Gratis verzending vanaf € 30,- (in Nederland en België)
arrowTerug naar de blog

Corona en je huisdier: de invloed van COVID-19 op je hond of kat

Het coronavirus, COVID-19 of SARS-CoV-2… Hoe je het virus ook noemt, je kunt er niet omheen. Het coronavirus levert zorgen en roept vragen op, zo ook bij de baasjes van huisdieren. Want, kan mijn dier ook corona krijgen? En hoe kun je je dier beschermen tegen het virus? In dit artikel leggen we je meer uit over corona en huisdieren.

Wat is het coronavirus?

Corona, het coronavirus of COVID-19, het zijn verschillende benamingen waarmee hetzelfde virus wordt aangeduid. De benaming van de ziekte is COVID-19 en deze ziekte wordt veroorzaakt door het coronavirus dat SARS-CoV-2 heet. Het is een ziekte die niet bij iedereen hetzelfde verloop heeft. Zo kan de ene persoon veel last krijgen van het virus en er erg ziek van worden, terwijl een ander slechts milde klachten heeft. Voor meer betrouwbare informatie over het virus en de gevolgen hiervan voor mensen kun je terecht op de website van het RIVM.

Kan mijn huisdier corona krijgen?

Het coronavirus is een zoönose. Dat wil zeggen dat het een ziekte is die van dier naar mens kan overspringen. De exacte oorzaak van het coronavirus is nog niet achterhaald, maar aannemelijk is dat het virus via een vleermuis (of ander dier) bij de mensen is terechtgekomen. Baasjes van huisdieren vragen zich daarom, terecht, af of hun huisdier ook met het virus besmet kan worden. De faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht laat weten dat de kans dat je huisdier met het virus besmet raakt erg klein is. Er zijn wereldwijd enkele honden of katten die positief getest zijn op het virus. Maar de kans dat je huisdier het krijgt is dus bijzonder klein.

Tip: Lees ook deze blog van Yarrah over het coronavirus.

Kan mijn huisdier mij met het virus besmetten?

De kans dat je dier het virus krijgt is dus erg klein. Maar kan jouw huisdier jou besmetten met het virus? In theorie is dit mogelijk, maar die kans is extreem klein. Het is veel aannemelijker dat je door een ander mens met het virus besmet raakt.

Mag mijn dier nog naar buiten?

Zeker, omdat de kans heel gering is dat je dier met het virus besmet raakt, kun je je kat gerust naar buiten laten. Ook kun je gewoon met je hond gaan wandelen, mits je je aan de voorschriften van het RIVM houdt en zelf uiteraard geen klachten hebt.

Mogen anderen mijn dier aaien?

Wanneer je een ommetje maakt met je hond, zal het wel eens voorkomen dat een voorbijganger jouw hond een aai over zijn bol geeft. Hoewel de kans heel klein is dat je op deze manier het virus verspreidt, is het in theorie wel mogelijk als jouw hond aangehaald wordt door een geïnfecteerd persoon. Neem daarom het zekere voor het onzekere en houdt afstand, ook met de hond.

Huisdier testen op of inenten tegen corona?

Het is in theorie mogelijk om je huisdier te laten testen op het virus. Maar in principe is het niet gebruikelijk om dit te doen. De testcapaciteit die er in ons land is, wordt benut om mensen te testen en zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. De faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht raadt het volgende aan: mocht je huisdier ziek zijn én in contact geweest zijn met iemand die met het coronavirus besmet is, neem dan contact op met de dierenarts om te vragen wat de eventuele vervolgstappen zijn.

Betrouwbare informatie over corona en je huisdier

Er is een zee aan informatie beschikbaar als het gaat om het virus. Je kunt je misschien afvragen waar je antwoord op je vragen kunt vinden. In dit artikel beantwoorden we veel vragen, maar mocht je meer willen lezen kun je onder andere terecht bij:

• De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht
• De Rijksoverheid
• World Small Animal Veterinary Association

Naar de dierenarts in coronatijd

Of het nu gaat om het inenten van je huisdier, om ontwormen of om een noodgeval… er zijn verschillende redenen om een bezoek aan de dierenarts te brengen met je dier. Dierenartsen zijn opgenomen in de lijst van essentiële contactberoepen en blijven aan het werk. Wel stellen sommige praktijken bepaalde eisen en is het te allen tijde aan te raden om voordat je een bezoek brengt, eerst even met de praktijk te bellen of de website te raadplegen omtrent de regels. Informeer bij jouw dierenarts voor de specifieke gang van zaken in zijn of haar praktijk.

Pension, trimsalon en asiel

Veel baasjes vragen zich af hoe het zit met het asiel, pension of de trimsalon. Hiervoor gelden ook weer verschillende regels. Trimsalons zijn in principe gesloten, maar het is in sommige gevallen wel mogelijk dat de salon jouw dier ophaalt en na de behandeling terug naar huis brengt. Wat betreft pensions en asielen geldt dat deze open blijven voor werkzaamheden die essentieel zijn voor dierenwelzijn of dierengezondheid. Ook dierenambulances blijven rijden en de asielen zijn toegankelijk voor mensen die een dier komen brengen of hun dier komen halen – uiteraard op afspraak. Elk dierenasiel heeft een bepaald protocol wat je dient te volgen. Hier staat bijvoorbeeld in hoeveel mensen er tegelijk binnen mogen zijn en waar je een mondkapje dient te dragen. Informeer voor je een bezoek brengt aan de organisatie altijd even wat de regels zijn en houd je hieraan.

Afstand doen van je dier vanwege corona?

Tijdens de eerste golf van de coronacrisis maakten asielen melding van een toename in het aantal gedumpte dieren en het aantal dieren dat werd afgestaan. Dit had mogelijk verband met de angst van mensen om via hun huisdier besmet te raken met het coronavirus. Je hoeft hier gelukkig echt niet bang voor te zijn! Mocht je in de financiële problemen raken, als gevolg van de coronacrisis en mocht het lastig zijn om voldoende voer, spullen (en eventueel medische behandelingen) voor je dier te kopen, dan kun je mogelijk aanspraak doen op de dierenvoedselbank. In verschillende steden zitten dierenvoedselbanken die je hierbij tijdelijk kunnen helpen.

Meer adopties door het coronavirus

Tegelijk waren er ook veel mensen die juist een dier wilden adopteren uit het asiel. Omdat mensen meer tijd thuis doorbrachten door de lockdown, werd de behoefte aan een dier groter. Het is natuurlijk heel mooi dat een dier een gouden mandje krijgt, maar wees eerlijk en kritisch. Zorg ervoor dat je ook een goed plan hebt voor wanneer je weer hele dagen aan het werk moet. Voorkom dat je je dier dan te lang alleen moet laten of dat je er geen tijd meer voor hebt.

Veranderingen in ons gedrag en de invloed daarvan op je dier

We brengen meer tijd thuis door. Dat is even wennen voor ons, maar zeker ook voor je huisdier. Houd daar rekening mee en geef je dier de ruimte. Neem hem niet hele dagen mee op sleeptouw voor lange wandelingen als je hond dat niet gewend is. Zorg er ook voor dat er rustige plekjes zijn in huis, waar je hond of kat zich kan terugtrekken. Ben je zelf ziek of mogelijk besmet met het virus? Volg dan het advies van het RIVM.

Besmettelijke ziekten bij honden en katten

Je hoeft gelukkig niet te vrezen dat je dier erg ziek zal worden van het coronavirus, daar zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor. Maar, je wilt natuurlijk altijd dat je hond of kat in een goede gezondheid verkeert. Je kunt hier meer over lezen in de artikelen:

•  Hoe herken je een gezonde hond?
•  Hoe herken je een gezonde kat?

Ook zijn er verschillende ziekten die besmettelijk en gevaarlijk kunnen zijn voor honden en katten. Je kunt hierbij voor honden denken aan rabiës (hondsdolheid, dit komt hier gelukkig vrijwel niet meer voor), het parvovirus of hondenziekte. Bij katten zijn kattenziekte en niesziekte voorbeelden van besmettelijke ziekten. Om te voorkomen dat je dier met deze ziekten besmet raakt, kun je je dier inenten. Je leest er meer over in de artikelen:

• Kittens inenten: tegen wat, waarom en wanneer?
Je hond inenten: waarom en wanneer?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.7 van 5

396 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil