Gratis verzending vanaf 30,- (NL/BE)

Help, ik ben mijn huisdier kwijt! Hond of kat kwijt, dit kun je doen

Het is de nachtmerrie van elk baasje, je hond of kat kwijtraken. Als je huisdier vermist is, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om zo snel mogelijk weer met je dier herenigd te worden. Wij geven tips.

Het belang van chippen

Het is in Nederland al verplicht om je hond te chippen en registreren, voor katten geldt dit helaas nog niet. Een gechipt dier is namelijk veel sneller herenigd met zijn baasje dan een dier dat niet gechipt is. Wanneer je dier gevonden wordt en bijvoorbeeld bij een dierenasiel, dierenambulance of dierenarts gebracht wordt, kunnen de medewerkers met behulp van een chiplezer de chip uitlezen. Is deze goed geregistreerd en zijn de gegevens up to date, dan zul jij als baasje snel bericht krijgen dat je dier gevonden is. Het chippen van een dier kost meestal tussen de € 20,- en € 50,-. Je kunt hiervoor terecht bij je dierenarts.

Tip: Verhuis je? Of adopteer je een kat die reeds gechipt is en geregistreerd staat bij een ander baasje? Update dan altijd de gegevens van de chip.

Amivedi

Op www.amivedi.nl kun je een melding maken als je huisdier kwijt is of als je een dier gevonden hebt. Het is een groot platform dat al sinds 1933 bestaat en veel mensen bereikt. Vrijwilligers zetten zich in om vermiste dieren of gevonden dieren met hun baasje te herenigen. Plaats een vermissingsbericht op de site (dit is gratis) met zoveel mogelijk details over jouw dier. Een recente foto is hierbij ook belangrijk. Controleer ook of je hond of kat wellicht al gevonden is, door in de database te zoeken. Naast Amivedi bestaan er nog meer plekken waar je een dergelijke oproep kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de website van de Dierenbescherming.

Neem contact op met het asiel/dierenambulance

Misschien is jouw dier al gevonden door iemand en heeft deze persoon een dierenasiel of dierenambulance in de buurt geraadpleegd. Als jouw hond of kat niet gechipt is, kan het asiel je niet bereiken en weet jij niet of je dier al gevonden is. Bel daarom of stuur een mail, stuur ook een uitgebreide beschrijving en indien mogelijk foto’s op, zodat zo snel mogelijk gekeken kan worden of jouw dier gevonden is.

Bereik zoveel mogelijk mensen

Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen weten dat je dier vermist is en dat zij jou kunnen bereiken als ze het dier gevonden hebben. Sociale media zijn hierin enorm belangrijk. Deel een vermissingsbericht op platformen zoals Facebook of Instagram. Speciale groepen voor jouw wijk of stad kunnen ook erg nuttig zijn, vraag de mensen in jouw omgeving of ze naar het dier uitkijken. Door mensen te vragen het bericht te delen, kun je je bereik vergroten.

Tip: Hang ook posters op in de buurt. Wanneer buurtbewoners jouw kat of hond zien lopen, kunnen ze jou bereiken.

Lok je dier

Het kan helpen om in de tuin een lokplek te maken. Plaats een kartonnen doos voor beschutting en leg hierin voer voor je hond of kat, maar leg er ook iets van een dekentje of knuffel in met een herkenbare geur. Mogelijk keert je dier na enkele dagen terug naar deze plek.

Huisdier kwijt? Ga op zoek

Tenslotte kun je zelf ook actief op zoek gaan naar je dier. Maak een rondje door de buurt en kijk in tuinen, maar ook op beschutte plekken en in portieken. Roep je dier, neem wat snacks mee en probeer je dier op die manier te lokken.

Tip: Veel baasjes vinden het spannend om hun kitten voor het eerst alleen naar buiten te laten gaan. We geven je tips waar je rekening mee kunt houden als je kat voor het eerst naar buiten gaat.


Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de privacy policy i De privacy statement beschrijft wat er gebeurt met de informatie die je aan ons verstrekt. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat we deze informatie mogen gebruiken op de wijze zoals die in onze privacy statement is omschreven. Van tijd tot tijd kunnen we wijzigingen of updates doorvoeren in deze privacy statement. De meest recente versie wordt geplaatst op onze site. De hele privacy statement lees je hier.
‹ back

87%
van de baasjes ziet resultaat

na overstap op biologisch

“Door beter opneembare eiwitten en het ontbreken van kunstmatige geur- en smaakstoffen verdwijnen klachten meestal al naar een maand.”
Wim de Leeuw, Dierenarts in Valkenburg

Dit zit er in ons voer

 • Vee en gevogelte dat genoeg ruimte heeft gehad en is gevoerd met biologisch voer.
 • Op een duurzame manier gevangen vis
 • Groenten en natuurlijke bijproducten zoals Aloë Vera en Omega 3 © 6

Dit zit NIET in ons voer

 • ×
  >Hormonen en antibiotica
 • ×
  >Herbiciden en pesticiden
 • ×
  >Kunstmatige kleurstoffen-, aroma's en andere toevoegingen ×
 • Minder jeuk

 • Minder allergische
  klachten

 • Betere vacht
  en tanden

 • Lagere kans op nier
  en leverschade

img

We testen ons voer niet in grote kille kennels. Sterker nog, we laten onze eigen en andermans huisdieren gewoon lekker thuis proeven.

img

We vinden het niet meer van deze tijd om plofkippen te werken en vlees uit megastallen te halen.

Verkrijgbaar bij:

en online:

Laden...