Let op: levertijden kunnen langer zijn in aanloop naar de feestdagen.
arrowTerug naar de blog

Dog.Eat.Plant: over sprookjes, wolven, vegan honden en pupcakes

Blogartikel_Dog_Eat_Plant_Review_Yarrah

In heel veel sprookjes speelt de wolf een prominente rol, waarin ze vaak uit zijn op een lekker stukje vlees. De veel voorkomende misvatting dat honden carnivoor zijn, is er ook op gebaseerd. Want honden zijn toch afkomstig van de wolf? Nou ja. Dat mag dan zo zijn. Ooit. Maar inmiddels is ons huisdier, de hond, genetisch ver verwijderd van de wolf. Onze trouwe viervoeter is geëvolueerd van een carnivoor naar een omnivoor. Honden kunnen prima plantaardig eten. Sterker nog, het is juist goed voor ze.


Hoe het precies zit met de hond en de wolf, en hoe het zit met goede hondenvoeding, wordt uitgelegd in het magazineachtige boek Dog.Eat.Plant van Lisette Kreischel en Rick Scholtes. Het boek vertelt daarnaast hoe het zit met de ecologische pootafdruk van jouw hond en bevat een reeks recepten om zelf aan de slag te gaan met maatlijden en snacks. Dog.Eat.Plant is wetenschappelijk onderbouwd, maar de opzet en de toon maken het een prettig leesbaar boek vol interessante weetjes en praktische oplossingen.

Mr. Pooh

World Veggie Day valt op 1 oktober en World Vegan Day op 1 november. Maar wat moet een hond daar nou eigenlijk mee? Vraag het aan Mr. Pooh. Hij is veertien jaar oud en eet al ruim negen jaar plantaardig. Je mag hem wakker maken voor seitanworstjes en vegan koekjes van Yarrah. Mr. Pooh woont in Amsterdam-Noord en is een van de vele honden die in Dog.Eat.Plant, begeleidt door een chique foto, ‘vertellen’ over hun leven als veganist. En de conclusie? Het gaat prima met honden die vegan zijn. Net als Pooh krijgen ook de andere honden in het boek alle benodigde voedingsstoffen binnen. Ze zijn gezond, vitaal en energiek. Precies daarom heeft Yarrah plantaardig hondenvoer in het assortiment. Omdat het gezond is voor de hond en de planeet.

Ecologische pootafdruk

Slechts vier procent van de zoogdieren op aarde bestaat uit wilde dieren. Het leeuwendeel bestaat uit gehouden dieren (62 procent) en mensen (34 procent), want de mens is ook een zoogdier. De gehouden dieren zijn in de vee-industrie en in ons huis: het zijn bijvoorbeeld onze honden. Alleen al in Nederland wonen ongeveer anderhalf miljoen honden. En een hond eet in zijn leven al snel duizend kilo brokken. Om te kunnen voorzien in de behoefte aan vlees voor hondenvoeding moeten extra dieren worden gehouden. En gedood.


Zo hebben honden een forse ecologische voetafdruk. Een pootafdruk met een serieuze impact op het klimaat. Hoogleraar Duurzame Ontwikkeling Pim Martens (Universiteit van Maastricht) betoogde onlangs dat de pootafdruk van een Nederlandse hond, afhankelijk van de grootte van het dier, schommelt tussen 0,9 en 3,66 hectare per jaar. Ter vergelijking: de totale ecologische voetafdruk van een gemiddelde Nederlander is 4,9 hectare. Dat is inclusief bijvoorbeeld vliegreizen en elektronische gadgets.

Gezondheid

Er zijn dus goed argumenten om jouw hond voortaan plantaardige voeding voor te schotelen. Het is minder belastend voor het milieu en beter voor andere dieren. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat het ook gezond moet zijn voor de hond zelf. Net zoals er richtlijnen zijn voor een gezond vegetarisch bestaan voor mensen, zijn die er ook voor honden. Honden eten gewoonlijk niet zo gevarieerd als mensen. Ze krijgen meestal één soort voer. Voor honden is het daarom van belang dat alle voedingsstoffen in elke maaltijd aanwezig zijn. Hiermee kunnen ziektes en aandoeningen worden voorkomen. Maar toch kan je jouw hond zonder problemen goed te eten geven zonder gebruik te maken van dierlijke ingrediënten. Sterker nog, vegetarisch eten is voor een aantal honden zelfs een oplossing is voor hun problemen. Sommige honden zijn namelijk allergisch, bijvoorbeeld voor vlees of dierlijke eiwitten.


De overgang naar plantaardige voeding voor de hond wordt door sommige mensen als spannend ervaren. “Helemaal niet nodig”, betogen Kreischer en Scholtes in het boek. Er zijn immers al zo veel honden die een lang en gelukkig leven leiden op plantaardige voeding. “Natuurlijk is het altijd zinvol om de gezondheid van jouw hond goed in de gaten te houden en indien nodig een dierenarts te bezoeken”, stellen zij. Het advies is dan ook om de dierenarts te vertellen dat jouw hond plantaardig eet. “Een goede dierenarts weet dat dit geen enkel probleem is en kan bij medische problemen meedenken over een plantaardige oplossing.” Daarbij kan het de dierenarts helpen bij het stellen van de juiste diagnose.

Lichte toon

Dog.Eat.Plant valt op door de vormgeving en de magazineachtige opzet. Het is een mooi boek, een hebbedingetje, dat de visueel ingestelde mens met veel foto’s op speelse wijze veel informatie biedt. Als een fraai geïllustreerd kookboek met hemelse gerechten. Het boek is onderverdeeld in twee delen: het Waarom en het Hoe. Hondenbaasjes vertellen over hun ervaringen met plantaardige hondenvoeding.


Het boek is gelardeerd met interviews met biologen en dierenartsen, die op een prettige en lichte toon verhalen het over de redenen waarom en de wijze waarop jij jouw hond plantaardig kan voeden. Het boek bevat wetenschappelijk onderbouwde betogen over de urgentie om jouw hond plantaardig te voeden en over de gezondheid van jouw hond, die er wel bij vaart. Als kers op de taart biedt het boek een aantal plantaardige recepten voor snack, zoals Hemelse Hennepkoekjes en Pupcakes, voor als jouw pup jarig is. Het boek is daarmee een must voor elke hondenliefhebber.


Wil je het boek Dog.Eat.Plant ook lezen? Surf dan naar https://dogeatplant.com/ en haal je eigen exemplaar in huis!

Dog.Eat.Plant
Diervriendelijke voeding voor je hond
Lisette Kreische & Rick Scholtes
Uitgeverij Tree Books, 2020
€24,99

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.7 van 5

404 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil