Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Hoe herken je een gelukkige hond?

Een kwispelende staart, het toonbeeld van een gelukkige hond. Toch? Als baasje wil je natuurlijk graag dat jouw hond gelukkig is. Maar, hoe herken je geluk bij honden? En wat kun je voor je hond doen om hem zo gelukkig mogelijk te maken?

Leer je hond goed kennen

Elke hond is anders en heeft dan ook zijn eigen karakter. Als baasje leer jij je hond door en door kennen en kun je door zijn gedrag zien in wat voor gemoedstoestand hij verkeert. Dit zal niet binnen een week gebeuren, maar na verloop van tijd merk je dat je zijn gedrag steeds beter (her)kent. Observeer je hond eens goed. Wat is zijn gedrag in verschillende situaties? Hoe reageert hij op onbekende situaties of op andere honden? Kun je zien of hij bang of enthousiast is? Hoe beter jij het gedrag van je hond kent, hoe sneller je afwijkend gedrag zult herkennen.

Het gedrag van een gelukkige hond

Er zijn een aantal gedragssignalen waaraan je kunt zien of een hond gelukkig is. Een gelukkige hond:

• Vertoont stabiel gedrag;
• Is blij en rustig, niet constant opgewonden of erg druk;
• Is nieuwsgierig;
• Heeft een normale eetlust;
• Laat zijn buik aan je zien. “Kriebel mij”, het is een teken van vertrouwen;
• Is ook kalm en ontspannen bij jou, slaapt bijvoorbeeld tegen je aan of in jouw buurt;
• Is aanhankelijk maar claimt niet;
• Groet je als je thuiskomt.

Lichaamstaal van een gelukkige hond

Met zijn lichaamstaal kan een hond veel laten zien. De stand van zijn oren en zijn staart kunnen veel vertellen over wat er op dat moment in zijn kop omgaat. De lichaamstaal van een gelukkige hond:

• Ontspannen houding;
• Ontspannen oren, niet plat naar achteren of omhoog;
• Ontspannen, beetje geopende bek;
• Kwispelende staart.

Hoe zie ik of mijn hond ongelukkig is?

Het is fijn om te zien dat je hond gelukkig is. Er zijn ook tekenen waaraan je merkt dat je dier ongelukkig is. Door hier ook alert op te zijn, kun je eventuele problemen tijdig ontdekken en zo snel mogelijk aanpakken. Stress is helaas een veelvoorkomende oorzaak van ongelukkige honden. Een hond die gestrest is, kan in korte tijd wisselende energieniveaus laten zien. Van heel druk tot heel ingetogen en weer terug naar heel druk. Ook kun je een negatieve emotie herkennen aan de ‘blaf’ van je hond. Blaft hij anders dan normaal – bijvoorbeeld korter en scheller – dan is dit mogelijk een teken van stress of angst. Daarnaast kan diarree een belangrijke indicatie voor stress zijn. Hoewel veel hondenbaasjes bij problemen met de ontlasting direct denken aan de voeding, kan het dus ook een psychische oorzaak hebben. Gedraagt jouw hond zich anders dan anders of heeft hij fysieke klachten? Raadpleeg dan een dierenarts, hij kan achterhalen wat er aan de hand is.

Ongewenst gedrag

Ook ongewenst gedrag kan een teken zijn van een ongelukkige hond. Wanneer je hond bijvoorbeeld opeens agressie of sloopgedrag begint te vertonen. Ook het verliezen van de zindelijkheid is een indicatie dat er iets mankeert met je hond; het kan een teken zijn van stress of angst. Daarnaast kan overmatig blaffen een teken zijn dat je hond niet lekker in zijn vel zit. Ongewenst gedrag is vaak goed af te leren, maar het is belangrijk te ontdekken waar de oorsprong van het gedrag ligt. Hierdoor kun je het bij de bron aanpakken.

Hoe maak ik mijn hond gelukkig?

Als baasje wil je niets liever dan een gelukkige hond. En daar kun je gelukkig veel aan bijdragen. Geef je dier voldoende aandacht en beweging. Honden zijn dol op beweging en bovendien houdt het hen fit. Maak daarom dagelijks een lange wandeling en laat je hond meerdere keren per dag uit. Verder zorg je ervoor dat je huis hondvriendelijk is en dat je hond zich ook echt ‘thuis voelt’, bijvoorbeeld door hem een eigen plekje in huis te geven. Daarnaast verwen je je dier zo nu en dan met een lekkere én gezonde snack.

Een gezonde hond is een gelukkige hond!

Een goede gezondheid is een vereiste voor een gelukkige hond. Bescherm je dier tegen parasieten als vlooien en wormen; deze nare beestjes zorgen voor veel ongemak bij honden. Houd het gedrag van je hond goed in de gaten en ga met regelmaat naar de dierenarts voor een check-up. Het wordt aangeraden dit in elk geval jaarlijks te doen. Benieuwd hoe je erachter komt of je hond gezond is of niet? Lees dan verder in: Hoe herken je een gezonde hond?

Verzorg je hond goed

Voor een gelukkige hond is ook een goede verzorging van groot belang. Denk hierbij aan de vacht, de oren en ogen, maar ook het gebit. Welke verzorging je hond precies nodig heeft, hangt onder andere af van zijn ras. Zo heeft een langharige hond meer vachtverzorging nodig dan een kortharige soortgenoot. We vertellen je alles over de verzorging van je hond in het artikel: Een hond verzorgen, waar moet je op letten?

Een gelukkige hond op leeftijd

Als een hond op leeftijd komt, veranderen zijn behoeftes. Hij wordt misschien wat minder actief en zijn voedingsbehoefte verandert. Oudere honden kunnen bovendien last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Door zijn zorg en activiteiten aan te passen kun je voorzien in de veranderende behoeften. Denk bijvoorbeeld aan seniorenvoeding en een aangepaste rustplek in huis. Zo zorg je ervoor dat je hond ook op leeftijd gelukkig blijft.

Geluk voor jouw hond én andere dieren

Natuurlijk vind je niet alleen het geluk van jouw huisdier van belang, maar ook het geluk van andere dieren. Dat vindt Yarrah ook! Daarom maakt Yarrah duurzaam en biologisch diervoer en geven we tips hoe je het leven van een dier zo duurzaam mogelijk maakt. Ook leggen we je graag uit waarom we kiezen voor duurzamere opties voor het vlees in ons voer en vertellen we je meer over een vegetarisch dieet bij honden.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...