Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Het dierendonorcodicil: overleden huisdieren redden proefdieren

Sinds 2010 kunnen in Nederland overleden huisdieren gedoneerd worden aan de Universiteit Utrecht. Deze dieren vervangen proefdieren die anders gebruikt zouden worden tijdens de opleiding diergeneeskunde.

Overleden huisdier redt proefdier

Tijdens de opleiding tot dierenarts moeten studenten de anatomie van dieren leren kennen en ook moeten ze leren opereren voordat ze daadwerkelijk met een levende patiënt aan de slag gaan. Om dit te realiseren werden voorheen jaarlijks wel 200 tot 300 proefdieren gebruikt. Dat moest anders kunnen, dachten de Universiteit Utrecht en Proefdiervrij, een stichting die zich inzet voor minder proefdieren. Ze besloten in 2010 een samenwerking op te zetten waarbij overleden huisdieren beschikbaar worden gesteld aan de universiteit.

Hoe werkt het dierendonorcodicil?

Proefdiervrij voorziet in alles wat aan de donatie voorafgaat: informatievoorziening, contact met dierenartsen en met de baasjes. De universiteit regelt vervolgens alles wat na de donatie gebeurt, zoals het vervoer en het bewaren van de overleden huisdieren. Een donatie kan op twee manieren verlopen worden:

• Via een aangesloten dierenarts. Op de website van Proefdiervrij kun je zien welke dierenartsen zijn aangesloten. Na het overlijden van het dier, regelt de dierenarts het contact met de universiteit.

• Zelf regelen. Als baasje kun je dit ook zelf regelen, je kunt dan contact opnemen met de universiteit en je dier brengen.

Het dierendonorcodicil hoeft niet vooraf vastgelegd te worden, zoals bij mensen. Het is gratis, voor zowel baasjes als dierenartsen.

Welke dieren zijn geschikt?

Per regio verschilt het soort dieren dat gedoneerd kan worden. Doorgaans zijn katten en honden geschikt. Verder moeten de dieren aan enkele eisen voldoen. Zo mogen ze niet zwaarder zijn dan dertig kilo en moeten ze intact zijn. Het is belangrijk dat ze er ‘gezond’ uitzien, omdat de studenten de normale anatomie van het dier moeten leren.

Waarom is dit zo belangrijk?

Door overleden huisdieren te gebruiken, hoeven er minder proefdieren gebruikt te worden. Het is een mooie bestemming, waarmee je dier na zijn leven nog een waardevolle functie kan vervullen. Yarrah zet zich in voor een betere wereld, niet alleen voor jouw huisdier, maar voor alle dieren. Daarom maakt Yarrah voor haar voer ook geen gebruik van proefdieren. We vertellen je er alles over in het artikel: “Dierproefvrije diervoeding die ook nog eens duurzaam is”.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...