Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Voerlabel hondenvoer en kattenvoer, wat is het en hoe lees ik dit?

Etiketten op de verpakkingen van honden- en kattenvoer staan vol informatie. Allerhande termen en cijfertjes die wellicht niet voor iedereen even duidelijk zijn. Toch kun je uit een voerlabel veel informatie halen. Wij geven uitleg over een voerlabel en hoe je dit leest.

Wat is een voerlabel?

Op de verpakking van het voer van je hond of kat kun je veel informatie terugvinden. Zo zijn er keurmerken voor diervoeding die je meer vertellen over de herkomst van de ingrediënten. Achter op de verpakking vind je vaak het voerlabel. Dit etiket geeft meer informatie over de bestanddelen van het voer.

De verschillende onderdelen van een voerlabel

Ieder voerlabel voor hondenvoer en kattenvoer bevat tenminste de volgende gegevens (de percentages in onderstaand lijstje zijn een voorbeeld):

Ruw eiwit: 25,0%
Ruw vet of Vetgehalte: 9,0%
Ruwe celstof: 2,5%
Ruwe as: 6,0%
Vochtgehalte: 9,0%

Wat overblijft zijn de koolhydraten. Wanneer je benieuwd bent hoeveel koolhydraten er in het voer zitten, tel je alle onderdelen bij elkaar op en trek je deze af van 100%. In dit voorbeeld zou het voer 49,5 % koolhydraten bevatten.

Zowel voor honden als voor katten zijn koolhydraten van belang. Soms denken mensen dat katten als carnivoor geen koolhydraten eten. Maar ook katten halen energie uit koolhydraten. Hier lees je meer over katten en koolhydraten.

Voedingsstoffen in diervoer

Uit eiwitten, vetten en koolhydraten haalt je hond of kat de energie die hij nodig heeft. Daarnaast bestaat het voer nog uit ruwe celstof, ruwe as en vocht. We leggen je graag meer uit over deze bestanddelen.

Ruwe celstof: Komt uit de celwand van plantaardige producten. Soms wordt er ook gesproken over voedingsvezels. Het kan niet verteerd worden door honden en katten. Toch heeft je dier deze ruwe celstof (in beperkte mate) nodig, omdat het goed is voor de ingewanden.

Ruwe as: Heeft niks met verbrandingsresten te maken. Ruwe as is het deel van de voeding dat niet verteerd kan worden door je huisdier. Om energie te kunnen leveren, worden eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam van je hond of kat verbrand. Na verbranding blijven de mineralen over, oftewel de ruwe as. Het ruwe as-aandeel ligt meestal tussen de 5% en 8% bij droogvoer. Bij natvoer is dat rond de 2%.

Het vochtgehalte verschilt per soort voer. In natvoer is 80-82% vocht normaal. In droogvoer (brokken) is het vochtgehalte rond de 9% à 10%. Wanneer je je hond of kat droogvoer geeft, is vers drinkwater daarom extra belangrijk.

Hoeveel je hond of kat precies moet drinken hangt af van verschillende factoren. Zo zijn de leeftijd en de activiteit van je viervoeter hierop van invloed. In de blogs Hoeveel water drinkt mijn hond? en Hoeveel water drinkt mijn kat vertellen we je daar meer over.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...