo een vicieuze cirkel die alleen door behandeling van de symptomen onderbroken kan worden.

Oude en jonge dieren

Een veelvoorkomende veronderstelling is dat alleen oude dieren last hebben van artrose. Dat is helaas niet waar. Artrose bij hond en kat komt ook voor bij jonge dieren van 1 tot 5 jaar. Let dus ook bij jonge dieren op eventuele klachten.

Artrose bij hond en kat herkennen

Artrose bij honden en katten herken je aan minder soepel bewegen en moeite bij opstaan, lopen of springen. Denk bij een hond aan in en uit de auto springen of een kat die moeite heeft met op de vensterbank springen, terwijl dat voorheen geen probleem was. Ook onverwacht agressief reageren bij aanraking van een pijnlijke plek (bijvoorbeeld de rug), kan een teken van artrose zijn. Omdat honden en vooral katten meesters zijn in het verbergen van pijn is letten op gedragsverandering van je hond en kat heel belangrijk. Nog een aantal symptomen waar je artrose aan kunt herkennen:

Verminderde vachtverzorging: doordat bewegen pijn doet, kunnen katten zichzelf niet goed meer verzorgen. Dit resulteert in een onverzorgde vacht; vooral op moeilijk bereikbare plekken ontstaan vaak klitten of vieze plekken.

Likken aan zere plekken: Honden gaan vaak likken aan pijnlijke gewrichten, dit kan leiden tot onder andere kale plekken.

Weinig bewegen: je hond of kat lijkt veel minder energie te hebben. De onderliggende oorzaak van zijn verminderde beweging is de pijn die hij voelt tijdens bewegen.

Onzindelijkheid: als gevolg van artrose kunnen dieren zelfs onzindelijk worden. Dit komt bij katten bijvoorbeeld doordat het opstapje van de kattenbak te hoog is en bij honden omdat opstaan pijn doet.

Artrose vaststellen en behandelen

Artrose is helaas niet te genezen, maar behandeling van de symptomen en pijnbestrijding kan de levenskwaliteit van een dier wel aanzienlijk verbeteren. Laat bij twijfel je hond of kat altijd onderzoeken door een dierenarts. Hij kan door middel van een röntgenfoto zien waar de oorzaak van het probleem vandaan komt en hoe de artrose behandeld kan worden. Lees hier meer over wat te doen bij artrose.

Lees ook:

Zo herken je een gezonde hond
Hoe weet je of een kat gezond is


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...