Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

EHBO huisdier: eerste hulp voor je hond of kat

Net als bij mensen, kan er ook bij dieren iets mis gaan. Denk aan een ongelukkige val, je hond of kat die zichzelf open haalt of iets eet dat niet goed voor hem is. Met deze tips kun je je huisdier in nood helpen.

EHBO huisdier: eerst de dierenarts raadplegen

Wanneer er iets mis is met je dier of je vermoedt dat dit het geval is, is het belangrijk om altijd de dierenarts te raadplegen. Deze kan de situatie inschatten en je gericht advies geven. Zorg dat je duidelijk aangeeft wat er aan de hand is. Is het nodig dat het dier naar een dierenarts gaat? Beslis dan samen of het beter is om de dierenambulance in te schakelen of het dier zelf naar de dierenarts te vervoeren.

Vergiftiging bij hond of kat

Dieren zijn nu eenmaal nieuwsgierige wezens. Ze neuzen rond in kastjes, onder de eettafel en in de tuin of garage. Hier kunnen ze producten tegenkomen die giftig voor hen zijn. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, antivries of rattengif. Ook kunnen ze snoepen van planten die giftig voor hen zijn. De eerste ingeving kan zijn om je dier te laten braken, maar dit kan juist heel gevaarlijk zijn. Ook in deze situatie is het belangrijk om eerst contact op te nemen met de dierenarts. Laat weten waar je dier van gegeten heeft en de dierenarts zal je goed kunnen adviseren!

Verwondingen

Er zijn verschillende manieren waarop je huisdier gewond kan raken, denk bijvoorbeeld aan:

• Wonden na een gevecht: Elk dier dat buiten komt, kan in aanraking komen met andere dieren. Deze ontmoetingen verlopen niet altijd even vriendelijk. Een beet of tik kan voor fikse verwondingen zorgen. Ga zo snel mogelijk naar een dierenarts voor behandeling en ontsmetting van deze wonden; er is namelijk sprake van infectiegevaar.

• Snij- of steekwonden: Je huisdier kan zich aan allerhande zaken openhalen of snijden. Hoe je handelt, verschilt per situatie. Als er nog kleine voorwerpen in de huid of pootjes van je dier zitten, zoals glas, een naald of splinter, dan kun je deze zelf eruit halen. Bij scherpe, grotere voorwerpen is het niet verstandig om dit zelf te doen, je kunt dan een bloeding veroorzaken. Ontsmet indien mogelijk snel de wond en raadpleeg een dierenarts voor advies.

• Brandwonden: Een vuurtje in de tuin of een open haard in huis kan ervoor zorgen dat je hond of kat zich brandt. Het is belangrijk het vuur zo snel mogelijk te doven. Ook een plens kokend water kan flinke schade aanrichten. Koel de verbrande plek onder lauw water, doe dit minstens 5 minuten. Als de brandwond ernstig is, koel je minimaal 15 minuten. Raadpleeg ook nu weer een dierenarts om de brandwond verder te behandelen.

Kneuzingen of breuken

Een kat komt altijd op zijn pootjes terecht, luidt het spreekwoord, maar soms kan je dier na een sprong of val ongelukkig terechtkomen. Ook dieren kunnen kneuzingen en botbreuken oplopen. Je herkent het bijvoorbeeld als je dier mank loopt of zwellingen heeft. Ga met je dier naar de dierenarts om dit te laten behandelen. Bij kneuzingen wordt vaak een verband aangelegd en kan het koelen met een cold pack helpen tegen de zwelling.

Een veilige omgeving

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar als baasje kun je wel proberen de omgeving voor je huisdier zo veilig mogelijk te maken. Je leest er meer over in onze artikelen: Een veilige leefomgeving voor je kat en Een veilige leefomgeving voor je hond. Ten slotte kan het raadzaam zijn een EHBO-koffertje voor je huisdier te maken. Hierin kun je allerhande nuttige artikelen stoppen zoals jodium, een pincet, een zakmes, steriele gaasjes, verband en nog veel meer zaken. Ga je met je dier op reis? Neem het koffertje dan zeker mee!


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...