Gratis verzending vanaf € 30,- (in Nederland en België)
arrowTerug naar de blog

Kunnen dieren dromen? Zo zit dat bij honden en katten!

slapende kat dromend header

Als wij ’s avonds onze ogen sluiten, vertrekken we naar ‘dromenland’. Maar hoe zit dat eigenlijk met honden en katten? Kunnen onze dieren dromen? Wij zochten het voor je uit!

Wat is dromen precies?

Het is haast iets magisch. Wanneer we na een lange dag onze ogen sluiten en in slaap vallen, gaan er beelden aan ons voorbij. De ene keer leuk of grappig, maar de andere keer spannend of naar, als je last hebt van een nachtmerrie. Tijdens je slaap maak je verschillende fases door, zoals de lichte, diepe en REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Het is voornamelijk tijdens deze fase dat dromen plaatsvinden. Tijdens deze slaapfase zijn de hersenen heel actief, bijna net zo actief als overdag. Hoe het proces van een droom precies plaatsvindt, is eigenlijk onbekend. Een bekende aanname is wel dat dromen ons helpen de dag te verwerken. Tijdens het dromen zou de verwerking van het emotionele geheugen plaatsvinden.

Kunnen honden dromen?

Heb je je hond wel eens bekeken als hij slaapt? En zie je dan ook weleens dat hij met zijn poten beweegt of hoor je gepiep of gegrom? Dan komt dit waarschijnlijk omdat hij droomt! Honden kunnen, net als wij mensen, ook dromen. Ook bij honden zijn de verschillende slaapfases te onderscheiden en ook je hond droomt tijdens de REM-fase. Je kunt dit herkennen wanneer je hond tijdens zijn slaap gromt, piept, met zijn poten of staart beweegt, maar vooral aan een snellere of onregelmatige ademhaling.

Kunnen katten dromen?

Het zal je inmiddels niet verbazen dat ook katten kunnen dromen. Ook katten maken tijdens hun slaapcyclus de REM-fase door. Het dromen van katten is door verschillende professoren onderzocht en zij zijn er vrijwel zeker van dat katten tijdens hun slaap dromen. Omdat katten meerdere keren per dag slapen, zullen ze ook meerdere keren per dag dromen, net als honden. Benieuwd hoe je kunt herkennen of je kat droomt? Let dan eens goed op als hij slaapt. Zie je bewegingen van de pootjes of gaan de snorharen van je kat trillen? Dan is hij waarschijnlijk aan het dromen.

Onderzoek naar dromen

Het is aannemelijk dat veel dieren dromen. Hoewel ze hier zelf niet over kunnen vertellen, is dat wel te onderzoeken. Door te kijken naar de hersenactiviteit van dieren tijdens hun slaap zou je kunnen kijken of zij dromen. Het is nog niet zeker of alle dieren dromen en of dit net zo gaat als bij mensen, hier wordt nog onderzoek naar gedaan. Zo dromen mensen ook vaak van dingen die zij overdag hebben meegemaakt, maar of dit bij een dier ook zo is, is niet met zekerheid te zeggen. Misschien droomt je dier gewoon van een bak met heerlijk voer, waar nooit een eind aan komt!

Waarom is slapen belangrijk voor dieren

Wij mensen hebben gemiddeld acht uur slaap per dag nodig. Ook honden en katten hebben hun dutjes nodig. Honden slapen gemiddeld twaalf uur per dag en katten slapen gemiddeld veertien uur per dag. Dit kan verschillen qua leeftijd. Zo slapen pups en kittens, maar ook seniorenhonden en seniorenkatten veel meer, soms tot wel achttien uur per dag. Zij slapen niet aaneengesloten, zoals wij mensen, maar verschillende keren per dag. Tijdens het slapen komt je dier weer tot rust. Slapen is dan ook heel belangrijk. Stoor je dier niet als hij slaapt en zorg ervoor dat je hond of kat een fijne, rustige plek heeft om te slapen. Veranderingen in het slaapgedrag van je hond of katten kunnen erop wijzen dat er iets aan de hand is. Zo kunnen ze ziek zijn of misschien niet lekker in hun vel zitten. Houd dit in de gaten en raadpleeg indien nodig een dierenarts.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.7 van 5

356 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil