Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Kat op het aanrecht; zo krijg je hem ervan af!

Is het aanrecht een geliefde plek van jouw kat? Hoef je maar even uit de keuken weg te lopen en zit hij er alweer op? Wanneer je dit niet wilt, is het niet prettig als je kat dat doet. Daarom hier een aantal tips hoe je jouw kat afleert om op het aanrecht te springen.

Wat is er zo aantrekkelijk op het aanrecht?

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wat is er zo aantrekkelijk op het aanrecht voor je kat – waarom springt hij erop? Meestal is het omdat er iets lekkers te vinden is, maar het kan ook zijn dat hij graag uit de kraan drinkt of vanaf het aanrecht mooi uitzicht heeft op de keuken, de tuin of de straat. Wanneer je het antwoord op deze vraag hebt, weet je al voor een groot deel wat je te doen staat, maar onderstaande tips helpen je wellicht nog verder op weg.

Tip 1: Zorg dat er niets lekkers te vinden is

Voedsel is voor veel katten een reden om een kijkje te nemen op het aanrecht. Zorg daarom dat alles netjes opgeruimd is en er geen restjes eten rondslingeren op het aanrecht. Zo ruikt je kat geen aantrekkelijke geuren en is de drang om op het aanrecht te springen al een stuk kleiner.

Tip 2: Geef geen eten als jij bij het aanrecht staat

Geef jij je kat weleens wat lekkers terwijl je aan het koken bent? Dan is het niet gek dat je kat enthousiast wordt van deze plek! Omdat jij het lekkers van het aanrecht of uit de koelkast haalt, ontdekt hij deze omgeving ook graag zelf als jij er even niet bent. Je weet immers maar nooit of er wat lekker ligt! Zet zijn eten klaar als hij lekker ligt te slapen, buiten is of in een andere kamer zit, dan ontdekt hij het in zijn eigen bakje en ziet hij niet waar je het vandaan haalt.

Tip 3: Geef geen eten uit pannen

Soms is het verleidelijk om je kat na het eten de pan uit te laten likken, maar dit is niet aan te raden. Je kat snapt niet dat hij niet uit dezelfde pan mag eten als die op het aanrecht staat. Logisch toch? Naast deze reden is het sowieso geen goed idee om je kat restjes van je eigen maaltijd te geven; veel van onze voeding bevat namelijk veel te veel zout, specerijen of zelf giftige ingrediënten voor je kat (ui en knoflook bijvoorbeeld).

Ook kan het ervoor zorgen dat je kat erg kieskeurig wordt of eerder gaat bedelen als jij hem tijdens of na het eten restjes van je eigen bord of uit de pan geeft. En ook dat is moeilijk af te leren. Het beste is dus je kat alleen zijn eigen lekkere voer voor te schotelen!

Tip 4: Zorg voor andere aantrekkelijke plekken en uitdagingen in huis

Is het jouw kat niet zozeer te doen om het eten, maar gaat hij graag op het aanrecht voor het raam zitten om naar buiten te kijken? Zorg er dan voor dat hij ook op andere plekken op hoogte kan zitten en naar buiten kan kijken. Wanneer je voor voldoende uitdaging in de rest van het huis zorgt, wordt het aanrecht vanzelf minder aantrekkelijk.

Tip 5: Zorg voor bewegend water

Sommige katten zijn behalve met voedsel ook met drinken erg kieskeurig. Springt jouw kat op het aanrecht om uit een druppelende of stromende de kraan te drinken? Dan houdt je kat waarschijnlijk van bewegend water. Hoe het komt dat veel katten de voorkeur geven aan bewegend water is niet onderzocht, maar het zou kunnen komen doordat ze van nature een afkeer hebben van stilstaand water omdat dit meer bacteriën bevat en vaak ook warmer is. Ook vinden sommige katten het gewoon leuk om te spelen met stromend water. Wanneer je niet wilt dat je kat op het aanrecht springt voor een slokje water, kan het helpen om het water in het kommetje regelmatig te verversen met koel water, soms wat te bewegen met het schaaltje of een drinkfonteintje aan te schaffen. Het stromende water kan de kat stimuleren om daaruit te drinken in plaats van uit de kraan.

Tip 6: Maak het aanrecht onaantrekkelijk

Heb je alle bovenstaande 5 tips al uitgeprobeerd en springt je kat nog steeds op het aanrecht? Dan is het tijd om het aanrecht onaantrekkelijk voor je kat te maken. Een paar tips die kunnen helpen:

• Leg iets op het aanrecht dat niet lekker aan zijn pootjes aanvoelt, bijvoorbeeld bubbelplastic, rubberen matjes of aluminiumfolie (bedek het hele aanrecht).

Of deze materialen ook bij jouw kat werken, is niet te voorspellen; sommige katten vinden het juist leuk speelgoed.

• Verspreid onaantrekkelijke geuren voor je kat over het aanrecht. Denk aan: citroengeur, tandpasta (met bakjes citroenschillen of bakjes met tandpasta). Deze geuren zijn niet aantrekkelijk voor katten en nodigen daarom niet uit om op het aanrecht te springen.

Heb jij meer tips om je kat van het aanrecht af te krijgen? Laat het ons weten!

Lees ook:

Ongewenst gedrag van kat afleren
8 tips bij het alleen thuis laten van je dier
Kat bedelt? 5 tips om dit af te leren


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...