Gratis verzending vanaf € 30,- (in Nederland en België)
arrowTerug naar de blog

Het dierendonorcodicil: overleden huisdieren redden proefdieren

kat bij de dierenarts header

Sinds 2010 kunnen in Nederland overleden huisdieren gedoneerd worden aan de Universiteit Utrecht. Deze dieren vervangen proefdieren die anders gebruikt zouden worden tijdens de opleiding diergeneeskunde.

Overleden huisdier redt proefdier

Tijdens de opleiding tot dierenarts moeten studenten de anatomie van dieren leren kennen en ook moeten ze leren opereren voordat ze daadwerkelijk met een levende patiënt aan de slag gaan. Om dit te realiseren werden voorheen jaarlijks wel 200 tot 300 proefdieren gebruikt. Dat moest anders kunnen, dachten de Universiteit Utrecht en Proefdiervrij, een stichting die zich inzet voor minder proefdieren. Ze besloten in 2010 een samenwerking op te zetten waarbij overleden huisdieren beschikbaar worden gesteld aan de universiteit.

Hoe werkt het dierendonorcodicil?

Proefdiervrij voorziet in alles wat aan de donatie voorafgaat: informatievoorziening, contact met dierenartsen en met de baasjes. De universiteit regelt vervolgens alles wat na de donatie gebeurt, zoals het vervoer en het bewaren van de overleden huisdieren. Een donatie kan op twee manieren verlopen worden:

• Via een aangesloten dierenarts. Op de website van Proefdiervrij kun je zien welke dierenartsen zijn aangesloten. Na het overlijden van het dier, regelt de dierenarts het contact met de universiteit.

• Zelf regelen. Als baasje kun je dit ook zelf regelen, je kunt dan contact opnemen met de universiteit en je dier brengen.

Het dierendonorcodicil hoeft niet vooraf vastgelegd te worden, zoals bij mensen. Het is gratis, voor zowel baasjes als dierenartsen.

Welke dieren zijn geschikt?

Per regio verschilt het soort dieren dat gedoneerd kan worden. Doorgaans zijn katten en honden geschikt. Verder moeten de dieren aan enkele eisen voldoen. Zo mogen ze niet zwaarder zijn dan dertig kilo en moeten ze intact zijn. Het is belangrijk dat ze er ‘gezond’ uitzien, omdat de studenten de normale anatomie van het dier moeten leren.

Waarom is dit zo belangrijk?

Door overleden huisdieren te gebruiken, hoeven er minder proefdieren gebruikt te worden. Het is een mooie bestemming, waarmee je dier na zijn leven nog een waardevolle functie kan vervullen. Yarrah zet zich in voor een betere wereld, niet alleen voor jouw huisdier, maar voor alle dieren. Daarom maakt Yarrah voor haar voer ook geen gebruik van proefdieren. We vertellen je er alles over in het artikel: “Dierproefvrije diervoeding die ook nog eens duurzaam is”.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.6 van 5

418 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil