Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Je hond of kat alleen thuislaten? Bekijk onze 8 tips

Natuurlijk ben je het liefst zoveel mogelijk bij je hond of kat in de buurt, maar altijd thuis zijn is onmogelijk en je dier overal mee naartoe meenemen is ook niet realistisch. Daarom volgen hier 8 tips om je hond of kat het thuis zo comfortabel mogelijk te maken wanneer jij er niet bent.

1. Zorg voor een veilig huis

Wanneer je hond of kat alleen thuisblijft, is het belangrijkste dat hij in een veilige omgeving achterblijft. Denk eraan dat je hond of kat zich nergens kan opsluiten of vast kan komen te zitten tussen deuren, ramen of kieren en niets giftigs kan eten. Let ook op speelgoed met losse elementen of gevaarlijke loshangende draden. Bekijk hier meer tips voor een hondvriendelijk huis en een veilige leefomgeving voor je kat.

TIP: Observeer het gedrag van je hond of kat wanneer je thuis bent om te ontdekken of je huis helemaal hond- of katproof is.

2. Geef voldoende uitdaging

Er bestaat een kans dat je hond of kat zich gaat vervelen als jij van huis bent. Zorg er daarom altijd voor dat er voldoende uitdaging in huis is. Denk aan speeltjes en in het geval van een kat een goede krabpaal. Dit kan ongewenst gedrag bij honden en katten voorkomen en verkleint de kans dat je dier de bank of andere meubelstukken als krabpaal of speelgoed gebruikt. Zorg daarnaast dat je hond of kat voldoende ruimte heeft, voldoende kan bewegen en zijn energie kwijt kan raken. In een ideale situatie kan je dier in verschillende ruimten verblijven. Maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van de beschikbare ruimte in huis en hoe lang jij dagelijks weg bent.

3. Zorg dat er eten en drinken in de buurt is

Zorg er altijd voor dat je hond of kat bij zijn voer- en waterbakje kan. Vooral een bakje met water in de buurt is belangrijk; zo kan hij wanneer hij dorst heeft altijd even een slokje water nemen. Ga je langer van huis? Regel dan iemand om je hond of kat te voorzien van vers voer, water en gezelschap.

4. Bied ruimte om lekker te slapen

Wanneer een hond of kat alleen thuis is, zal hij een groot deel van de tijd slapend doorbrengen. Zorg dus voor voldoende zit- en slaapplekken. Het belangrijkste is natuurlijk dat jouw dier bij zijn lievelingsplekje of -mandje kan. Grote kans dat hij het grootste gedeelte van de tijd dat jij weg bent hier vertoeft. Een fijne slaapplaats is een belangrijk onderdeel van goede huisvesting van je hond en kat.

5. Laat je dier zijn behoeften doen

Wanneer het tijd is om zijn behoefte te doen, is niet van tevoren te plannen. Zorg bij katten daarom dat er altijd een toegankelijke kattenbak in de buurt staat. Dit voorkomt zowel bij je kat als bij jou veel frustratie. Heb je twee katten? Zorg dan voor minimaal twee kattenbakken in huis, liever nog drie.
Bij honden is het van belang dat ze op tijd uitgelaten worden; ga je een hele dag van huis?  Schakel dan de buren, een kennis of familielid in. De gemiddelde tijd dat een volwassen hond alleen kan zijn zonder dat hij zijn behoefte hoeft te doen is maximaal vier uur, maar dit verschilt ook per leeftijd en per hond. Kan je hond vrij rondlopen in de tuin? Dan is het een ander verhaal, maar laat hem ook in dat geval niet te lang alleen! Lees hier meer tips bij het alleen laten van je hond. Heb je een pup? Dan kun je zeker in het begin niet langer dan twee uur van huis.

6. Kat naar buiten? Zorg voor een kattenluik!

Heb je een kattenluik en is je kat gewend naar buiten te gaan wanneer hij dat wil? Zorg er dan voor dat het kattenluik altijd vrij toegankelijk is wanneer je kat alleen thuis is. Dit voorkomt veel onrust bij het dier. Wel kan het ook voor ongenode gasten zorgen als jij van huis bent. Een kattenluik dat de chip van jouw kat leest of werkt op een sensor, kan in zo’n geval uitkomst bieden. Lees hier meer over verschillende kattenluiken en de voor- en nadelen.

7. Maak een hond- en/of katvriendelijke tuin

Blijft je hond of kat buiten wanneer jij van huis bent? Zorg dan altijd voor een hondvriendelijke of katvriendelijke tuin. Ook al laten veel dieren giftige planten met rust, toch is het goed om geen giftige tuinplanten in je tuin te zetten. En natuurlijk let je er altijd op dat je dier ook in je tuin niet vast kan komen te zitten of – in het geval van honden – weg kan lopen.

8. Zorg voor oppas als je lang weggaat

Ben je langere tijd van huis of ga je op vakantie terwijl je hond of kat alleen thuisblijft? Zorg er dan voor dat je dier goed verzorgd wordt. Vraag een kennis, een familielid, de buren of neem een dierenoppas in huis.

Lees hier meer over wat te doen met je hond of kat wanneer jij op vakantie gaat.

Lees ook:

Kitten alleen thuis laten, hier let je op
Hond en werk combineren: hoe doe je dat?
Kun je kat beter of alleen of samen houden?
Je hond alleen laten, hoe lang mag dit en waar moet je opletten?


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...